11 Δεκ 2016

Σόιμπλε: Μέτρα ή Grexit, δεν υπάρχει τρίτος δρόμος


Σαφές μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση ότι η λήψη σκληρών μέτρων αποτελεί μονόδρομο, από τη στιγμή που αποφάσισε να παραμείνει στην Ευρωζώνη, έστειλε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε."Η αποστολή να φέρουμε την Ελλάδα σε μια βιώσιμη, ανταγωνιστική πορεία, υπό τον όρο της συμμετοχής στη νομισματική ένωση, είναι –το παραδέχομαι– μακράς διαρκείας και πολιτικά φιλόδοξη", δήλωσε ο κ. Σόιμπλε. Και πρόσθεσε ότι "όσο όμως οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα το επιθυμούν, γιατί συζητήσαμε και εναλλακτικές προτάσεις, τρίτος δρόμος δεν υπάρχει", υπενθυμίζοντας εμμέσως ότι τόσο το 2012 όσο και το 2015 είχε προτείνει την έξοδο της χώρας από τη Ζώνη του Ευρώ.


Η σκληρή στάση του κ. Σόιμπλε υπαγορεύεται αυτή την περίοδο και από το γεγονός ότι η Γερμανία έχει εισέλθει σε τροχιά εκλογών. Οι Γερμανοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος θέλουν οπωσδήποτε την παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα και ταυτόχρονα είναι αρνητικοί σε οποιαδήποτε ένδειξη χαλάρωσης έναντι της Ελλάδας. 

Στον απόηχο του Eurogroup της Δευτέρας, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε επίσης πως για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση "χρειάζεται περισσότερος χρόνος". Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του Eurogroup φέρεται να παρέπεμψε για μετά τη λήξη του προγράμματος (μέσα του 2018) τις περαιτέρω συζητήσεις για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και για μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους.

"Η δεύτερη αξιολόγηση για την Ελλάδα χρειάζεται προφανώς χρόνο. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, παρότι από πολλές πλευρές καλλιεργήθηκαν πολλές προσδοκίες, οι οποίες εάν λάβει κανείς υπόψη την εμπειρία των τελευταίων 6 ετών δεν ήταν ρεαλιστικές. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει πολλά πράγματα ακόμη. Υπάρχουν μερικές βελτιώσεις, έχει όμως ακόμη δρόμο..." ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε.

Μεταξύ άλλων υπογράμμισε: "Ο συνάδελφός μου Τσακαλώτος μού είπε προσφάτως ότι βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ελέφαντες. Το ΔΝΤ και… δεν ξέρω τι κοινό έχω εγώ με ελέφαντα! Οι ελέφαντες είναι πάντως καλοσυνάτα ζώα. Εμείς το μόνο που θέλουμε είναι να κάνει η Ελλάδα αυτά που είναι συμφέρον για το μέλλον της...".
Σημείωσε μάλιστα, ότι οι "έλληνες ηγέτες καλό είναι να σταματήσουν να λένε στους Έλληνες πολίτες ότι ‘‘κάποιοι ξένοι’’ φταίνε για τα ελληνικά προβλήματα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: