3 Ιαν 2017

Μαύρα μαντάτα! Κόφτης εις το διηνεκές και απειλές από την ΕΚΤ

Μάριος Ροζάκος

Αγώνας δρόμου για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Παιχνίδι καθυστερήσεων από τους Γερμανούς και το ΔΝΤ

Aγώνα δρόμου με φόντο μαύρα σύννεφα καλείται να κάνει η κυβέρνηση από σήμερα, προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση μέχρι το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου (στο αισιόδοξο σενάριο) ή, τουλάχιστον,
να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές (στο απαισιόδοξο ή, κατά πολλούς, πιο ρεαλιστικό σενάριο). Το πρόβλημα είναι πως τα μηνύματα από όλα τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις αισιοδοξίας διάφορων κυβερνητικών στελεχών και παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε δημοσίως ότι η κυβέρνηση συζητά την παράταση του αυτόματου «κόφτη» δαπανών μετά το 2018 και άρα στο... διηνεκές.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, θα μπορούσαν να περιγραφούν από τώρα τα μέτρα που θα ληφθούν, δηλαδή οι περιοχές των δαπανών στις οποίες θα εφαρμοστεί ο «κόφτης», εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ότι δεν επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ με όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί. Ο υπουργός απέκλεισε όμως κατηγορηματικά τη θεσμοθέτηση αυτών των μέτρων από τώρα.

Πιέσεις για άγριο «ψαλίδι»
Στο παρασκήνιο και οι «σκληροί» Ευρωπαίοι, δηλαδή η Γερμανία και οι «δορυφόροι» της, πιέζουν για να εφαρμοστούν τα δύο βασικά αιτήματα του ΔΝΤ: μειώσεις συντάξεων και άγριο «ψαλίδι» στο αφορολόγητο όριο. Σαν να μην έφθανε αυτό, λίγο πριν από την εκπνοή του 2016 πηγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) εξήγησαν ότι η πολυπόθητη ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ποσοτική χαλάρωση - QE) της ΕΚΤ δεν μπορεί να γίνει χωρίς προηγούμενο καθορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Την ανάγκη να προσδιοριστούν από τώρα (και όχι το 2018, όπως θέλει η Γερμανία) τα μέτρα αυτά υπογράμμισε δημοσίως το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, μιλώντας στην εφημερίδα «Boersen Zeitung»: «Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, όπως αποφασίστηκαν στις αρχές του μήνα από το Eurogroup, είναι καλοδεχούμενα, αλλά ας είμαι σαφής: Δεν είναι αρκετά για να εξαλειφθούν οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους, αν δεν γίνουν ισχυρές παραδοχές για τα πρωτογενή πλεονάσματα πέρα από το 2018».

Βερολίνο και ΔΝΤ εξακολουθούν να παίζουν με τη στάση τους το παιχνίδι των καθυστερήσεων. Το Euro Working Group θα κληθεί να διαπιστώσει στις 12 Ιανουαρίου αν υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται η δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Πηγή: https://goo.gl/SeL72V

Δεν υπάρχουν σχόλια: