7 Δεκ 2016

Βόμβα (και) από ΔΝΤ: «Ανεπαρκή τα μέτρα για το χρέος, απέχουμε πολύ από συμφωνία...»

Σε τροχιά σύγκρουσης φαίνεται πως μπαίνουν Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαίοι εταίροι, μετά την απόφαση του Eurogroup να ενεργοποιήσει βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αλλά να μεταθέσει τη συζήτηση για βαθύτερες παρεμβάσεις για μετά το τέλος του Μνημονίου, στα μέσα του 2018.
 Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, στέλεχος του ΔΝΤ χαρακτήρισε ανεπαρκή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που ζητούν οι εταίροι για το 2018 και τουλάχιστον για λίγα χρόνια μετά. 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο αξιωματούχος υπογράμμισε ότι οι θεσμοί απέχουν ακόμα πολύ από το να να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι το ελληνικό χρέος χρειάζεται ελάφρυνση από τους εταίρους και χαρακτηρίζοντας τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του ESM, που ενέκριναν σήμερα οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης, ως ανεπαρκή. Το Ταμείο ζητά από τους Ευρωπαίους τουλάχιστον να συγκεκριμενοποιήσουν τις βαθύτερες, μεσο-μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις για το χρέος. Ωστόσο, μετά τη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι η πλήρης μετάθεση αυτής της συζήτησης για το 2018 είναι η πάγια ευρωπαϊκή θέση και το ΔΝΤ «το καταλαβαίνει αυτό». 

Το Ταμείο άφησε μάλιστα αιχμές και για την επιμονή των Ευρωπαίων σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και έως και δέκα χρόνια μετά, απαίτηση που αφήνει ανοιχτό τον κίνδυνο νέων δημοσιονομικών μέτρων. Ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, είπε ότι το Ταμείο μπορεί να δεχτεί το 3,5%, αλλά επέμεινε ότι το ιδανικό θα ήταν το «κόψιμο» του στόχου στο 1,5%. Επισήμανε, δε, ότι όσο περισσότερα είναι τα χρόνια που οι εταίροι ζητούν υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, τόσο λιγότερο αξιόπιστος γίνεται ο όλος στόχος. 

Τέλος, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, η πηγή διευκρίνισε ότι το Ταμείο κατηγορείται άδικα ότι πιέζει για περαιτέρω λιτότητα, τη στιγμή που άλλοι λαμβάνουν τις αποφάσεις για υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους. 

Πηγή: https://goo.gl/hV61vc

Δεν υπάρχουν σχόλια: