15 Νοε 2016

Αποψη: God bless America! Και την Ελλάδα όμως...

Μιχάλης Καρλούτσος

Την ώρα που υπό συνθήκες απόλυτης δυσπιστίας ο πλανήτης καρφώνει τα μάτια στην Αμερική, οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για την άλλοτε απίθανη, πέραν κάθε φαντασίας, προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ. Σε δευτερόλεπτα από τη νίκη, κατακλύστηκα από ερωτήματα φίλων και συγγενών από την Ελλάδα. Μου έλεγαν «εντάξει, συνέβη αυτό που είχες προβλέψει, αλλά τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα;».


Πριν μιλήσουμε για πολιτική, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη την ασύγκριτη επιρροή δύο Ελληνοαμερικανών στην επιτυχία της εκστρατείας Τραμπ. Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Ρέινς (Ηρακλής) Πρίμπους, έθεσε το πλαίσιο για τη νίκη. Ξεπέρασε μια απίστευτη πολιτική θύελλα με έναν εξαιρετικά απρόβλεπτο υποψήφιο και εντούτοις θριάμβευσε ηρωικά. Ομοίως, ο επιτελής που έδωσε πνοή στην καμπάνια, ο επικεφαλής της ομάδας που συντόνισε τις συγκεντρώσεις του υποψηφίου, Τζορτζ Τζιτζίκος, είχε την ευθύνη για την επαφή του υποψηφίου με τους υποστηρικτές του. Ηταν ο Τζορτζ που «έχτισε» ομιλία προς ομιλία το φαινόμενο Τραμπ. Ας μη γελιόμαστε, η προεκλογική περίοδος επηρεάστηκε κατά κόρον από τις συγκεντρώσεις, με τον Τζορτζ να ανταποκρίνεται επιτυχώς στην αποστολή του κάθε φορά. Είναι από τους πρωτεργάτες της εκστρατείας και, ως εκ τούτου, το βράδυ της Τρίτης βρέθηκε επί σκηνής με τον Ρέινς και την οικογένεια Τραμπ. Σε αυτή την κρίσιμη φάση της μετάβασης, αυτοί οι δύο Αρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου εκπροσωπούν πολύ καλά την ελληνική κοινότητα. Θα μπορούσα μάλιστα να επιχειρηματολογήσω ότι ποτέ δεν είχαμε δύο τόσο σημαντικές προσωπικότητες τόσο κοντά σε νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ.

Στο πεδίο της πολιτικής, πιστεύω ότι η Αμερική έχει μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία για δυνατή επανεκκίνηση. Ο νέος πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος δεν είναι δεμένος στο άρμα του πολιτικού κατεστημένου, ούτε δέσμιος της κομματικής ιδεολογίας, μπορεί να επανεξετάσει μία προς μία τις σχέσεις της Αμερικής ανά τον πλανήτη και τελικά να λάβει αποφάσεις για το συμφέρον των ΗΠΑ, σε πλήρη αντιστοιχία με τον ηγετικό ρόλο τους στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Ομοίως, ένας τολμηρός και θαρραλέος πρόεδρος Τραμπ μπορεί να επανορθώσει τη συχνά οπισθοδρομική λογική των θεσμών της Ουάσιγκτον. Τις ερχόμενες ημέρες και εβδομάδες, καθώς θα χαράσσεται η ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος θα δέχεται υπενθυμίσεις της βαθιάς σχέσης Ελλάδας και ΗΠΑ, που έχει τις ρίζες της στις απαρχές της δημιουργίας του νέου έθνους. Ιστορικά, οι δύο χώρες έχουν πολεμήσει πλάι πλάι τον φασισμό, τον κομμουνισμό και τώρα την αυξανόμενη απειλή του ριζοσπαστικού Ισλάμ. Πρέπει να διαγνώσουμε εκ νέου τα κοινά στοιχεία των δύο χωρών και να εντοπίσουμε πεδία αμοιβαίου συμφέροντος, σεβόμενοι τις επιμέρους επιθυμίες και ανάγκες.

Είναι ενθαρρυντικό, για εμάς τους Ελληνες, το ότι ο Τζορτζ Παπαδόπουλος υπηρέτησε ως σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής στην προεκλογική εκστρατεία του κ. Τραμπ. Οπως οι προαναφερθέντες φίλοι μου, ο Παπαδόπουλος είναι υπερήφανος Ελληνοαμερικανός. Διαθέτει ακριβέστατη γνώση των ζητημάτων που επηρεάζουν την Ελλάδα και ξέρει γιατί αυτά είναι συνδεδεμένα με τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Πιστεύω επίσης ότι η συγκυρία αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για εμάς, ως ελληνική κοινότητα, να επανατοποθετήσουμε τους εαυτούς μας και να επανεκτιμήσουμε τη σχέση μας με τις ΗΠΑ. Εχουμε αμβλύνει την αποτελεσματικότητά μας, προκαλώντας σύγχυση από γενιά σε γενιά, με έναν στρατό οργανισμών που υποτίθεται ότι υπηρετούν τα συμφέροντα και τους στόχους της Ελλάδας, αλλά τελικά καταλήγουν σε εσωτερική διαμάχη για το ποιος είναι σημαντικότερος του άλλου. Δυστυχώς, με αυτόν τον τρόπο δίνουμε στις ΗΠΑ μια δικαιολογία για να αποφύγουν την παροχή βοήθειας. Πώς μπορείς να προσφέρεις βοήθεια σε κάτι που δεν κατανοείς; Αυτό προϋποθέτει προσανατολισμό και συντονισμό από το Μέγαρο Μαξίμου. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καθορίσει τις προτεραιότητές της σε σχέση με τις ΗΠΑ και ακολούθως να ενισχύσει τους υποστηρικτές της, ώστε να ασκήσουν πιέσεις για λογαριασμό της. Για παράδειγμα, η ΑΧΕΠΑ έχει στρατό παραγόντων, οι οποίοι προσμένουν καθοδήγηση και ενεργοποίηση.

Παράλληλα, ας είμαστε ειλικρινείς, είμαστε αντιμέτωποι με προκλήσεις. Η νέα κυβέρνηση οδηγήθηκε στην εξουσία, όπως καμία άλλη, με τον τίτλο του φορέα της αλλαγής. Ελλοχεύει ο κίνδυνος να έρθουμε αντιμέτωποι με ομάδες, κράτη και/ή άτομα που θα επηρεάσουν τις πολιτικές της, με στόχο ίδια συμφέροντα ή τη δική τους ατζέντα. Ως παράδειγμα, αρκεί το πρόσφατο άρθρο του απόστρατου υποστράτηγου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, Μάικλ Φλιν, με τον τίτλο «Η σύμμαχός μας Τουρκία βρίσκεται σε κρίση και χρειάζεται την υποστήριξή μας». Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτή την προπαγάνδα που βασίζεται στην άγνοια! Ως ελληνική και κυπριακή κοινότητα, οφείλουμε να δράσουμε άμεσα και να καθορίσουμε τις προτεραιότητές μας σε σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε συχνά, κατά την προεκλογική περίοδο, στις φρικιαστικές εκτελέσεις χριστιανών στη Μέση Ανατολή. Ας μη λησμονήσουμε ότι η μητέρα Εκκλησία, με έδρα την Κωνσταντινούπολη, βρίσκεται υπό πολιορκία και ότι η Κύπρος παραμένει κομμένη στα δύο. Χρειάζονται και οι δύο την υποστήριξη και την προστασία μας από κακοήθεις δυνάμεις εντός και πέριξ της Τουρκίας. Χρειάζεται να κατανοήσει ο κύριος Τραμπ αυτή τη δυσάρεστη πραγματικότητα. Η ηγεσία της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ορθόδοξης Εκκλησίας έχουν ευθύνη να το διασφαλίσουν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αντιπροσωπεύει τη νέα ημέρα στην Αμερική. Είναι ο παράγων της θεμελιώδους αλλαγής. Αντιλαμβάνομαι ότι το άγνωστο φαντάζει πάντοτε ως τρομακτική προοπτική, ωστόσο, ως ελληνική κοινότητα, οφείλουμε να κατανοήσουμε τη σπουδαιότητα της στιγμής και να αδράξουμε την ευκαιρία.

-Ο κ. Μιχάλης Καρλούτσος είναι σύμβουλος επιχειρηματικής ανάπτυξης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: