2 Ιαν 2017

Μέση. Ανατολή, Συρία, οι νέες επενδυτικές διέξοδοι


Διονύσης Χιόνης

Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει η εποχή της καταστροφικής εσωστρέφειας και η ελληνική οικονομία να μπορέσει να δεί λίγο ‘παραπέρα’ από την αέναη δημοσιονομική περιστολή. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που μπορούν να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση είναι δεδομένες και περιορισμένες. Και αυτό γιατί  η ελληνική
επιχειρηματικότητα δεν έχει πολλά περιθώρια
κινήσεων στο εξωτερικό  και πρέπει να αναζητήσει διεξόδους προς τις περιοχές που μπορεί να έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και εύκολη πρόσβαση.

Ο πόλεμος στην Συρία φαίνεται ότι βαδίζει σε ένα τέλος και οι ανάγκες ανοικοδόμησης που θα προκύψουν θα είναι τεράστιες. Ο προνομιακός χώρος της Μ. Ανατολής για την ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι μπορεί να δώσει διεξόδους στον κατασκευαστικό, ενεργειακό, εμπορικό και άλλους τομείς. Δεδομένων των παραδοσιακών καλών σχέσεων με τους λαούς της περιοχής η επιλογή της Μ. Ανατολής και ιδιαίτερα της Συρίας μπορεί να αποτελέσει μια σίγουρη επενδυτική διέξοδο. Εδώ όμως χρειάζονται κάποιες στρατηγικές κινήσεις που πρέπει να προηγηθούν των επιχειρηματικών αποστολών.


Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι μια από τις τέσσερις μόνο συνολικά ευρωπαϊκές χώρες που έχουν αποπέμψει την πρεσβεία της Συρίας. Το 2012 η Ελληνική Κυβέρνηση  έκλεισε την Πρεσβεία μας στη Δαμασκό και παράλληλα απέπεμψε από την Αθήνα τον πρέσβη της Συρίας. Οι μόνες άλλες  τρεις Ευρωπαϊκές χώρες που απέπεμψαν την πρεσβεία της Συρίας είναι η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Μεγάλη Βρετανία. Ωστόσο η Δαμασκός διατηρεί σήμερα πρεσβείες ή προξενεία σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης  όπως,  η Γερμανία,  Αυστρία,Ισπανία, Πολωνία,Κύπρος,Τσεχία,Ρουμανία,Βουλγαρία, Ολλανδία, Σουηδία. Το ίδιο ισχύει και για άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελβετία, η Ρωσία, η Λευκορωσία όπως και  μεταξύ άλλων η Κίνα, η Αρμενία αλλά και η... Τουρκία ( ! ).


Στη Δαμασκό λειτουργούν σήμερα Πρεσβείες ή Προξενεία Ευρωπαϊκών χωρών όπως, της Ιρλανδίας, της Αυστρίας, της Ρουμανίας και της Τσεχίας που εξυπηρετεί και τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Η Δανία, η Σερβία και η Σουηδία,  έχουν μεταφέρει για λόγους ασφαλείας τις πρεσβείες τους για τη Συρία στην κοντινή Βηρυτό και εξετάζουν την σύντομη επαναφορά τους. Επίσης πρεσβείες πολλών άλλων χωρών συνεχίζουν  να λειτουργούν στη Δαμασκό ή στη Βηρυτό.


Η στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης το 2012 θα μπορούσε να γίνει κατανοητή δεδομένων των διεθνών ισορροπιών. Τον τελευταίο καιρό όμως οι διεθνείς συσχετισμοί σχετικά με την Συρία φαίνεται να μεταβάλλονται. Το σύνθημα δόθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ όπου σε συνέντευξη του στο CBS  εξέφρασε την  επιθυμία του να συνεργαστεί με την Ρωσία και με την Ασαντ προκειμένου να εξουδετερώσει τον ισλαμικό κίνδυνο. 


Ακολουθούν τα διπλωματικά και επιχειρηματικά ανοίγματα άλλων ευρωπαικών χωρών με προεξάχουσα την Γαλλία προετοιμάζοντας την επιχειρηματική τους εξόρμηση. Είναι λοιπόν μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να εκμεταλευτεί την μεγάλη επιχειρηματική πρόκληση της συριακής ανοικοδόμησης εξομαλύνοντας πρώτα τις διπλωματικές σχέσεις των δύο κρατών.


Ο Διονύσης Χιόνης είναι καθηγητής οικονομικών στο Δημοκρίτιο Πανεπιστήμμιο Θράκης.

Πηγή : Real News

Δεν υπάρχουν σχόλια: