8 Δεκ 2016

Τούμπα Ρέντσι! Θέλει να κάνει «ναι» το «όχι»

«Δεν αφήνω τη χώρα στον Γκρίλο, δεν θα του δώσω το λάβαρο των πρόωρων εκλογών» είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός
Με τη φράση «δεν αφήνω τη χώρα στον Γκρίλο, δεν του δίνω το λάβαρο των πρόωρων εκλογών», που φέρεται ότι είπε σε συνεργάτες του, ο Ματέο Ρέντσι αποκάλυψε τη
στρατηγική με την οποία θα μετατρέψει το «όχι»
(όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ) του δημοψηφίσματος για τις μεταρρυθμίσεις στο Σύνταγμα και το πολιτικό σύστημα σε «ναι»! 

Και κατ' επέκταση το εισιτήριό του για την παραμονή στην εξουσία, την οποία τόσο γρήγορα έδειξε πρόθυμος να εγκαταλείψει όταν η πλειοψηφία των Ιταλών απέρριψε τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις του. Την ώρα που χθες το Δημοκρατικό Κόμμα συνεδρίαζε για να αποφασίσει εάν θα δώσει στον Ματέο Ρέντσι «ψήφο εμπιστοσύνης» ή εάν θα αποφάσιζε διαδοχή στην ηγεσία, ο υπό παραίτηση Ιταλός πρωθυπουργός φορούσε ήδη το προεκλογικό κοστούμι του - ο υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο προέβλεψε μάλιστα στην εφημερίδα «Corriere della Sera» ότι «υπάρχει βούληση να πάμε σε εκλογές τον Φεβρουάριο». 

Το 40% που ο Ρέντσι συγκέντρωσε στο δημοψήφισμα -το οποίο ο ίδιος μετέτρεψε σε προσωπικό στοίχημα και κάλπη επιδοκιμασίας ή μη των επιλογών του και το οποίο παρότι μειοψηφικό ερμηνεύει πλέον ως προσωπική του δύναμη- είναι το ένα όπλο του. Είναι 13.000.000 Ιταλοί που συντάχθηκαν μαζί του. Η απουσία κάποιου ισχυρού εσωκομματικού αντιπάλου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νίκη (στις εθνικές κάλπες) το Δημοκρατικό Κόμμα απέναντι στην Κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων ή στη Λέγκα του Βορρά -που μοιράζονται το 60% της κατακερματισμένης ψήφου αποδοκιμασίας Ρέντσι- διευκολύνει επίσης την πολιτική επιβίωσή του στην κομματική ηγεσία.

Το «όπλο»
Ο προϋπολογισμός που ο ίδιος -κατόπιν σχετικής απαίτησης του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος παρέτεινε την παραμονή του Ματέο Ρέντσι στην πρωθυπουργία- υπερασπίζεται κόντρα στις αντιρρήσεις των Βρυξελλών (και των Γερμανών), που απαιτούν περικοπές δαπανών της τάξης των 5 δισ. ευρώ και αυστηρότερη προσαρμογή του ελλείμματος στους στόχους του Συμφώνου Σταθερότητας, μπορεί να μετατραπεί σε προεκλογικό του όπλο. Κι αυτό γιατί εξουδετερώνει τις φωνές του αντιευρωπαϊσμού που εκφράζονται από σχεδόν το σύνολο των αντίπαλων πολιτικών δυνάμεων. Οι πιθανές πλέον πρόωρες εκλογές θα αποτρέψουν τον σχηματισμό μεταβατικής, τεχνοκρατικής κυβέρνησης που θα μπορούσε να «υποκύψει» στις πιέσεις των Βρυξελλών για σκληρά μέτρα. Αλλά θα επιβάλουν και στο Δημοκρατικό Κόμμα να συσπειρωθεί μία ώρα αρχύτερα γύρω από τον Ρέντσι.

Σε φτώχεια το 28,7% του πληθυσμού! 
Την ώρα που οι Γερμανοί πιέζουν την Ιταλία για νέα μέτρα λιτότητας και περικοπές δαπανών, το Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο Istat σε έκθεσή του προειδοποιεί: «Το 28,7% του συνόλου του πληθυσμού κινδυνεύει να βρεθεί σε κατάσταση ένδειας ή κοινωνικού αποκλεισμού». Με βάση τα οικονομικά στοιχεία για το 2015, το 19,9% των Ιταλών κινδυνεύει να βρεθεί κάτω από το όριο της φτώχειας, το 11,7% ζει σε οικογένειες με ουσιαστικό πρόβλημα ανεργίας και το 11,5% είναι μέλη οικογενειών με σοβαρές ελλείψεις στα βασικά αγαθά. Επιπλέον, σύμφωνα με το Istat, οι στόχοι που έχουν θέσει οι Βρυξέλλες για καταπολέμηση της φτώχειας είναι πολύ μακρινοί. Στη νότια Ιταλία το 46,4%, στην κεντρική το 24% αλλά και στον ιταλικό Βορρά το 17,4% των κατοίκων απειλούνται από φτώχεια.

Πηγή: https://goo.gl/lFWZGF

Δεν υπάρχουν σχόλια: