7 Νοε 2016

Τα κυβερνητικά λάθη φέρνουν σκληρό Grexit

Τα κυβερνητικά λάθη φέρνουν σκληρό Grexit
Γιώργος Κύρτσος

Με το ρυθμό που κινείται η κυβέρνηση Τσίπρα και την έλλειψη ιδιοκτησίας του προγράμματος που εφαρμόζει η χώρα οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε σκληρό Grexit.Ακόμη και στην περίπτωση που βελτιωθεί κάπως η κατάσταση και μπορέσει να βγει δοκιμαστικά στις διεθνείς αγορές το ελληνικό Δημόσιο το 2017,
αυτό δεν σημαίνει πολλά πράγματα για τη δυνατότητα διαχείρισης του χρέους του ελληνικού Δημοσίου.

Οι χώρες που βγήκαν από το μνημόνιο έχουν δυναμική παρουσία στις διεθνείς αγορές για να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τη διαχείριση του χρέους και τις βασικές ανάγκες τους χωρίς δανειακό πρόγραμμα που συνοδεύεται από μνημόνιο. Ελάχιστοι αναλυτές θεωρούν ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει στις διεθνείς αγορές με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με έναν τρόπο που θα την απαλλάσσει από τις δεσμεύσεις του τρίτου προγράμματος-μνημονίου, το οποίο λήγει μαζί με τη σχετική χρηματοδότηση τον Αύγουστο του 2018.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση Τσίπρα προσπαθεί να επιστρέψει το 2017 στις συνθήκες που είχε δημιουργήσει την άνοιξη του 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία μπόρεσε τότε να βγάλει δοκιμαστικά την Ελλάδα στις διεθνείς αγορές.
Η δημοσκοπική κατάρρευση της κυβέρνησης Τσίπρα, η εξαιρετικά χαμηλή αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών στελεχών και η επιδείνωση βασικών δεικτών που έχουν σχέση με τις εξαγωγές, τον τουρισμό, την μεταποίηση, ακόμη και το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό, μας οδηγούν σε αρνητικές εκτιμήσεις.

Επιτάχυνση των εξελίξεων

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δημιουργείται σιγά-σιγά δυναμική υπέρ της επιτάχυνσης των πολιτικών εξελίξεων και της διενέργειας πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Εάν τελικά παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ γαντζωμένος στην εξουσία, κοινωνικά απομονωμένος και διαχειριστικά ανήμπορος, τότε οι συνέπειες θα είναι φοβερές για τους περισσότερους συμπολίτες μας. 

Πρώτον, πολύ δύσκολα θα προλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τις προθεσμίες, με αποτέλεσμα να καταστεί αναγκαία η παράταση του τρίτου προγράμματος-μνημονίου πέρα από τον Αύγουστο του 2018 ή και η υπογραφή τέταρτου προγράμματος-μνημονίου, πιθανότατα τριετούς διάρκειας. Ακόμη και στην περίπτωση που καταφέρει τελικά να βγει η κυβέρνηση στις διεθνείς αγορές για μεγάλης κλίμακας δανεισμό του Δημοσίου, τα επιτόκια θα είναι τιμωρητικά και θα δημιουργήσουν νέα προβλήματα στη δημοσιονομική διαχείριση.

Δεύτερον, δεν υπάρχουν πολλές κυβερνήσεις στην Ευρωζώνη πρόθυμες να αναλάβουν το πολιτικό κόστος για ένα νέο δανειακό πρόγραμμα που θα καταστεί αναγκαίο εξαιτίας της δημοσιονομικής και οικονομικής αποτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Ο κ. Τσίπρας συγκρούστηκε με την Ευρωζώνη το πρώτο εξάμηνο του 2015, στη συνέχεια έκανε μία αναγκαστική στροφή 180 μοιρών και τώρα καταφεύγει στην επιλεκτική και καθυστερημένη εφαρμογή των συμφωνηθέντων για να διευκολυνθεί στη διαχείριση του πολιτικού κόστους. 

Υιοθετεί για μία ακόμη φορά μία επιθετική επιχειρηματολογία σε βάρος των Ευρωπαίων εταίρων και των πιστωτών σε μια προσπάθεια να κατασκευάσει ένα ιδεολογικό και πολιτικό άλλοθι μπροστά στη διαφαινόμενη καταστροφή.
Με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, το πιθανότερο είναι ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα του γυρίσουν την πλάτη μόλις ζητήσει παράταση του μνημονίου ή και την υπογραφή ενός νέου μνημονίου. 

Δεν έχουν κανένα λόγο να αναλάβουν το πολιτικό κόστος της οικονομικής στήριξης μιας κυβέρνησης που προσπαθεί με κάθε τρόπο να τους δημιουργήσει προβλήματα.

Οι πολίτες που δεν θέλουν να αναλάβουν το ρίσκο ενός σκληρού Grexit, το οποίο θα προκύψει μετά από μια νέα ρήξη της κυβέρνησης Τσίπρα με την Ευρωζώνη πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης των πολιτικών εξελίξεων και της διενέργειας πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

 Η επικράτηση της ΝΔ και ο σχηματισμός κυβέρνησης Μητσοτάκη μπορεί να αποτρέψει αρνητικές οικονομικές εξελίξεις και να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας έναντι των Ευρωπαίων εταίρων και των πιστωτών, οι οποίοι θα ξεπεράσουν πιθανότατα τους δισταγμούς τους και θα την στηρίξουν στην προσπάθειά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: