5 Ιαν 2017

Αρθρογράφος του Bloomberg: Πρώτα η Ρωσία συνειδητοποίησε ότι μπορεί να αγνοεί τις Ηνωμένες Πολιτείες

ΜΟΣΧΑ, 24 Δεκεμβρίου - RIA Novosti.  Ένα από τα πιο σημαντικά αποτελέσματα του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα – είναι  μια αίσθηση ότι οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον η κυρίαρχη παγκόσμια δύναμη. Στην νέα  πραγματικότητα  η  Αμερική  μπορεί να αγνοηθεί , γράφει ο αρθρογράφος του Bloomberg αρθρογράφος [1] Leonid Bershidsky σε στήλη στην ιστοσελίδα του οργανισμού.


Στην πρώτη γραμμή μιας νέας τάσης είναι η Ρωσία: την προηγούμενη  εβδομάδα ο επικεφαλής του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, του Ιράν και της Τουρκίας συναντήθηκαν στη Μόσχα για να συζητήσουν τα σχέδια για τη Συρία.  Οι Ηνωμένες Πολιτείες στην  συνάντηση δεν προσκλήθηκαν, είπε ο δημοσιογράφος. Μετά τις συνομιλίες, οι υπουργοί ενέκριναν μια δήλωση, σύμφωνα με την οποία οι χώρες τους είναι έτοιμες να γίνουν οι εγγυήτριες δυνάμεις  της συμφωνίας μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.  Η δήλωση ανέφερε επίσης ότι όλες οι άλλες χώρες, "που επηρεάζουν την κατάσταση στη Συρία", μπορούν να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με τα λόγια του αρθρογράφου αυτό το είδος των κλήσεων -
οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συνηθίσει να κάνουν από τότε που αντικατέστησαν τον ψυχρό πόλεμο με το Pax Americana.
Σήμερα, οι  τρεις χώρες θεώρησαν ότι είχαν αρκετή δύναμη για να αναλάβουν  ηγετικό ρόλο στην περιοχή, όπου υπάρχει ίσως η μεγαλύτερη απειλή για τη Δύση – το «ισλαμικό κράτος» (ISIS,  οργάνωση  απαγορευμένη στην  στη Ρωσία -. Ed).

«Η Ρωσία δεν είναι κατά των συνομιλιών  με τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει επανειλημμένα κάνει αυτό, συζητά με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την  Συρία. Αλλά δεν λειτούργησε, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος που  οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση Ομπάμα δεν ήταν ποτέ σε ενότητα για το θέμα του κατά πόσον αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί με τον   Πούτιν », - σημειώνει ο Bershidsky.

Σε μια πρόσφατη ομιλία του, ο επικεφαλής της Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι επαφές παραμένουν, αλλά παρατήρησε ότι κάθε φορά που η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες για κάτι συμφωνούν, αποφεύγουν οι  Αμερικανοί  τις  «  συμφωνίες που έχουν ήδη επιτευχθεί» και  αρχίζουν να δίνουν «διαλέξεις».  Στο πλαίσιο αυτό, η Μόσχα αναζητά λύσεις από τους άλλους παίκτες στην  Μέση Ανατολή με  καλύτερα κατανοητούς  μηχανισμούς  λήψης αποφάσεων.

«Η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ δεν είναι απαραίτητο να προδώσουν  τις Ηνωμένες Πολιτείες διαπραγματευόμενοι  με τη Μόσχα σχετικά μόνοι τους, αλλά την ίδια στιγμή δεν αισθάνονται την ανάγκη να συνδεθούν με την  Αμερική στη συζήτηση." - Προτείνει ο αρθρογράφος.

Αξίζει επίσης να θυμόμαστε, προσθέτει,  ότι το  Brexit, το  οποίο  το βρετανικό κοινό ψήφισε, αγνοώντας  την προειδοποίηση της Ουάσιγκτον.  Τώρα, η βρετανική κυβέρνηση - βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην Ευρώπη - συνεχίζει να αγνοεί τα συμφέροντα της Αμερικής, διατηρώντας την αβεβαιότητα για το μέλλον της συμφωνίας με την ΕΕ.  Άλλα μέλη της Ένωσης, τα  περισσότερα από αυτά καταλαμβάνουν λιγότερο φιλο- Αμερικανικές  θέσεις  από ό, τι το  Ηνωμένο Βασίλειο και η  επιρροή των  Ηνωμένων  Πολιτειών σ  αυτό το μπλοκ είναι σε κάμψη.

Η αυξανόμενη τάση να απομακρυνθούν  από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα της  ασυνέπειας της εξωτερικής πολιτικής του Ομπάμα: αυτός αποκαλεί μια τιμή προσανατολισμένη, αλλά η πλειοψηφία του κόσμου δεν συμμερίζεται αυτές τις αξίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ύποπτες για διπροσωπία και κατηγορούνται   για αλαζονεία.  Αυτό το είδος των  Αμερικανικών  αξιώσεων  απαιτούν υποστήριξη από την ετοιμότητα της Ουάσινγκτον να κηρύξει  τις αρχές της στρατιωτικής ισχύος.  Αλλά αυτό δεν ισχύει, για παράδειγμα, τη Μέση Ανατολή, η Αμερική εναλλάσσεται την σκληρότητα με την δειλία.  Η κατάσταση στη Συρία έχει πείσει πολλούς περιφερειακούς ηγέτες ότι ο Πούτιν αντιμετωπίζει την κατάσταση πιο σοβαρά , γι 'αυτό είναι σημαντικός εταίρος.

"Ο Ομπάμα έδωσε  την εντύπωση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες -είναι  η χώρα  που επικεντρώνεται εντελώς  στα  δικά της συμφέροντα.  Μερικές φορές σερβίρονται ως αξίες, αλλά οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες  να κάνουν  περισσότερα για την προστασία τους.

Η  Αμερική καταφέρνει να φαίνεται  στα μάτια των Συμμάχων ταυτόχρονα παθητική και επιθετική, » - λέει ο Bershidsky.

Το πλήρες κείμενο του άρθρου, παρακαλούμε επισκεφθείτε Times Online πύλη >> [2]

Πηγή: https://goo.gl/pp6CjI

Δεν υπάρχουν σχόλια: