22 Δεκ 2016

Τρόμος πάνω από την Ευρώπη!

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Φιάσκο των Γερμανών με τη λάθος σύλληψη!
Η γερμανική αστυνομία «αρνούνταν» ακόμα και να χαρακτηρίσει τρομοκρατική επίθεση το μακελειό της Δευτέρας στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, τα θύματα του οποίου έφτασαν χθες τους 12 νεκρούς και τους 48 τραυματίες, και τα γερμανικά ΜΜΕ τήρησαν αναλόγως επιφυλακτική στάση για την εγκυρότητα των στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους οι Αρχές.

Ορθά, όπως απέδειξε χθες η διάψευση της «βέβαιης» μία ημέρα νωρίτερα πληροφορίας ότι ο κατά λάθος, όπως αποδείχτηκε, συλληφθείς ύποπτος Πακιστανός πρόσφυγας -που χθες αφέθηκε ελεύθερος «ελλείψει επαρκών στοιχείων»- ήταν και ο δράστης οδηγός. Με την επακόλουθη παραδοχή ότι «ένας επικίνδυνος εγκληματίας παραμένει ένοπλος, ασύλληπτος και ικανός να προκαλέσει νέα επίθεση», οι γερμανικές Αρχές ενίσχυσαν τον φόβο και τον πανικό που επικρατούσαν ήδη εξαιτίας της σύστασης για αποφυγή της κυκλοφορίας στους δρόμους και για «εγρήγορση».
Αν και οι Αρχές ανακοίνωσαν μεν ότι οι προγραμματισμένες εορταστικές εκδηλώσεις δεν θα ακυρωθούν, και μόνο τα τσιμεντένια οδοφράγματα που ορθώθηκαν γύρω από τις αγορές και τους δημόσιους χώρους που θα προσελκύσουν πλήθη κόσμου -όπως αυτό που εμφανίστηκε ήδη στην Striezelmarkt της Δρέσδης- αρκούν για να «γκριζάρουν» τη διάθεση των χριστιανών για τη μεγάλη γιορτή.
Οι πιο ψύχραιμοι προσπάθησαν να επανέλθουν, αν όχι στους γιορτινούς, τουλάχιστον στους φυσιολογικούς ρυθμούς τους. Ομως η ζωή στη Γερμανία δεν μπορεί να είναι ίδια μετά το χτύπημα στην καρδιά του Βερολίνου. Η ζωή στην Ευρώπη δεν μπορεί να είναι η ίδια, αρχής γενομένης από τις ποτισμένες στο αίμα γιορτές των Χριστουγέννων. 
Η αύξηση των μέτρων ασφαλείας έγινε, άλλωστε, σε ένα 24ωρο πανευρωπαϊκή υπόθεση: Η Βρετανία αναθεώρησε τα σχέδιά της για την προστασία των δημόσιων εκδηλώσεων κατά την εορταστική περίοδο «σε τακτική βάση και ως προληπτικό μέτρο», όπως ανακοίνωσε η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου. 

Η Γαλλία βρίσκεται, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε «εξαιρετικά υψηλό επίπεδο κινητοποίησης και επιφυλακής», αναγνωρίζοντας «υψηλό επίπεδο απειλής». Η Ιταλία, όπου σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή αντιτρομοκρατικής στρατηγικής για να οργανώσει την «άμυνά» της, με δεδομένο ότι, αφενός, οι ισλαμιστές την έχουν στοχοποιήσει -όπως και το Βατικανό- και, αφετέρου, είχε ένα θύμα στην επίθεση του Βερολίνου (η 31χρονη εργαζόμενη στη Γερμανία Φαμπρίτσια ντι Λορέντσο), ανακοίνωσε την αύξηση των αντιτρομοκρατικών μέτρων, ενώ ήδη όλη η χώρα βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο επιφυλακής.
Αλλά και στην Αυστρία, παρότι σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Βόλφαγκ Σομπότκα «δεν υπάρχουν ενδείξεις για ενδεχόμενη επίθεση στη χώρα», πέραν μιας γενικής, απροσδιόριστης αίσθησης απειλής, οι δυνάμεις ασφαλείας τέθηκαν σε αυξημένη ετοιμότητα έως τις 9 Ιανουαρίου.
Εξαφάνιση  του ISIS υποσχέθηκε  ο Τραμπ!
Θρησκευτική ταυτότητα στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, που δήλωσε ανοιχτά ότι «βλέπει» πίσω από την τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι, σύμφωνα με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, πρέπει να εξαφανιστούν από προσώπου γης!
«Αθώοι πολίτες σκοτώθηκαν στον δρόμο ενώ ετοιμάζονταν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα. Το Ισλαμικό Κράτος και άλλοι ισλαμιστές τρομοκράτες επιτίθενται συνεχώς σε χριστιανούς είτε μέσα στις κοινότητές τους είτε σε εκκλησίες». Με αυτή τη δήλωση στο twitter καταδίκασε ο Ντόναλντ Τραμπ την τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο λίγη ώρα μετά το τραγικό γεγονός. Μάλιστα, ο μεγιστάνας αποκάλεσε αυτή τη στρατηγική «μέρος του παγκόσμιου τζιχάντ», προσθέτοντας ότι «αυτοί οι τρομοκράτες καθώς και τα τοπικά τους ή παγκόσμια κυκλώματα πρέπει να σβήσουν από προσώπου γης, μια αποστολή την οποία θα φέρουμε εις πέρας με όλους τους συμμάχους μας που διαπνέονται από πνεύμα ελευθερίας».
Αναγκαιότητα
Λίγο νωρίτερα ο Τραμπ -πάλι μέσω twitter- είχε γράψει: «Ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει να αλλάξει τρόπο σκέψης».
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ εξάλλου έχει καταστήσει σαφές ότι η άμεση διεθνής προτεραιότητά του μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του, στις 20 Ιανουαρίου, θα είναι η εξουδετέρωση του Ισλαμικού Κράτους. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του τον περασμένο Αύγουστο, κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτό το κακό να συνεχίζεται. Ούτε μπορούμε να αφήσουμε αυτούς που διαπνέονται από την απεχθή ιδεολογία του ριζοσπαστικού Ισλάμ -που καταπιέζει τις γυναίκες, τους ομοφυλόφιλους, τα παιδιά και τους μη πιστούς- να έχουν τη δυνατότητα να διαμένουν ή να εξαπλώνονται στις χώρες μας».
Παραλίγο θύμα και η Βίκυ Λέανδρος!
Από θαύμα γλίτωσε η διάσημη Ελληνίδα τραγουδίστρια Βίκυ Λέανδρος, η οποία επρόκειτο να δώσει μια χριστουγεννιάτικη συναυλία χθες, στην εμβληματική Εκκλησία της Μνήμης στο Βερολίνο, όπου το προηγούμενο βράδυ έγινε η τρομοκρατική επίθεση.
«Τραγικό γεγονός, θρηνούμε για τα θύματα της τυφλής τρομοκρατίας» δήλωσε η διεθνούς φήμης Ελληνίδα αποκλειστικά στη «δημοκρατία», μία ώρα μετά το μακελειό.

«Μία ημέρα αργότερα και θα σκοτωνόμασταν όλοι! Τα εισιτήρια της συναυλίας είχαν εξαντληθεί και στην πλατεία θα υπήρχαν χιλιάδες άνθρωποι!» είπε ταραγμένη η Βίκυ Λέανδρος, η οποία τη στιγμή της επίθεσης βρισκόταν στη Βιένη για ακόμα μία συναυλία. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι η συναυλία, που -όπως ήταν φυσικό- ακυρώθηκε, θα γίνει στο ίδιο σημείο τον Ιανουάριο, προς τιμήν των θυμάτων.

Το μακελειό στο Βερολίνο σημειώθηκε στην πιο συναισθηματικά φορτισμένη περιοχή της πόλης, στην πλατεία της εκκλησίας Κάιζερ Βίλχελμ, γνωστής όμως ως Gedächtniskirche ή «Εκκλησία της Μνήμης». 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εκκλησία, με το μισογκρεμισμένο από τους βομβαρδισμούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου καμπαναριό, δίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της σε καλλιτέχνη για συναυλία!
Ελενα Στάθου
Κοινή γραμμή πλεύσης  Πούτιν και Ερντογάν!
Τ ην ώρα που το αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε τη σορό του δολοφονημένου Ρώσου πρέσβη Αντρέι Καρλόφ, αναχωρούσε από την Αγκυρα, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους, περιλαμβανομένου και του θέματος της Συρίας, παρά την τρομοκρατική επίθεση. «Μοιραζόμαστε με τον πρόεδρο Πούτιν την ίδια άποψη, σύμφωνα με την οποία η συνεργασία μας με τη Ρωσία σε διάφορους τομείς, ιδιαίτερα για τη Συρία, δεν πρέπει να εμποδιστεί από αυτή την επίθεση» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν. «Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση οι σχέσεις μας με τη Ρωσία να υποβαθμιστούν» συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε τελετή εγκαινίων της πρώτης σήραγγας για αυτοκίνητα κάτω από τα στενά του Βοσπόρου, στην Κωνσταντινούπολη.
Συνάντηση

Η διατήρηση των καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών επισφραγίστηκε λίγο αργότερα, μετά το πέρας της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν για τη Συρία. Οπως δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, οι τρεις ανώτατοι αξιωματούχοι συμφώνησαν να υπογράψουν μια κοινή διακήρυξη με στόχο τη λήψη κοινών μέτρων για την αναγέννηση της πολιτικής διαδικασίας στη Συρία, ώστε να σταματήσει η συριακή διένεξη. 
Σε αυτή συμφωνούν ότι η εκεχειρία που επιδιώκουν δεν αφορά τους τρομοκράτες, όπως του ISIS.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωνε από τη Μόσχα ότι η δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή στην Αγκυρα είχε στόχο να βλάψει τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, κάτι που οι δύο χώρες δεν θα επιτρέψουν να συμβεί. Ο Τσαβούσογλου τόνισε, επίσης, ότι οι Τούρκοι και οι Ρώσοι ειδικοί θα συνεργαστούν προκειμένου να αποκαλυφθούν λεπτομέρειες της υπόθεσης και ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί μεταξύ των δύο χωρών για μια πολιτική λύση στη Συρία, όπως και σε άλλους τομείς.
Την άποψη ότι η δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Αγκυρα φαίνεται ότι υποστηρίζει και ο ρωσικός Τύπος. «Είναι πιθανόν ότι οι τρομοκράτες είχαν ως στόχο να εκδικηθούν τη Ρωσία για τις πράξεις της στη Συρία και να οδηγήσουν σε αποτυχία τη ρωσοτουρκική προσέγγιση» γράφει η εφημερίδα «Kommersant».

«Αλλά, δεδομένων των πρώτων δηλώσεων των εκπροσώπων των δύο χωρών, αυτός ο στόχος δεν πραγματοποιήθηκε» διαπιστώνει η εφημερίδα, υπενθυμίζοντας ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν ανέβαλε την επίσκεψή του στη Μόσχα.
Στην ίδια κατεύθυνση, η οικονομική εφημερίδα «RBK» θεωρεί ότι δεν είναι πιθανόν η δολοφονία να προκαλέσει νέα επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στη Μόσχα και την Αγκυρα, ενώ η Gazeta.Ru αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Ρωσία και η Τουρκία έχουν ήδη δηλώσει ότι η τραγωδία αυτή δεν είχε άλλο αποτέλεσμα από το να τις ενώσει».
Αιχμές για τον θάνατο του δράστη
Αιχμές για την τουρκική αστυνομία και τον τρόπο που αντιμετώπισε τον δράστη της δολοφονίας του Ρώσου πρέσβη Αντρέι Καρλόφ αφήνει ο διευθυντής της αγγλόφωνης έκδοσης της εφημερίδας «Hurriyet» Μουράτ Γετκίν.
Σε άρθρο του αναφέρει ότι «αν ο δράστης είχε συλληφθεί ζωντανός ή έστω τραυματισμένος, θα ήταν πολύ εύκολο να του αποσπάσει κάποιος πληροφορίες κατά την ανάκριση και την προσαγωγή του στη Δικαιοσύνη». 

Η αστυνομία, όμως, δεν χρησιμοποίησε γνωστές μεθόδους για να τον κάνει να παραδοθεί, αλλά «τον εξουδετέρωσε στη διάρκεια συμπλοκής», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, «κάτι το οποίο θα πρέπει επίσης να διερευνηθεί, μαζί με τις συνθήκες της δολοφονίας», σύμφωνα με τον Γετκίν.
Πυρά κατά Μέρκελ για τη μεταναστευτική πολιτική
Η παραδοχή από τις γερμανικές Αρχές της σύλληψης λάθος υπόπτου για την επίθεση στο Βερολίνο δεν αποκατέστησε τη ζημιά που είχε ήδη προκαλέσει η σύνδεση του πολύνεκρου τρομοκρατικού χτυπήματος με έναν πρόσφυγα.
Οι επιθέσεις στην Ανγκελα Μέρκελ που εξαπέλυσε το βράδυ της Δευτέρας ευρωβουλευτής του αντιμεταναστευτικού AfD «χρεώνοντάς» της το «αίμα των θυμάτων» συνεχίστηκαν και χθες, με τους Βαυαρούς συμμάχους της καγκελαρίου να την καλούν να αλλάξει την πολιτική της για τη μετανάστευση και την ασφάλεια μετά την αιματηρή επίθεση. «Το οφείλουμε στα θύματα, σε όσους επλήγησαν σε ολόκληρο τον πληθυσμό να αναθεωρήσουμε την πολιτική μας για τη μετανάστευση και να την αλλάξουμε» δήλωσε ο ηγέτης του CSU Χορστ Ζεεχόφερ.

Αλλά και η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών του κρατιδίου Ζάαρλαντ Κλάους Μπουγιόν ότι «η Γερμανία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, παρότι ορισμένοι, που πάντα θέλουν να βλέπουν μόνο το καλό, δεν θέλουν να το δουν έτσι» αποτελεί έμμεση επίθεση στη Μέρκελ, η οποία δέχτηκε χθες τη συμπαράσταση μόνο ξένων φίλων αλλά και αντιπάλων (δέχτηκε τα συλλυπητήρια του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως και του Μπαράκ Ομπάμα).

Η ίδια η καγκελάριος, χαρακτηρίζοντας ανοιχτά και χωρίς περιστροφές «τρομοκρατική» την επίθεση στο Βερολίνο, είχε νωρίτερα δηλώσει μιλώντας, ντυμένη στα μαύρα, στους δημοσιογράφους ότι «θα ήταν για μας ιδιαίτερα δυσβάσταχτο εάν επιβεβαιωθεί ότι η ενέργεια αυτή διαπράχθηκε από ένα πρόσωπο που έχει ζητήσει από τη Γερμανία προστασία και άσυλο».


Δεν υπάρχουν σχόλια: