30 Απρ 2016

Καλή Ανάστασή σου Πατρίδα


Καλή Ανάστασή σου Πατρίδα

Μικρή Ιστορία της Δραχμής

Κώστας Μελάς

Η μελέτη της ιστορίας της δραχμής , επιτρέπει να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για τη  διαχρονική  συμπεριφορά  του εθνικού μας νομίσματος σε σχέση με το υπάρχον , κάθε εποχή , διεθνές νομισματικό  σύστημα (ΔΝΣ) που ως καθεστώς επικρατούσε σε διεθνές επίπεδο[1].
Η Ελλάδα , από τη στιγμή της εμφανίσεως της ως κρατική οντότητα εντάχθηκε στον διεθνή καταμερισμό  εργασίας. Πάντοτε , όπως το σύνολο των υπαρχόντων κρατικών οντοτήτων , ακολούθησε τόσο τα ισχύοντα Διεθνή Εμπορικά Καθεστώτα όσο και τα αντίστοιχα Διεθνή

Η δήθεν αντιπαράθεση: Ένα κακοστημένο θρίλερ για μεγάλύτερο μνημοναικό μαστίγωμα

Θύμιος Παπανικολάου. 

Τα «αριστερά» κυβερνητικά ανδρείκελα τα έχουν βρει σε όλα με τους τοκογλύφους (έχουν αποδεχτεί τα πάντα) και έστησαν ένα κακόγουστο σώου -θρίλερ μιας δήθεν ρήξης, για να εμφανίσουν την νέα ταπεινωτική υποταγή τους και σαν νίκη: Η γνωστή συνταγή Σαμαρά-Βενιζάλου.Δοκιμασμένη συνταγή: Δραματοποιούμε, σε βαθμό αστυνομικού θρίλερ, το παιχνίδι της δήθεν ρήξης, με τριπλό στόχο:

Μαίνεται ο πόλεμος νομισμάτων ανάμεσα στο δολάριο και το ευρώ με θύμα την Ελλάδα


Θεόδωρος Κατσανέβας

Ανοιχτή παρέμβαση έκανε το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών υπέρ των θέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη διαπραγμάτευση με την Αθήνα, παρέχοντας πλήρη κάλυψη στις απαιτήσεις του τελευταίου για νέα σκληρότερα μνημονικά μέτρα αλλά και κούρεμα του χρέους από τη μεριά των Βρυξελών ώστε να γίνει βιώσιμο. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του Αμερικανού Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών αρμόδιου για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Nathan Sheets, ο οποίος μιλώντας σε αρμόδια οικονομική επιτροπή του Αμερικανικού Κογκρέσου δήλωσε ότι η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση στα κεφάλαια του ΔΝΤ, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει τις ζητούμενες βαρύτατες νέες «μεταρρυθμίσεις». Και ως άτυπος εκπρόσωπος του ΔΝΤ, τόνισε ότι όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, η Αθήνα δε θα έχει πρόσβαση στις διαδικασίες δανεισμού που χορηγεί το Ταμείο στην επόμενη φάση του ελληνικού προγράμματος.

Μέρες Aποκάλυψης»


Ηλίας Χρυσοχοϊδης
 Για πρώτη φορά μια ανθρώπινη κρίση αγκαλιάζει την υφήλιο ταυτόχρονα κι ολοσχερώς. Παραδοσιακές διακρίσεις όπως κέντρο και περιφέρεια δεν υφίστανται, η δε παγκοσμιοποίηση εγγυάται τη μετάδοση του προβλήματος σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Δεν υπάρχουν πλέον χαλιά για να κρύψουν τα χάλια μας ούτε χωματερές για να σβήσουν τα ίχνη των εγκλημάτων μας. Επιπλέον, ο Ερμής δεν διαθέτει Χρηματιστήριο, στην Αφροδίτη δεν εκδίδουν ομόλογα, και ουδείς τολμά να εμπιστευτεί το οικογενειακό του κομπόδεμα στον Κρόνο. «Ως εδώ και μη παρέκει» είναι το σύνθημα της εποχής.

Οι 15 αλλάγες σοκ στις συντάξεις της ΠΦΑ



Τα «15 σημεία του νέου ασφαλιστικού που οδηγούν σε πρωτοφανή επίθεση στους ασφαλισμένους και δημιουργούν την αίσθηση ότι είναι ένα νομοσχέδιο βαθιά αντικοινωνικό και ταξικό», περιγράφει η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους…Σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ, το νεο ασφαλιστικό νομοσχέδιο:

Πασχαλινές οφθαλμαπάτες


29 Απρ 2016

Παραμένει η θλιβερή πρωτιά στην ανεργία, για την Ελλάδα του "Ευρώ πάση θυσία"


Εκρηκτική η ανεργία στους νέους

Τη θλιβερή πρωτιά στην ανεργία διατηρεί σταθερά η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην ΕΕ και στην ευρωζώνη η ανεργία τον Μάρτιο σημείωσε μείωση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 24,4% τον Ιανουάριο του 2016, έναντι 24,3% το Δεκέμβριο του 2015 και 25,7% τον Ιανουάριο του 2015.
Στην ευρωζώνη, η ανεργία διαμορφώθηκε τον Μάρτιο στο 10,2%, έναντι 10,4% το Φεβρουάριο, πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2011.
Στην «ΕΕ των 28» η ανεργία μειώθηκε στο 8,8% σε σχέση με 8,9% το Φεβρουάριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2009.

Το μνημόσυνο του Αλέκου Παναγούλη θα γίνει στις 8 Μαίου


Το ετήσιο μνημόσυνο, του αγωνιστή του αντιδικτατορικού αγώνα 1967-1974, ΑΛΕΚΟΥ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ, δεν θα τελεστεί 1η του Μάη φέτος, αλλά στις 8 Μάη, ημέρα Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Χαρδούβελης : Περσσότερες πιθανότητες για Grexit τώρα από πέρισυ

Η πιθανότητα του Grexit είναι πολύ μεγαλύτερη τώρα από ό,τι ήταν πέρυσι το καλοκαίρι, σημείωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις.Παράλληλα, ο κ. Χαρδούβελης, πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι το ΔΝΤ έβλεπε τα γκάλοπ. Έβλεπε ότι πιθανότατα θα έχουμε μία νέα κυβέρνηση τον Φεβρουάριο και δεν ήθελε να δώσει τα 5,2 δισ. σε μία κυβέρνηση που δεν ήξερε. Το θεωρώ λάθος αυτό βέβαια».
Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί, αφού ο φίλος μας Γκίκας έχει μυαλό και οικονομικά ξέρει, γιατί δε

Σταύρωση...

Η Σταύρωση για την κοινωνία μας δεν πρόκειται να συνοδευτεί από Ανάσταση. Οι τελευταίες εξελίξεις, όποια συνέχεια κι αν έχουν, προοιωνίζονται Γολγοθά διαρκείας για τους Έλληνες που είχαν την ελπίδα ότι, ύστερα από έξι συνεχή χρόνια μνημονιακού

Οι φορολογικοί παράδεισοι ως προέκταση της διεθνούς κλεπτοκρατίας και της ευρωζώνης

Περίπου το μισό  του συνόλου των παγκόσμιων οικονομικών συναλλαγών κατευθύνεται σε Φορολογικούς Παράδεισους, σε εξωχώρειες εταιρείες ( of shore ) σε όλο τον κόσμο. Εκτός από το Λουξεμβούργο, μικροί ή μεγάλοι Φ.Π. που ανήκουν ή συνδέονται με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μεταξύ άλλων, το Μονακό που συνδέεται με τη Γαλλία, το Γιβραλτάρ, οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, τα Νησιά Κεϋμάν,το City του Λονδίνου συμφερόντων Μ. Βρετανίας, το Λουξεμβούργο και το Λιχνεστάϊν συμφερόντων Γερμανίας, η Γρενάδα, και η Ανδόρα συμφερόντων Ισπανίας, οι Ολλανδικές Αντίλλες των Ολλανδών,η Μάλτα, κλπ. Η ΗΠΑ έχουν για τον ίδιο σκοπό  την Πολιτεία Ντελαγουέρ και τις  Παρθένους νήσους και όχι μόνο.

Λέσχη Μπίλντεμπεργ κια νέα παγκόσμια τάξη

Εξιστορώντας κατά γράμμα την ιστορία της παγκόσμιας ελίτ στην εξουσία, ο Άλεξ Τζόουνς αποκαλύπτει πως χρηματοδότησαν δικτάτορες και τους πιο αιματηρούς πολέμους δημιουργώντας το χάος για να τεθεί σε λειτουργία το μεγαλύτερο σχέδιό τους: Η πρώτη πραγματική παγκόσμια αυτοκρατορία.Για την Νέα Παγκόσμια Τάξη, μια παγκόσμια κυβέρνηση είναι μόνο η αρχή. Το κυρίως σχέδιό τους είναι να εξοντώσουν το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ η «ελίτ» να ζήσει για πάντα (αυτό επιδιώκουν) με τη βοήθεια της προηγμένης τεχνολογίας.Δείτε στην περιγραφή του βίντεο http://youtu.be/S-z6euQGPTs ποιοι Έλληνες (;) πολιτικοί πήραν μέρος σε συνεδριάσεις της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ από το 1992-2013. Όλως τυχαίως (…) είναι και οι πρωθυπουργοί της χώρας, οι οποίοι πήραν μέρος πριν καν κυβερνήσουν..

28 Απρ 2016

Ιδού πως ακρίβυνε η ζωή μας με το ευρώ


Η φτωχοποίηση των Ελλήνων από το ακριβό ευρώ με απλά λόγια και συγκεκριμένα στοιχεία

Με την ένταξή της μας στην ευρωζώνη, η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων  πολιτών, μειώθηκε κατακόρυφα λόγω της υψηλής αρχικής ισοτιμίας του ευρώ έναντι της δραχμής που εισηγήθηκε η πονηρή Goldman Sachs. Αυτό είχε ως άμεσο αποτέλεσμα να εκτοξευθούν οι τιμές των προϊόντων και γενικότερα το κόστος ζωής να αυξηθεί κατακόρυφα. Η αγοραστική δύναμη του Έλληνα.καταναλωτή έπεσε πολύ χαμηλά. Με τη νέα ισοτιμία, από τον καθορισμό της οποίας, κέρδισαν προφανώς κάποιοι κερδοσκόποι, ξένοι και ντόπιοι, έγιναν φτηνότερες οι εισαγωγές και πιο ακριβές οι εξαγωγές. Σταδιακά, οι εισαγωγές αυξήθηκαν στο 25% του συνολικού παραγόμενου προϊόντος της ελληνικής οικονομίας.

Σοβαρότατα επεισόδια για το εργασιακό νομοσχέδιο στο Παρίσι

Ένταση και συλλήψεις και σε άλλες γαλλικές πόλεις.
Σοβαρότατα επεισόδια και συλλήψεις αυτή την ώρα στο Παρίσι, αλλά και σε άλλες γαλλικές πόλεις, με δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και εργάτες να ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου για το εργασιακό!
Αποφασισμένοι να εξασφαλίσουν την απόσυρση του «απαράδεκτου» σχεδίου μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, δεκάδες χιλιάδες μισθωτοί και φοιτητές κατέβηκαν και πάλι σήμερα στους δρόμους στο Παρίσι και σε δεκάδες άλλες πόλεις της Γαλλίας, έπειτα από κάλεσμα επτά συνδικάτων, για τέταρτη φορά μέσα σε δύο μήνες και μερικές μέρες πριν από τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Εθνοσυνέλευση!
Η σημερινή κινητοποίηση πραγματοποιείται εν μέσω τεταμένου κλίματος, καθώς τις προηγούμενες μέρες είχαν σημειωθεί επεισόδια στο περιθώριο διαδηλώσεων, παρά τη σημαντική ανάπτυξη δυνάμεων της τάξης στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στη Γαλλία μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου.

Ο μέγας, ο τεράστιος,ο ηθικός,ο αριστερός Φλαμπουράρης

Πέτρος Ιωάννου
Μεγάλη φάτσα ο Φλαμπουράρης και τεράστιο το "αριστερό ηθικό του πλεονέκτημα". Ογδόντα έως εκατόν είκοσι είναι οι αστυνομικοί που φυλάσσουν το μεγαλείο της αφεντιάς του, έτσι ώστε να μπορεί να επαίρεται ότι, ποτέ κανείς στο παρελθόν δεν είχε ζήσει τέτοια μεγαλεία εδώ στην Ψωρωκώσταινα και όχι μόνο. Και ενώ οι δουλειές με τα σπίτια των προσφύγων-μεταναστών που φροντίζει χωρίς διαγωνισμούς να δίνονται απ' ευθείας στον Κόκκαλη και οι δουλειές γενικά καλά

Κατάσχουν αποθεματικά δημοσίου και τραπεζικές καταθέσεις για αποπληρωμή κρατικών υποχρεώσεων

Σε  επανάληψη του περσινού σεναρίου που κατέληξε στο εφιαλτικό «αριστερό» μνημόνιο του Ιουλίου διενεργείται  η φετινή διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς,  με συνεχή αναβολή της κατάληξής της, μέχρις ότου η κυβέρνηση στερηθεί εντελώς από ρευστότητα και δεχτεί αμαχητί τις εξοντωτικές απαιτήσεις των δανειστών. Η διαφορά με τα περσινά τεκταινόμενα είναι ότι τότε, το φοβερό δίδυμο Βαρουφάκη-Τσίπρα θεωρούσε πως η καθυστέρηση με τη βλακωδέστατη “δημιουργική ασάφεια”, βοηθούσε τη δική μας πλευρά. Δεν είχαν καταλάβει οι άμοιροι και άμυαλοι ότι, στην πραγματικότητα η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις, ευνοεί  τους δανειστές που κρατάνε στα χέρια τους τον κρουνό της ρευστότητας. Αυτοί χτυπάνε το ζουρνά και εμείς χορεύουμε πεντοζάλι και όχι μόνο.Και τώρα  όπως και πέρυσι, αλόφρονες οι κυβερνώντες της ΠΦΑ προσφεύγουν σε μαζικές κατασχέσεις αποθεματικών δημόσιων φορέων για να καλύψουν τις τρέχουσες ταμειακές ανάγκες του δημοσίου, μέχρι να ολοκληρωθεί-αν και όταν ολοκληρωθεί- η συμφωνία και καταβληθεί η δόση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Ο άνθρωπος φαινόμενο : του κόψανε τα πάντα και αυτός ψηφίζει ευρώ


FinancialTimes : Επανάληψη του περυσινού δράματος του Grexit

Σημάδια επανάληψης του περυσινού ελληνικού δράματος βλέπουν και οι Financial Times, μετά την διακοπή των συνομιλιών μεταξύ Αθήνας και δανειστών και τις πληροφορίες ότι ο Αλ. Τσίπρας θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.Σε ρεπορτάζ που υπογράφει ο Peter Spiegel από τις Βρυξέλλες, τονίζεται ότι υπάρχουν πολλά σημάδια για «επανάληψη του περυσινού δράματος του Grexit», όπως οι μεγάλες διαφορές μεταξύ Αθήνας - πιστωτών, μια μεγάλη αποπληρωμή ομολόγων στην ΕΚΤ τον Ιούλιο και οργισμένες κατηγορίες εκ μέρους του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Η Ελλάδα πρωταθλήτρια σε δαπάνες για το ΝΑΤΟ


Πρωταθλήτρια σε στρατιωτικές δαπάνες για το ΝΑΤΟ αναδείχτηκε η Ελλάδα το 2015, δαπανώντας 3,812 δισ. ευρώ, αυξημένες σε σχέση με το 2014 που ανέρχονταν σε 3,5 δισ. ευρώ. Αν και γονατισμένη απο την οικονομική κρίση, η χώρα μας συνεχίζει να είναι ανοιχτοχέρα όσον αφορά τις δαπάνες για το ΝΑΤΟ, κάνοντάς μας "υπερήφανους" αφού είναι απο τις λίγες χώρες με την υψηλότερη σχετικά ποσοστιαία συμμετοχή σε σχέση με το ΑΕΠ σε ΝΑΤΙοϊκές δαπάνες-συμμετοχή  που ανέρχεται σε 2,1 του ΑΕΠ έναντι λιγότερο του 2% των περισσότερων άλλων χωρών και 1,7% της Τουρκίας.  Οι άλλες χώρες που συμμετέχουν με αντίστοιχα υψηλά ποσοστά όπως η Ελλάδα είναι  η Μ. Βρετανία, η Εσθονία, η Πολωνία και οι ΗΠΑ.

Να γίνει δημοψήφισμα με το ερώτημα:ευρώ και σκληρό πήδημα ή δραχμή και σκληρή δουλεια

Πέτρος Χασάπης
Να γίνει δημοψήφισμα με το ερώτημα:ευρώ και σκληρό πήδημα ή δραχμή και σκληρή δουλεια.Αυτό είναι στην κυριολεξία το βασικό δίλημμα που πρέπει πλέον να μας απασχολεί μεταξύ ευρώ ή δραχμής. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν.Είτε θα εξαθλιωθούμε άγρια με ευρώ είτε θα δουλέψουμε σκληρά με δραχμή.Θα πει φυσικά κάποιος πως, αν δουλέψουμε σκληρά και με το ευρώ θα έχουμε μέλλον. Λάθος. Το ευρώ είναι ένα τρύπιο καλάθι το οποίο, όσο και να το γεμίζεις, αυτό δεν πρόκειται να κρατήσει πλούτο στη χώρα.Ήδη μεγαλώνει συνεχώς το ποσοστό όσων άρχισαν να απεχθάνονται το ευρώ. Προβλέπουμε ότι σύντομα το ευρώ θα είναι ένα κακό παρελθόν.

Οι διαφορές ανάμεσα στην καταστροφική άναρχη και στη συντεταγμένη και αποτελεσματική μετάβαση στη δραχμή


H έξοδος από το ευρώ και η   μετάβαση στο εθνικό   μας νόμισμα, προβάλει σήμερα ως η μοναδική διέξοδος απέναντι στα τραγικά οικονομικά αδιέξοδα της χώρας.  Όμως, μέσα στους υποστηρικτές της μετάβασης, υπάρχουν δύο βασικές προτάσεις, αυτή της άναρχης και αυτή της συντεταγμένης μετάβασης στη δραχμή, τις οποίες αναλύουμε πιο κάτω.

Ο Σόϊμπλε επαναφέρει την πρότασή του για φιλικό Grexit

«Μία εξωτερική υποτίμηση (σ.σ.: που σημαίνει Grexit), θα βοηθούσε στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας». Με αυτή τη φράση ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε  επανέφερε το θέμα του Grexit, επαναφέροντας στο προσκήνιο την πρότασή του για φιλικό Grexit με προικοδότηση της χώρας μας με 50 δις ευρώ και στηριξη της νέας δραχμής με εγγυημένη υποτίμησή της κατά 25%, γεγονός που θα έδινε φτερά στην χαμένη αναταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.Παράλληλα όμως στις δηλώσεις του φάνηκε αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων, γεγονός που δξμαίνει ότι, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δε΄χονται την πλειονότητα των ακεράιωνς απαιτήσεων που θέτουν οι δανειστές, με σύνέπεια στις περαιτέρω βάναυσες περικοπές σε συτνάξεις, μισθούς, σιεοδήματα κλπ. Και όλα αυτά γιατί οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι δέσμοι της εμμονής της Ουάσιγκτον για να παραμείνουμε στην "ευρωπαράδεισο" !

Λαφαζάνης: Σχεδιασμένη έξοδος από το ευρώ, ο μόνος δρόμος σήμερα

«Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή χρειάζεται αλήθεια και μόνο αλήθεια, μαζί με αποφασιστικότητα, τόλμη και τη μέγιστη δυνατή ενεργητική συμμετοχή και κινητοποίηση του ελληνικού λαού», τονίζει σε ανακοίνωση του ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος κάνει λόγο για «άσφαιρες απειλές Τσίπρα», που «προκαλούν μόνο ειρωνείες και γενική θυμηδία» και για «πολιτικά "καραγκιοζιλίκια" ενός παραδομένου πρωθυπουργού, ο οποίος το μόνο που γνωρίζει είναι να κοροϊδεύει και να λεηλατεί τον ελληνικό λαό και να επιδίδεται σε τυχοδιωκτισμούς στις πλάτες της χώρας».

Bild : Πρόσφυγες πετροβολούν αστυνομικούς



«Πρόσφυγες πετούν πέτρες σε Έλληνες αστυνομικούς» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, που αναφέρεται στα χθεσινά επεισόδια στο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια.«Στο κέντρο φιλοξενίας, στη Μόρια της Λέσβου, οι μετανάστες πετροβολούν Έλληνες αστυνομικούς, κατά τη διάρκεια επεισοδίων που ξέσπασαν χθες το απόγευμα. Στο συγκεκριμένο κέντρο φιλοξενίας περιμένουν χιλιάδες μετανάστες την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία. Καπνός καλύπτει την περιοχή που μόλις δέκα ημέρες

Όσκαρ Λαφοντέν: Χωρίς κούρεμα δε θα ξοφλήσετε ποτέ τα χρέη σας

"Το κούρεμα του χρέους είναι αναπόφευκτο, διότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να εξοφλήσει τα χρέη της" τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο και τον Αντώνη Πολυχρονάκη ο Όσκαρ Λαφοντέν, πρώην ηγέτης του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας."Αυτό το κούρεμα πρέπει φυσικά να γίνει αντικείμενο διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Υπάρχουν  μάλιστα ιστορικά παραδείγματα, όπως είναι η συμφωνία του Λονδίνου του 1953 με την οποία

Κατρουγκάλιο "αριστερό" ασφαλιστικό :Περικοπές 30% σε παροχές και αυήξσει μέχρι 300% σε εισφορές

Δυσθεώρατες "αριστερές" αυξήσεις σε εισφορές μέχρι 300% και Προκρούστιες νέες περικοπές 30% σε παροχές προβλέπει το Κατρουγκάλιο-ΠΦΑ νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Από 996 εκατ. ευρώ φέτος έως και 2,7 δισ. ευρώ το 2019, θα «χάσουν» οι συνταξιούχοι μέσω των περικοπών στις συντάξεις και οι ασφαλισμένοι μέσω των αυξήσεων στις εισφορές με το νέο Ασφαλιστικό.Τον «λογαριασμό» αποκαλύπτει η Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για περικοπές παροχών κοντά στο 30% κατά μέσο όρο και αυξήσεις εισφορών έως 300% από την 1/1/2017 μετά τη σύνδεση του ύψους των εισφορών με το εισόδημα.

Bild: Δραματική τροπή στην ελληνική κρίση

«Δραματική τροπή στην ελληνική κρίση για ακόμα μία φορά» γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild και προσθέτει: «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από το πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των αρχηγών κρατών της ΕΕ».Η γερμανική εφημερίδα γράφει στο δημοσίευμά της ότι οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δεν προχώρησαν, ενώ η «ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να περάσει και να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».Η Bild στη συνέχεια επανέρχεται και στη φημολογία περί παραίτησης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική λιτότητας. Μόνο η ημερομηνία μένει

Reuters: Τον Ιούνιο η Ελλάδα βαράει κανόνι

Σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters ότι, η Ελλάδα περίπου βαράει κανόνι μέχρι τις αρχές Ιουνίου, αφού μέχρι τότε επαρκούν τα διαθέσιμα χρήματα για την κάλυψη των αναγκών του κράτους. Αυτό πρόεκυψε ύστερα από συζητήσεις Έλληνες κρατικούς αξιωματούχους,που έχουν μιλήσει στο πρακτορείο Reuters.Σε ρεπορτάζ για την κατάσταση που επικρατεί στην Αθήνα με τα διαθέσιμα των φορέων του δημοσίου, το πρακτορείο μεταδίδει ότι η κυβέρνηση έχει δανειστεί χρήματα τα οποία φορείς όπως τα σχολεία, τα νοσοκομεία και οι εταιρείες κοινής ωφελείας πρέπει να μεταφέρουν στην Κεντρική

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μηχανισμός ψυχολογικής βίας

Λευτέρης Κουσούλης

Η ιδεολογική και πολιτική ανεπάρκεια της Αντιπολίτευσης να κατανοήσει και να αναλύσει στο μέτωπο της καθημερινής μάχης την πραγματική πολιτική φύση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια από τις βασικές αιτίες της οργανωμένης από την Κυβέρνηση βύθισης της χώρας. Η Αντιπολίτευση έδειξε και δείχνει έως και άρνηση στο μεγάλο αυτό ζήτημα της κατανόησης και της επεξήγησης. Θεωρούν οι αφελείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κανονικό κόμμα. Είναι όμως πρώτα μηχανισμός ψυχολογικής βίας και μετά κόμμα. Έτσι μόνο ερμηνεύεται η μέχρι σήμερα συνολική συμπεριφορά του. Η τελευταία δραματοποίηση εντάσσεται σε αυτή τη φιλοσοφία που προτάσσει την ψυχολογική βία ως άσκηση πολιτικής προς όφελος του μεγάλου πολιτικού σχεδίου και υποβαθμίζει την ανάγκη των λύσεων.

Κραχ στις καταθέσεις – Εξαφανίστηκαν άλλα 1,9 δισ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από τον περασμένο Δεκέμβριο οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 1,9 δισ.

Πλέον οι καταθέσεις ανέρχονται στα 121,5 δισ. ευρώ ενώ το χρέη λόγω δανεισμού των ιδιωτών ξεπερνούν τα 202 δισ. μια εικόνα που περιγράφει πλήρως την κατάσταση.

Κατά τα άλλα... "ευρώ πάση θυσία", έως ότου ξεπουληθούν τα πάντα! 

Νέα ΒΟΜΒΑ στην αγορά! Ακόμη ένα λουκέτο σε μεγάλη εταιρεία...

Συνεχίζεται ο κατήφορος της ελληνικής οικονομίας, η οποία έχει βυθιστεί στην ύφεση και καταρρέει ταχύτατα, παγιδευμένη στον "παράδεισο" του Ευρώ.
Το "τέλος" έφθασε και για την εταιρία σούπερ μάρκετ Αφοί Καρυπίδη, η οποία κατέθεσε αίτηση προκειμένου να υπαχθεί στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Η εταιρία διαθέτει 131 σούπερ μάρκετ στη Βόρεια Ελλάδα και απασχολεί περίπου 1.400 εργαζομένους.
Μέχρι και τον προηγούμενο μήνα, η εταιρία συνεργαζόταν με τον Όμιλο Μαρινόπουλου, αλλά λίγο μετά τη συμφωνία μεταξύ Μαρινόπουλου και Σκλαβενίτη, η συνεργασία διεκόπη και η εταιρία Αφοί Καρυπίδη οδηγήθηκε στην οικονομική καταστροφή.
Επιπλέον οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για περισσότερο από 4 μήνες, ενώ δεν έλαβαν ποτέ το επίδομα άδειας για το 2015.

27 Απρ 2016

Με τα ΝΑΙ σε Όλα η ΠΦΑ, αμ πως..


Guardian : Ξανά στο προσκήνιο το Grexit

Τα σενάρια περί ελληνικής χρεοκοπίας επαναφέρει βρετανική εφημερίδα Guardian η οποία σε νέο δημοσίευμά της τονίζει πως η λέξη "Grexit" έχει αρχίσει να ψιθυρίζεται ξανά.Όπως σημειώνει στο ρεπορτάζ της η Helena Smith, «τις τελευταίες εβδομάδες οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε ένα όλο και πιο νευρικό σημείο». «Το 86 δισ. ευρώ πρόγραμμα διάσωσης που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο του 2015 -το τρίτο μέσα σε 6 χρόνια μίας χώρας που είναι χτυπημένη από το χρέος -ακολούθησαν μήνες δράματος σε υψηλούς τόνους που

Χωρίς διδακτορικό …καθηγήτρια αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ η Θεανώ Φωτίου – Ο γιος της, το γραφείο και οι συνεργασίες

Αρχική δημοσίευση: 24 Απριλίου, 12.04
Φρούτα καθαρίζει καλά, γεμιστά ξέρει να μαγειρεύει…διδακτορικό όμως παρότι είναι καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ δεν διαθέτει. Το γνωρίζατε;
Ο λόγος για την αναπληρώτρια υπουργό κοινωνικής αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, η οποία είναι καθηγήτρια αρχιτεκτονικής χωρίς να έχει πάρει ποτέ διδακτορικό. Βέβαια, αυτό δεν είναι παράνομο, διότι ειδικά για την αρχιτεκτονική και τη σχολή καλών τεχνών ισχυε ένα ειδικό καθεστώς αποδοχής διδασκόντων άνευ διδακτορικής διατριβής, με βάση μόνο το καλλιτεχνικό τους έργο.

Η Γάγκραινα της ευρωζώνης

Κωνσταντίνος Αντωνάκης

Η Γάγγραινα ειναι αρρωστια που αφορα στην αρχη ενα σχετικα μικρο σημειο του σωματος αλλα αν αφεθη να εξελιχθη ακυρωνει τις λειτουργιες του συνολου οργανισμου, προκαλει δηλαδη τον θανατο...Η Γαγγραινα ειναι η εκφραση της ανυπαρξιας λυσεως για καποιο κατ αρχην τοπικο προβλημα και η δι αυτης της καταστασεως προβολη της προοπτικης καταστροφης του συνολου...Η Ελλαδα μελος της Ευρωζωνης και ταυτοχρονα των συνολων Ευρωατλαντικων Θεσμων πασχει απο Γαγγραινα οφειλομενη στην αδυναμια επιβιωσεως της εντος του νομισματικου χωρου του Ευρω αλλα και της πεισματικης αρνησεως των Μεγαλοαστων Ολιγαρχων της να βγαλουν την χωρα απο την Νομισματικη Ευρωπαικη Ενωση..

Η απόλυτη αποβιομηχανοποίηση της Ελλάδας στα χρόνια του ευρώ

Στα χρόνια του ευρώ έχει συντελεστεί μεταξύ πολλών άλλων και η απόλυτη αποβιομηχανοποίηση και αποεπένδυση της χώρας μας σε έκταση που δεν έχει προηγούμενο στο παρελθόν. Ο τεράστιος αριθμός των επιχειρήσεων που έκλεισαν από το 2008 δεν αντικατοπτρίζει στο πλήρες εύρος του το πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα. Και αυτό γιατί, πολλές επιχειρήσεις που παραμένουν ανοικτές, περιορίζουν τα μεγέθη τους κλείνοντας παραγωγικές μονάδες ή και συρρικνώνοντας τα δίκτυα πωλήσεών τους.Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat,από το 2008 έχουν κλείσει 244.000 επιχειρήσεις και έχουν χαθεί 842.000 θέσεις εργασίας. Χιλιάδες επιχειρήσεις μετακομίζουν στο εξωτερικό, οι μικρομεσαίες κυρίως στη Βουλγαρία και στην Κύπρο και οι μεγαλύτερες σε Ευρωπαϊκές χώρες. Η βαριά βιομηχανία και της χώρας βρίσκεται σε πορεία εξαφάνισης. Μεγάλες
μονάδες όπως το εργοστάσιο της Χαλυβουργίας Ελλάδος στην Ελευσίνα, η χαλυβουργία Hellenic Steel, θυγατρική της ιταλικής Ilva, η Konti Steel της Arcelor Mittal, το εργοστάσιο τσιμέντου στη

Αυτά που συμφωνήθηκαν οδηγούν στη δραχμή

Θανάσης Μαυρίδης

Φόροι που δεν μπορούν να πληρωθούν, δεν θα πληρωθούν! Η νέα φοροκαταιγίδα δεν θα κλείσει κάποιο χρηματοδοτικό κενό. Το χειρότερο είναι ότι το ξέρουν όλοι και εμείς πρωταγωνιστούμε σε μία φαρσοκωμωδία. Η κυβέρνηση κάνει σαν να είναι κυβέρνηση κι οι πολίτες κάνουμε σαν να ζούμε σε ένα κανονικό κράτος.Είστε ελεύθερος επαγγελματίας. Σας λέει, λοιπόν, η κυβέρνηση σε συνεννόηση με την πάνσοφη τρόικα: «πρέπει να πληρώσετε για να βγει το πρόγραμμα. 34% φόρο, 29% προκαταβολή φόρου και από 20% ως 31% για τον ΟΑΕΕ. Σύνολο από 83% ως 94% του εισοδήματός σας».

Public Issue : Αυξάνεται το ρεύμα του Grexit και της δραχμής

Λιγότεροι είναι οι Έλληνες που θεωρούν πως η οικονομική κατάσταση της χώρας θα επιδεινωθεί σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, φανερώνει νέα δημοσκόπηση της Public Issue.Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το μερίδιο των Ελλήνων που εκτιμά πως η οικονομία της Ελλάδας θα αντιμετωπίσει χειρότερες καταστάσεις εκτός της ζώνης του ευρώ, μειώθηκε στο 49% από το 64% που είχε καταγραφεί σε έρευνα της ίδιας εταιρείας δημοσκοπήσεων τον Νοέμβριο του 2015.

Εκλογές τον Ιούνιο στην Ισπανία

Προς νέες εκλογές κινείται η Ισπανία μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Σοσιαλιστών και Podemos.
Μετά από σειρά επαφών που είχε, ο βασιλιάς Φελίπε είπε ότι δεν θα προτείνει άλλον υποψήφιο πρωθυπουργό, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για νέες κάλπες.
Σε ανακοίνωσή του, ο βασιλιάς είπε ότι κανείς από τους πολιτικούς αρχηγούς που συνάντησε δεν έχει αρκετή στήριξη για να συγκεντρώσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Πλέον αναμένεται να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής, προκειμένου να προκηρυχθούν νέες εκλογές.
Νωρίτερα, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος είχε πει ότι οι νέες εκλογές στη χώρα είναι αναπόφευκτες, μετά την άρνηση των Podemos να συνομιλήσουν με τους Σοσιαλιστές για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Ο Σάντσεθ παραδέχθηκε ότι δεν διαθέτει την απαιτούμενη στήριξη για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.
Ο Μαριάνο Ραχόι που εκτελεί χρέη πρωθυπουργού είπε, επίσης, ότι δεν διαθέτει την απαιτούμενη στήριξη για κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής του κόμματος Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας είχε πει ότι αν και ήταν πρόθυμος να συνομιλήσει με τους Σοσιαλιστές, αλλά οι όροι που έθεσαν αυτοί νωρίτερα την Τρίτη το κατέστησε αυτό αδύνατο.
Newsroom ΔΟΛ

26 Απρ 2016

Έρχεται η ανάπτυξη, το επιβεβαίωσε ο Αλέξης και ο ίδιος ο...Κατρούγκαλος


Ντιρκ Μιούλερ : ο πόλεμος δολαρίου ενάντια στο ευρώ και η σωτηρία της Ελλάδας με το Grexit

                                                                                                                                                                  Ο διαπρεπής Γερμανός οικονομικός αναλυτής Ντιρκ Μιούλερ - γνωστός και ως «Mr. Dax» -, στο νέο βιβλίο του, με τίτλο «Showdown», αναφέρει ότι, οι ΗΠΑ προκάλεσαν την κρίση στην Ευρώπη
προκειμένου να ανακόψουν την αύξηση της επιρροής του ευρώ έναντι του δολαρίου. Επιβεβαιώνει δηλ.τις δικές μας αναλύσεις που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα ειδικότερα, είναι θύμα του πολέμου των νομισμάτων ανάμεσα στο δολάριο και στο ευρώ.Ο Mr Dax, ο οποίος έχει επανειλημένα υποστηρίξει ότι, η χώρα μας έχει στοχοποιηθεί από το το χρηαματιστηριακό κεφάλαιο, θεωρεί ότι η Ελλάδα θα

Έρχεται κούρεμα καταθέσεων ή Grexit

Θεόδωρος Κατσανέβας


Προς ένα νέο καυτό καλοκαίρι οδεύουν και εφέτος οι καρεκλοκένταυροι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που βρίσκονται για άλλη μια φορά με το πιστόλι στον κρόταφο από τους δανειστές. Οι τελευταίοι, έχοντας στα χέρια τους τον κουμπαρά, παραγγέλουν και τη μουσική για να χορέψουν οι υποτακτικοί. Η Μέρκελ βαράει το ζουρνά και ο Αλέξης χορεύει πεντοζάλι. Το κουαρτέτο των βασανιστών δεν παρέχει ρευστό σε ευρώ αν οι εδώ "χορευτές" δεν λάβουν και άλλα εξοντωτικά μνημονιακά μέτρα που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ύφεση την ελληνική οικονομία και απόλυτη φτωχοποίηση των Ελλήνων. Η έλλειψη ρευστότητας εξαναγκάζει τους ερωτευμένους με την καρέκλα κυβερνώντες της ΠΦΑ και των Καμμένων, να αρχίζουν και πάλι τη δέσμευση αποθεματικών, ξεκινώντας αυτή τη φορά από τη Βουλή, τον ΕΟΠΠΥ, τα Δημόσια Νοσοκομεία, με προοπτική να βάλουν χέρι σε ότι έχει απομείνει στα ταμεία κάθε φορέα υπό τον έλεγχο του δημοσίου, όπως Δήμοι, Πανεπιστήμια, Κοινωφελείς Οργανισμοί. Τον Ιούνιο-Ιούλιο λήγουν ομόλογα και χρέη ύψους 11 δις ευρώ τα οποία οι δανειστές απαιτούν ανυποχώρητα και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι εντελώς αδύνατο να αποπληρώσουν όσο βαθιά και αν βάλουν το μαχαίρι στις συντάξεις, τους μισθούς, το εφ’ άπαξ, την  αφαίμαξη εισοδημάτων με εξολοθρευτική φοροκαταιγίδα. Έτσι δύο δρόμοι υπάρχουν. Το κούρεμα των καταθέσεων ή το Grexit.
Ας ελπίσουμε ότι, στην περίπτωση του Grexit, θα υπάρξουν σαρωτικές και καταλυτικές πολιτικές εξελίξεις, έτσι

Οι εναλλακτικές προβλέψεις Bloomberg : Σκληρότερο μνημόνιο ή εκλογές ή νέο δημοψήφισμα και Grexit


Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει υποσχεθεί πως θα απορρίψει έστω κι ένα σεντ περαιτέρω λιτότητας πέρα από τα προαπαιτούμενα για τη διάσωση της χώρας. Οι δανειστές της Ελλάδας αναφέρουν πως τα προαπαιτούμενα αυτά μπορεί να εμπεριέχουν μέχρι και 3,5 δισ. ευρώ περαιτέρω από τα συμφωνηθέντα.Το δίλημμα του πρωθυπουργού τώρα έγκειται στη διαφωνία του μεταξύ της ευρωζώνης και του ΔΝΤ. Οι Ευρωπαίοι λένε πως η κυβέρνηση της Αθήνας έχει δεσμευθεί με λιτότητα αρκετή για να φτάσει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% το 2018, ενώ το ΔΝΤ υπολογίζει πως ο αριθμός αυτός θα βρεθεί στο 1,5%.Ιδού τα τρία σενάρια που μπορεί να «παίξουν» στο εγγύς μέλλον :

Από το 2008 έχουν κλείσει 244.712 επιχειρήσεις

Διαστάσεις εθνικής καταστροφής έχει προσλάβει ο αποδεκατισμός του ελληνικού επιχειρείν, καθώς περισσότερες από 16.000 επιχειρήσεις «απουσιάζουν» από την τελευταία καταμέτρηση των επιχειρήσεων στην Ελλάδα το 2015 σε σχέση με το 2014, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για να γίνει, όμως, καλύτερα αντιληπτή η έκταση του χτυπήματος που έχει δεχθεί ο ιδιωτικός τομέας της χώρας κατά τη διάρκεια της κρίσης απαιτείται μια ματιά ακόμα πιο πίσω:

Κόκκινος συναγερμός στην κυβέρνηση! Γιατί βάζουν χέρι στα αποθεματικά – «Αέρας» το πρωτογενές πλεόνασμα!

Στα αποθεματικά των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα προσφεύγει για μια ακόμη φορά το Δημόσιο προκειμένου να καλύψει τις ταμειακές του ανάγκες μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία και να καταβληθεί η δόση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.Όπως αναφέρει η Καθημερινή, τα κρατικά ταμεία βρέθηκαν στο “κόκκινο” ήδη τον Απρίλιο και μια “τρύπα” 500 εκατ. ευρώ περίπου έκλεισε με αποθεματικά δημοσίων φορέων που μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος και από κει μέσω repos, δηλαδή με πράξεις ολιγοήμερου δανεισμού που ανακυκλώνονται, χρησιμοποιήθηκαν από το Δημόσιο για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες του. Στην ΤτΕ έχουν μεταφερθεί από τις εμπορικές τράπεζες στην ΤτΕ αποθεματικά των νοσοκομείων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του ΟΑΕΔ, ενώ σύντομα την ίδια πορεία θα ακολουθήσουν και αυτά του ΕΟΠΥΥ.

Γιατί η Ελλάδα είναι καταδικασμένη...

Κώστας Στούπας
Ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων πείθεται και αποφασίζει με βάση τα λογικά επιχειρήματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι αρέσκονται στις εντυπώσεις και τα συναισθήματα. Αυτός είναι ένας λόγος που το βασικότερο σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την κρίση είναι μέσω της ολοκλήρωσης της καταστροφής.
Η Ελλάδα κατέχει πολύ μεγάλο αριθμό "cool" αριστερών. Αριστερών δηλ. που αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα από τη "μαλθακή" οπτική γωνία που έχει δημιουργήσει στη χώρα η σημαντική ευημερία με δανεικά και επιδοτήσεις από την ΕΕ τις τελευταίες δεκαετίες.

Μάσιμο Ντ' Αλέμα: Από τα 250 δισ δανείων στην Ελλάδα, τα 220 πηγαίνουν για τόκους σε Γερμανικές και Γαλλικές τράπεζες

Ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάσιμο Ντ’ Αλέμα, σε συνέντευξή του στην RaiNews24, υποστήριξε ότι, τα 220 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 250 δισ. ευρώ της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα, κατέληξαν απευθείας στις γερμανικές, γαλλικές και σε μικρότερο ποσοστό τις ιταλικές τράπεζες. «Δώσαμε στην Ελλάδα 250 δισ. ευρώ, αλλά όχι για τις συντάξεις των Ελλήνων, αλλά για να πληρωθούν οι τόκοι στις τράπεζες» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός, εξηγώντας πως έχουμε ένα ενιαίο νόμισμα, αλλά με εντελώς διαφορετικά επίπεδα ανταγωνιστικότητας και οικονομικής ισχύος.«Από μία φτωχή χώρα όπως η Ελλάδα, τεράστια ποσά μεταφέρονται σε μία πλούσια χώρα όπως η Γερμανία μέσω της διαφοράς των επιτοκίων. Η φτωχή χώρα γίνεται όλο και φτωχότερη, η πλούσια χώρα πλουσιότερη» δηλώνει ανοιχτά ο Ντ’ Αλέμα.«Όταν η φτωχή χώρα δεν μπορεί πλέον να πληρώσει τα χρέη έρχονται οι ευρωπαϊκές βοήθειες. Έχουμε δώσει στην Ελλάδα 250 δισ. ευρώ, αλλά όχι για τις συντάξεις των Ελλήνων, αλλά για να πληρωθούν οι τόκοι στις γερμανικές, γαλλικές και σε μικρό ποσοστό στις ιταλικές.

25 Απρ 2016

Τα Greek Statistics της ΠΦΑ είναι τα καλύτερα


Το μεγάλο άλμα του χρέους μέσα στην ευρωζώνη και η καταστροφή της χώρας μας

Θεόδωρος Κατσανέβας

Το Ιστόγραμμα που παραθέτουμε εδώ αποδεικνύει ότι, το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της Ελληνικής οικονομίας δημιουργήθηκε στα χρόνια της ευρωζώνης και συνεχίζει να αυξάνεται. χωρίς ελπίδα αναστροφής.Από τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, που απεικονίζονται στο Ιστόγραμμα 1, καταρρίπτετα ο κορυφαίος όσο και δόλιος μύθος, ότι το σημερινό τεράστιο ελληνικό χρέος το κληρονομήσαμε από το παρελθόν και ειδικότερα από τη δεκαετία του 1980.  Στην πραγματικότητα, το χρέος της χώρας μας σε αναλογία του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο στη δεκαετία του 1980, όπως και στη δεκαετία του 1970, ήταν κάτω από το 50%

Galbraith : Ανήθικο πείραμα με την Ελλάδα – Δεν τη διασώζουν, τη λεηλατούν

Αυτό που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα είναι μια λεηλασία των περιουσιακών στοιχείων της, κάτι που δεν έχει σχέση με την ανάκαμψη της οικονομία της, τονίζει ο αμερικανός οικονομολόγος.Ως λεηλασία της Ελλάδας και όχι διάσωσή της χαρακτηρίζει το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών ο γνωστός αμερικανός οικονομολόγος.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ισπανική εφημερίδα «El Diario» και τον δημοσιογράφο Luis Martin, ο James Galbraith σημειώνει χαρακτηριστικά στην Ελλάδα δεν λαμβάνει

Αυτή είναι η αριστερά

Ναπολέων Λιναρδάτος

Καταλαβαίνεις ότι τα πράγματα δεν θα καλυτερέψουν κάθε φορά που ακούς κάποιον να σχολιάζει τους κυβερνώντες λέγοντας «μα είναι αυτοί αριστεροί;» ‘Η, όταν διαβάζεις κάποιον περισπούδαστο αναλυτή, ο οποίος κριτικάρει την κυβέρνηση γράφοντας ότι σπιλώνουν το όνομα και τις αξίες της αριστεράς. Όμως, αν κάτι μπορεί να πιστωθεί στους κυβερνώντες είναι η ιδεολογική τους συνέπεια, είναι αριστεροί στα λόγια και τις πράξεις. 

Μάριο Μόντι : Οδεύουμε σε διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωης

Την ανησυχία του ότι η ΕΕ κινείται στο δρόμο της διάλυσής της εξέφρασε σε συνέντευξη του στο περιοδικό Politiko ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι.«Η ΕΕ διέρχεται μια κρίση που για πρώτη φορά οδηγεί εμένα και αρκετούς ακόμα να σκεφτούν για πρώτη φορά πως κινούμαστε προς τη διάλυσή της.Η ΕΕ ποτέ άλλοτε δεν

Spiegel: Το πλήρες σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους

«Αναδιάρθρωση light» για το ελληνικό χρέος είναι πρόθυμο να δεχτεί το Βερολίνο, σε περίπτωση που η Ελλάδα συμφωνήσει να λάβει επιπλέον μέτρα, αναφέρει το περιοδικό «Der Spiegel», επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο οποίο προβλέπεται επέκταση των ελληνικών δανείων για δεκαετίες και σταθεροποίηση των επιτοκίων σε χαμηλό επίπεδο.

Έρχεται η ώρα του χρέους: Άλλα λέει η Λαγκάρντ, άλλα ο Σόιμπλε

Η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους θα ξεκινήσει τώρα παράλληλα με τις συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις, μετά τη συμφωνία στο Eurogroup όπως ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, με το ενδεχόμενο πάντως ενός “κουρέματος” της ονομαστικής αξίας του χρέους να μη φαίνεται πιθανό.

Για την ελάφρυνση του χρέους πιέζει τόσο η ελληνική πλευρά όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θεωρεί πως η επίτευξη μεγάλων πλεονασμάτων επ' άπειρον δεν είναι μία ρεαλιστική προοπτική για την Ελλάδα, και προκρίνει επέκταση της ωρίμανσης των δανείων που έχει λάβει η Αθήνα και της περιόδου χάριτος, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση για την ελληνική οικονομία.

Ευρώ πάση θυσία... με νέα φορολογικά μέτρα και μειώσεις σε συντάξεις και εισοδήματα!

Ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια και δυστυχία για τον λαό! 

Βαρύς είναι ο λογαριασμός από τα φορολογικά μέτρα και τις περικοπές στις συντάξεις, το ΕΚΑΣ και τα μερίσματα που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και περιγράφεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Το νομοσχέδιο δεν προβλέπει αλλαγές στα όσα ήταν γνωστά στο φορολογικό κομμάτι, αναμένεται να συζητηθεί στις επιτροπές της Βουλής τη Μεγάλη Εβδομάδα ενώ αθροιστικά η απόδοση των μέτρων μέχρι και το 2019 που λήγει το πρόγραμμα είναι μεγάλη.

Όπως προκύπτει από αυτή στο φορολογικό κομμάτι:
* Ετήσια αύξηση εσόδων, από τον επανακαθορισμό του φόρου εισοδήματος και της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, το ύψος της οποίας εκτιμάται στο ποσό του 1,7 δισ. ευρώ
* Ετήσια αύξηση των εσόδων του Δημοσίου ύψους 56 εκατ. ευρώ περίπου, από την αύξηση της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου (από 30% σε 35%)στα έσοδα επί του μικτού κέρδους από τα τυχερά παίγνια.

24 Απρ 2016

Όλη η αλήθεια για τα μνημόνια

Δημήτριος Γκιόκας

Τα κυριότερα μέτρα που επιβλήθηκαν

Μνημόνιο 1 (2010)
Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους
Κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης
Περικοπές επιδομάτων, υπερωριών, οδοιπορικών δημοσίων υπαλλήλων.
Αύξηση ΦΠΑ: υψηλός από 19% στο 21% και λίγο αργότερα στο 23%. Μεσαίος από το 9% στο 11% και μετά στο 13%. Χαμηλός από το 4,5% στο 5% και τελικά στο 6,5%
Μεγάλες αυξήσεις φόρου σε βενζίνη, καπνό, αλκοολούχα ποτά
Αύξηση αντικειμενικών τιμών ακινήτων
Αύξηση φόρου εισαγωγής αυτοκίνητων

Μεσοπρόθεσμο (2011)
Μείωση αφορολόγητου ορίου αρχικά στα €8.000 κι έπειτα στα €5.000
Έκτακτη εισφορά για εισοδήματα άνω των €12.000
Τέλος επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες
Ειδική ασφαλιστική εισφορά για την καταπολέμηση της ανεργίας
Παρακράτηση στις επικουρικές συντάξεις

Στοιχεία ΣΟΚ: Από το 2008 έβαλαν λουκέτο 244.000 επιχειρήσεις - Χάθηκαν 842.000 θέσεις εργασίας

Τη δραματική εικόνα για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα αποκαλύπτουν οι αριθμοί, καθώς περισσότερες από 16.000 «απουσιάζουν» από την τελευταία καταμέτρηση στην Ελλάδα το 2015, σε σύγκριση με το 2014, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν. 

Ακόμη χειρότερη είναι όμως η ευρύτερη εικόνα. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η «Καθημερινή», από το 2008 έως σήμερα έχουν χαθεί 244.712 επιχειρήσεις. Από τις 858.685 που καταμετρήθηκαν το 2008, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μειώθηκαν σε 613.973 στα τέλη του 2015. 

22 Απρ 2016

Αν αποφασιστεί το Brexit θα ακολουθήσει το Grexit

To  Grexit είναι πολύ πιθανό να συμβεί αυτό το καλοκαίρι αν οι Βρετανοί ψηφίζουν «ναι» στην αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα τoυ Ιουνίου, όπως προβλέπει νέα έκθεση του Economist Intelligence Unit που δημοσιεύεται σήμερα με τις προβλέψεις για την ΕΕ την επόμενη 5ετία.Η αβεβαιότητα που θα ακολουθήσει μετά από ένα «ναι» των Βρετανών στο Brexit, θα θέσει αφόρητη πίεση στην ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, σε μια περίοδό που η Ελλάδα αγωνίζεται να αντιμετωπίσει την εισροή των μεταναστών που διαφεύγουν από τις αναταραχές στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, σύμφωνα με τους οικονομολόγους.

Ο Σόϊμπλε επαναφέρει την πρότασή του για φιλικό Grexit

«Μία εξωτερική υποτίμηση (σ.σ.: που σημαίνει Grexit), θα βοηθούσε στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας». Με αυτή τη φράση ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε  επανέφερε το θέμα του Grexit, επαναφέροντας στο προσκήνιο την πρότασή του για φιλικό Grexit με προικοδότηση της χώρας μας με 50 δις ευρώ και σ΄τηριξη της νέας δραχμής με εγγυημένη υποτίμησή της κατά 25%, γεγονός που θα έδινε φτερά στην χαμε΄νη αναταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα όμως στις δηλώσεις του φάνηκε αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων, γεγονός που δξμαίνει ότι, η

Παναγούλης: "Από τη Χούντα Συνταγματαρχών στην οικονομική ΧΟΥΝΤΑ Τσίπρα..."

Ο Αγωνιστής της Αντίστασης και Ανεξάρτητος Βουλευτής Στάθης Παναγούλης έκανε την παρακάτω δήλωση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook για την μαύρη επέτειο από την επιβολή της δικτατορίας, την 21η Απριλίου 1967: 

«49 χρόνια μετά το Πραξικόπημα και 42 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας η χώρα μας βρίσκεται σε μεγάλα αδιέξοδα.