9 Δεκ 2016

«Όχι» του Συμβουλίου Εφετών στην έκδοση δύο τελευταίων Τούρκων αξιωματικών

Κατά της έκδοσης στην Τουρκία των δύο τελευταίων Τούρκων αξιωματικών τάχθηκε το Συμβούλιο Εφετών, κάνοντας δεκτή την εισαγγελική πρόταση.
Το δικαστικό συμβούλιο έχει αποφασίσει να μην εκδοθούν οι πέντε από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, ωστόσο για τους τρεις εξ αυτών, ο προϊστάμενος της
Εισαγγελίας Εφετών έχει ασκήσει έφεση. 
Παράλληλα, οι υπόλοιποι τρεις, των οποίων η έκδοση έχει αποφασιστεί, έχουν ασκήσει έφεση στον Άρειο Πάγο.

Στην πρότασή του ο εισαγγελέας Γιώργος Βούλγαρης τάχθηκε κατά της έκδοσης των δύο αξιωματικών λέγοντας: «Αν τέλεσαν αδίκημα να δικαστούν, να τιμωρηθούν, αλλά να τύχουν μίας δίκαιης δίκης. Αν αποφασίσετε να εκδοθούν είστε σίγουροι ότι δεν θα τύχουν βασανιστηρίων; Πόσες φορές το ευρωπαϊκό δικαστήριο δεν έχει καταδικάσει την Τουρκία για τέτοια πράγματα.»

Συγκεκριμένα ο εισαγγελικός λειτουργός είπε:


«Καλείστε να πάρετε απόφαση σε μία ιδιαίτερη περίπτωση. Αντικειμενικά αν αυτοί οι άνθρωποι έχουν διαπράξει αδικήματα πρέπει να τους εκδώσουμε . Αλλά ποια χώρα τους ζητάει; Χώρα με ελευθερία του τύπου, που διδάσκει με τη δημοκρατία της; Ποιός τους γυρεύει; Υπάρχει κάποιος στην Ελλάδα ή τον πολιτισμένο κόσμο που πιστεύει ότι η κατάσταση στην Τουρκία θυμίζει την αθηναϊκή δημοκρατία στην εποχή του Κλεισθένη; Εγγυάται κάποιος για τη δημοκρατία και τη δίκαιη δίκη όσων δικάζονται; Ακούσαμε ότι καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα ότι γίνεται πογκρόμ κατά ανθρώπων που δεν είναι αρεστοί. Όλα αυτά θυμίζουν χώρα που θέλει να μπει στην ΕΕ; Τότε γιατί σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις; Ποια δικαστήρια θα τους δικάσουν; Αυτά τα δικαστήρια που έχουν απολύσει τους δικαστές και προσέλαβαν άλλους; Που θα πάτε να τους δώσετε; Εδώ ακούμε ότι ενδεχομένως επιτραπεί ξανά η θανατική ποινή. Η Ελλάδα εδώ και 200 χρόνια δεν είναι βιλαέτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τακτικές τύπου Αλή Πασά που ακριωτηριάζουν, βιάζουν ,αποκεφαλίζουν. Ανήκουμε στην Ευρώπη. Προασπίζουμε τη δημοκρατία τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δίκαιη δίκη.»

Στην εισήγησή του ανέφερε επίσης: «Σε αυτά τα έδρανα έχουν περάσει μεγάλες προσωπικότητες δικαστών και εισαγγελέων, που έμειναν στην ιστορία, γιατί δεν σκέφτηκαν το ρεύμα ,αλλά είχαν οδηγό μόνον τη συνείδησή τους. Πέρασαν ένας Τερτσέτης ένας Πολυζωίδης. Έχω την εντύπωση πως πρέπει να ακολουθήσετε τα χνάρια τους. Ακούγοντας τη συνείδησή σας να απορρίψετε το αίτημα της Τουρκίας.» Ο εισαγγελέας έκρινε ότι το αίτημα των τουρκικών αρχών είναι αόριστο, λέγοντας ότι δεν προκύπτει ότι τέλεσαν αυτά τα αδικήματα και κάλεσε τους δικαστές να το απορρίψουν και να ακούσουν τη συνείδησή τους. «Μα θα μου πείτε, οι διεθνείς σχέσεις τι θα γίνουν; Βαρέθηκα σε αυτή τη χώρα να ακούω για τις διεθνείς και διμερείς σχέσεις. Εσείς δεν είστε διπλωμάτες και δεν έχετε διχαλωτή γλώσσα. Είστε δικαστές και πρέπει να ακούσετε τη συνείδησή σας».

Από την πλευρά τους οι δύο αξιωματικοί υποστήριξαν ότι στην Τουρκία δεν υπάρχει Δικαιοσύνη και συνεχίζονται οι βασανισμοί.

Φιράντ Μεσούντ: Δεν υπάρχει δίκαιη εκδίκαση των υποθέσεων. Τρεις χιλιάδες πρόεδροι και εισαγγελείς απομακρύνθηκαν από τη δουλειά τους. Ένας δικαστής την ώρα της διαδικασίας μπορεί να συλληφθεί. Πώς μπορούμε να περιμένουμε μία δίκαιη δίκη; Από όλους τους τομείς διώκονται άνθρωποι. Όλοι οι βουλευτές κατά του Ερντογάν συλλαμβάνονται. Εγκατέλειψα τη χώρα γιατί φοβήθηκα όταν είδα τον αποκεφαλισμό στρατιωτικού στη βάση του Βοσπόρου. Ο αξιωματικός απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου υποστήριξε ότι την ώρα της απόπειρας κατά του Ερντογάν ήταν στην Κωνσταντινούπολη. «Όταν μαθαμε τα περί πραξικοπήματος δεν απογειωθήκαμε. Μιλήσαμε με τους διοικητές μας. Φοβηθήκαμε δεν είχαμε ούτε όπλα ούτε αλεξίσφαιρα. Το πρωί η αστυνομία έκανε έφοδο στο στρατόπεδο. Φοβηθήκαμε και φύγαμε για να σώσουμε τη ζωή μας. Αποφασίσαμε να έρθουμε στην Ελλάδα γιατί είναι χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη», είπε χαρακτηριστικά.

Δικαστής: Τι θα συμβεί αν το δικαστήριο αποφασίσει την έκδοσή σας;
Φιράντ Μεσούντ: Είμαι 100% σίγουρος πως αν εκδοθώ θα υποστώ βασανιστήρια.
Από την πλευρά του ο δεύτερος Τούρκος αξιωματικός υποστήριξε ότι είναι αθώοι και πως φοβάται να γυρίσει στην Τουρκία.

Ουγκούρ Οκάν: Θα υποστώ βασανιστήρια ,υπάρχει άμεσος κίνδυνος επαναφοράς της θανατικής ποινής. Αν εκδοθώ στην Τουρκία δεν θα δικαστώ δίκαια. Εχω τις αγωνίες μου για την οικογενειά μου. Δεν έχω καμία σχέση με το πραξικόπημα. Φοβηθήκαμε και φύγαμε. Φοβηθήκαμε ότι επειδή είμαστε στρατιωτικοί θα μας υπέβαλαν σε βασανιστήρια. Πήραμε το ελικόπτερο και ήρθαμε στην Ελλάδα για να σώσουμε τη ζωή μας.


Πηγή: https://goo.gl/LaapIO


Δεν υπάρχουν σχόλια: