9 Ιαν 2017

Συρία: 5 σημαντικά θέματα

Τα μεσάνυκτα της 30ής Δεκεμβρίου τέθηκε σε ισχύ εκεχειρία σε μεγάλο μέρος της συριακής επικράτειας. Τέσσερα συν ένα ερωτήματα για τη θετική αυτή εξέλιξη και για την επόμενη ημέρα στην περιοχή:
1. Τι σημαίνει εκεχειρία στα πολλαπλά θέατρα του συριακού εμφυλίου;
Η εκεχειρία σταμάτησε τις μάχες σε κάποια, όχι σε όλα, τα μέτωπα. Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους δεν καλύπτονται από την εκεχειρία
και οι επιχειρήσεις εναντίον τους από τον κυβερνητικό στρατό, τις σιιτικές πολιτοφυλακές, τους Ρώσους, τους Τούρκους, τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους συνεχίζονται. Εκτός εκεχειρίας βρίσκεται επίσης η Φατέχ αλ Σαμ (πρώην αλ Νούσρα, παρακλάδι της Αλ Κάιντα), ενώ ο κυβερνητικός στρατός έχει εξαιρέσει από την εκεχειρία και τη στρατηγικής σημασίας κοιλάδα Μπαράντα, που υδροδοτεί το 70% της Δαμασκού. Οι εγκαταστάσεις υδροδότησης στην κοιλάδα υπέστησαν σοβαρές ζημιές στις 22 Δεκεμβρίου και έκτοτε διεξάγονται λυσσαλέες μάχες, καθώς οι αντάρτες δεν επιτρέπουν στις κυβερνητικές δυνάμεις να πλησιάσουν τις εγκαταστάσεις. Το τελευταίο δεκαπενθήμερο, η Δαμασκός υδροδοτείται μόνο δύο ώρες κάθε μέρα, ακυρώνοντας τους ισχυρισμούς του Μπασάρ αλ Ασαντ ότι στις περιοχές που παραμένουν υπό τον έλεγχό του, η ζωή συνεχίζεται κανονικά.

2. Ποιο είναι το επόμενο βήμα;
Η ρωσοτουρκική συνεννόηση που οδήγησε στην εφαρμογή της εκεχειρίας προβλέπει τη διενέργεια ειρηνευτικών συνομιλιών στην Αστάνα του Καζαχστάν στις 23 Ιανουαρίου. Ανταρτικές οργανώσεις που επηρεάζονται από την Τουρκία θεωρείται πιθανό ότι θα λάβουν μέρος στις συνομιλίες, παρά τις καταγγελίες της Αγκυρας περί πλημμελούς τήρησης της εκεχειρίας. Οσο, όμως, οι αντάρτες εξακολουθούν να τροφοδοτούνται με χρήματα και όπλα από τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου, θα έχουν την επιλογή να επανέλθουν στο πεδίο της μάχης.

3. Τι απέγιναν οι αντάρτες μετά την κατάπνιξη της εξέγερσης στο Χαλέπι;
Η μάχη του Χαλεπίου, όπως και πολλές άλλες, κατέληξε στη «λύση του Ιντλίμπ», δηλαδή στη μεταφορά των ανταρτών και των οικογενειών τους στην επαρχία Ιντλίμπ, που πλέον είναι το μοναδικό προπύργιό τους. Η στρατηγική αυτή επιτρέπει στις κυβερνητικές δυνάμεις να ανακτήσουν τον έλεγχο μεγάλων περιοχών και να αφήσουν για αργότερα το θέμα του Ιντλίμπ. Οι αντάρτες φοβούνται ότι η τωρινή εκεχειρία δεν είναι παρά μία παύση για ανασύνταξη των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων πριν επιχειρήσουν να τους εκδιώξουν και από το Ιντλίμπ.
Η πραγματικότητα είναι ότι η βασική επιδίωξη του Ασαντ, της Ρωσίας και του Ιράν, η προστασία του παραλιακού μετώπου της Λαττάκειας, δεν μπορεί να διασφαλιστεί σε βάθος χρόνου αν οι αντάρτες ελέγχουν τη γειτονική ενδοχώρα (το Ιντλίμπ). Αλλά η λύση δεν θα είναι απαραίτητα στρατιωτική.
4. Τι γίνεται με τους τζιχαντιστές στη Συρία;

Αναδιπλώνονται προς το προπύργιό τους, τη Ράκα, ενώ δέχονται σφοδρή επίθεση στην πόλη Αλ Μπαμπ. Οι τουρκικές δυνάμεις, που επενέβησαν το καλοκαίρι στη Συρία για να αποτρέψουν τον σχηματισμό κουρδικής οντότητας στα νότια σύνορά τους, στρέφονται τώρα εναντίον του ISIS, κατηγορώντας μάλιστα τις ΗΠΑ ότι δεν στηρίζουν επαρκώς τις επιχειρήσεις για την εκδίωξη των τζιχαντιστών από την Αλ Μπαμπ. Οι δυτικές υπηρεσίες θεωρούν την Αλ Μπαμπ συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων του ISIS στην Τουρκία και τη Δύση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αν το ΙSIS χάσει την πόλη θα χάσει και τη δυνατότητα να οργανώνει πλήγματα.

5. Και στο Ιράκ;
Από τις 17 Οκτωβρίου, ο ιρακινός στρατός, οι σιιτικές πολιτοφυλακές, Κούρδοι μαχητές, Αμερικανοί σύμβουλοι και αμερικανικά αεροσκάφη μάχονται για την ανακατάληψη του γιγάντιου αστικού κέντρου της Μοσούλης, που ελέγχεται από το 2014 από το ISIS. Πρόκειται για μια εξαιρετικά αιματηρή μάχη, που διεξάγεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Οι αρχικές ελπίδες ότι η πολιορκία θα οδηγούσε σε εξέγερση των κατοίκων δεν επιβεβαιώθηκαν, ενώ τα κύματα επιθέσεων  με  παγιδευμένα  αυτοκίνητα και  η  τοποθέτηση  ελεύθερων σκοπευτών σε κατοικημένα κτίρια δυσκολεύουν πάρα πολύ την προέλαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: