9 Νοε 2016

Σόκ για τους Γερμανούς και τη γερμανοκρατούμενη Ευρώπη η νίκη του Τράμπ

 


Γιάννης Πετρίδης

«Κρύος ιδρώτας» έχει λούσει την Α.Μέρκελ, τον Α.Σόιμπλε και την γερμανική ελίτ η επικείμενη εκλογή του Ν.Τραμπ στην ηγεσία των ΗΠΑ.
Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε «Μεγάλο σοκ» την επικείμενη εκλογή του Ν.Τραμπ, ξεπερνώντας τα διπλωματικά
εσκαμμένα και δείχνοντας τον τρόμο του Βερολίνου για την επέλαση του αντινετοταξίτη Ν.Τραμπ στην ηγεσία των ΗΠΑ.

«Είναι δύσκολο να γίνουν τώρα εκτιμήσεις» παραδέχθηκε στη Handelsblatt ο Γιούργκεν Χαρντ, συντονιστής της γερμανικής κυβέρνησης για τις διατλαντικές σχέσεις. «Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών έχει ελάχιστους συμβούλους με τους οποίους τα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης θα μπορούσαν να έχουν επαφές και όλο το στενό του περιβάλλον αποτελείται από ανθρώπους που δεν προέρχονται από τον πολιτικό χώρο. Είναι καθαροί». 

Στο υπουργείο Οικονομικών γίνονται σενάρια επί χάρτου και αναλύσεις για το πώς θα αντιδράσουν οι χρηματαγορές την επομένη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων από τις ΗΠΑ που δείχνουν ότι εκλέγουν τον ηγέτη κατά της παγκοσμιοποίησης.

Ο κατάλογος των ανησυχιών του Βερολίνου είναι μακρύς.Ένα βασικό σημείο είναι η συνεργασία – με μια πιθανή κυβέρνηση Τραμπ – και βασικούς οργανισμούς όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μέχρι τώρα και παρά τις διαφωνίες οι Αμερικανοί στάθηκαν στον πλευρό των Ευρωπαίων όταν επρόκειτο να επιβάλουν την δημοσιονομική κατοχή της Ελλάδας παρά τη θέληση των υπό ανάπτυξη χωρών.

Να σημειώσουμε ότι η πολιτική Τραμπ είναι σαφής.Θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική; Υπάρχει εμπιστοσύνη στον Τραμπ για να της Ελλάδας; Θα δεχθεί να συνεχιστεί η γερμανοκρατία στην Ελλάδα;

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διακατέχεται από αμφιβολίες. 
Τις ίδιες αμφιβολίες έχει και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στο θέμα της πολιτικής ασφάλειας. Οι απειλές του Τραμπ, ότι σε περίπτωση νίκης του θα βγάλει τη χώρα του από το ΝΑΤΟ δεν έχουν ξεχαστεί αλλά διασκεδάστηκαν με τη σκέψη ότι πρόκειται για λόγια της προεκλογικής εκστρατείας.

Σε κάθε περίπτωση ένα είναι σαφές: Ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ ονόματι Ν.Τραμπ, θα αναγκάσει το Βερολίνο να αναλάβει περισσότερες ευθύνες τα του οίκου τους και όλα υπό όρους. Και σε Ουκρανία και σε Ελλάδα..

Πρόκειται για μια πρόβλεψη που για το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αποτελεί βεβαιότητα. Η επόμενη αμερικανική κυβέρνηση δεν θα είναι πλέον διατεθειμένη να εμπλέκεται και να δημιουργεί κλίμα «Ψυχρού Πολέμου» στη γηραιά ήπειρο θεωρεί ο Σόιμπλε και αυτός είναι ο λόγος που τον ωθεί να αυξήσει μεσοπρόθεσμα τα κονδύλια των αμυντικών δαπανών.

Στο γερμανικό υπουργείο Οικονομίας που βρίσκεται στα χέρια του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος έχει γίνει ήδη μια εσωτερική πεντασέλιδη ανάλυση για το οικονομικό πρόγραμμα των του Ν.Τραμπ.

Τα στελέχη του υπουργείου διαπίστωσαν ένα κοινό σημείο: οι προτάσεις τους σε σχέση με τον εμπορικό προσανατολισμό της χώρας είναι μάλλον περιοριστικές, βλέπε ΤΤΙΡ. Αλλά πέραν αυτού δεν χρειάζεται να καταβάλει κανείς μεγάλο κόπο για να αντιληφθεί ποιον ή μάλλον ποιαν θέλουν για πρόεδρο στο Λευκό Οίκο και προειδοποιούν ότι οι συντηρητικές ιδέες του Τραμπ για τη μετανάστευση και την εμπορική πολιτική θα ευεργετούσαν τις ΗΠΑ αλλά όχι την Γερμανία και σαφώς θα ήταν κατά της παγκοσμιοποίησης

Ωστόσο πέραν όλων αυτών εκείνο που τρομάζει πραγματικά τη γερμανική κυβέρνηση είναι το απρόβλεπτο του χαρακτήρα του Τραμπ. «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι αυθορμητισμός του», υποστηρίζει ο Γιούργκεν Χαρντ.
Θεωρεί ότι είναι ένας πολιτικός που μπορεί να αποφασίζει αυθόρμητα χωρίς να ακούει τους συμβούλους του. Στην καγκελαρία και σε όλα τα υπουργεία εύχονταν «καλή τύχη» στην Χίλαρι Κλίντον και τώρα θα έχουν να αντιμετωπίσουν τον τυφώνα «Ντόναλντ».

pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: