5 Δεκ 2016

Ανατρεπτικές εξελίξεις στην ευρωζώνη μετά το δημοψήφισμα στην Ιταλία και την παραίτηση του Ματέο Ρέντζι


Ανατρεπτικές εξελίξεις αναμένονται σε όλη την Ευρώπη και ειδικότερα στην ευρωζώνη μετά την πανωλεθρία του Ματέο Ρέντσι στο ιταλικό δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση και την παραίτηση του από την Πρωθυπουργία. αμέσως μετά. Όπως σημειώνει η «Deutsche Welle», η παραίτηση του Ματέο
Ρέντσι θα φέρει την Ιταλία αντιμέτωπη με κυβερνητική κρίση, που θα προκαλέσει την άμεση αντίδραση των χρηματαγορών. Την ίδια στιγμή, εκφράζονται αιτιάσεις για νέες εκλογές στις οποίες προβλέπεται να ενισχυθεί το ευρωσκεπτικιστικό κίνημα των «Πέντε Αστέρων» του  Μπέπε Γκρίλο. 

Η ιταλική οικονομία είναι η τρίτη σε ισχύ οικονομία στην Ευρωζώνη και λόγω του μεγέθους της  δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα πακέτο στήριξης, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας ή της Πορτογαλίας.

Πολλοί μιλούν για  έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωζώνη. Ο αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος, Τζόζεφ Στίγκλιτς ανέφερε σε συνέντευξή του ότι, «οι Ιταλοί συνειδητοποιούν πως η Ιταλία δεν μπορεί να λειτουργήσει εντός του ευρώ».Και ο γερμανός οικονομολόγος Χανς-Βέρνερ Ζιν τόνισε πως «Οι πιθανότητες μακροπρόθεσμης παραμονής της Ιταλίας στο ευρώ μειώνονται χρόνο με το χρόνο», επεσήμανε   

Σύμφωνα με τους Financial Times, "το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου αποτελεί «κλειδί για το μέλλον του ευρώ...Η Ιταλία στο δημοψήφισμα της Κυριακής δεν ψήφισε έξοδο από την Ευρωζώνη ή την ΕΕ. Ωστόσο, οι συνέπειες του δημοψηφίσματος θα μπορούσαν να είναι εκτεταμένες», σημειώνει η εφημερίδα.

Με δεδομένη την αποστροφή του νέου πλανητάρχη Ντ. Τράμπ για την ευρωζώνη σε αντίθεση με τους Ομπάμα-Κλίντον οι οποίοι ήταν εκέινοι που επέμεναν και πέτυχαν την αποφυγή του Grexit, η έξοδος της Ιταλίας από το ευρώ, το Italexit αποτελεί σήμερα το πλέον πιθανό σενάριο. Οι όποιες απελπισμένες προσπάθεις ανατροπής της δεδομένης αυτής πορείας το μόνο που θα καταφέρουν είναι απλώς να το καθυστερήσουν.

Όσον αφορά το θέμα της ευρωζώνης, παρόμοιες ενστάσεις με αυτές του Γκρίλο φέρεται να έχουν και τα δύο άλλα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης η Force Italia του Σύλβιο Μπερλουσκόνη και η Λίγκα του Βορρά.Κατά συνέπεια,όσο και αν καθυστερήσουν οι εκλογές, το Italexit μπορεί να γίνει πραγματικότητα μέσα σε ένα χρόνο το αργότερο. Και τότε μπορεί να αποχαιρετήσουμε το καλό μας το ευρώ για πάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: