24 Νοε 2016

Υστερική επιμονή στη συνταγή του χάους

Κατάργηση των φοροαπαλλαγών και περικοπές σε όλα τα κοινωνικά επιδόματα στο deal με τους θεσμούς 
Την υστερική επιμονή των δανειστών στη συνταγή του χάους επιβεβαιώνει το προσχέδιο συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση, το οποίο παρέδωσαν αργά προχθές τη νύχτα στην κυβέρνηση, καθώς προβλέπει περικοπές σε όλα τα κοινωνικά επιδόματα και κατάργηση φοροαπαλλαγών. Επιπλέον, επιβάλλει για άλλη μια φορά «μαχαίρι» στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ και των υπουργείων. 
Οι ισοπεδωτικές απαιτήσεις των πιστωτών κρύβονται πίσω από την προτροπή του επίμαχου προσχεδίου να βασιστεί η κυβέρνηση στις προτάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης το 2018 και να καταρτιστεί άμεσα το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2017-2020. Η μεν Παγκόσμια Τράπεζα έχει εισηγηθεί την περικοπή κοινωνικών επιδομάτων και τη δραστική μείωση του αφορολόγητου ορίου των 8.600 ευρώ στα επίπεδα των 5.000 ευρώ, ενώ η άμεση κατάρτιση του ΜΠΔΣ συνεπάγεται κατάργηση και των τελευταίων φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει, νέα περικοπή στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ και εξοικονομήσεις δαπανών σε όλα τα υπουργεία, προκειμένου να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ την περίοδο 2018-2020.

Τα κοινωνικά επιδόματα που μπαίνουν στο στόχαστρο των δανειστών είναι το οικογενειακό και το θέρμανσης, οι παροχές διακοπών σε ανέργους, τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και το κατασκηνωτικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, οι δωρεάν κάρτες μεταφοράς οικογενειών μέσω των ΚΤΕΛ, οι χρηματικές παροχές διακοπών συνταξιούχων Δημοσίου, τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και τα αντίστοιχα για την τρίτη ηλικία, τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για την ενίσχυση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, τα προγράμματα διακοπών για άτομα με ειδικές ανάγκες και οι διευκολύνσεις για την είσοδο στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, το προσχέδιο προβλέπει ότι, μετά την επίτευξη συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση, η κυβέρνηση δεσμεύεται να υλοποιήσει έναν μακρύ κατάλογο προαπαιτούμενων. Τα κυριότερα εξ αυτών είναι:
• Κατάργηση αναποτελεσματικών φοροαπαλλαγών. Η πρόβλεψη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε κατάργηση των τελευταίων φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων φόρου, όπως είναι αυτές για ιατρικές δαπάνες, κατάργηση απαλλαγών ή εκπτώσεων στη φορολογία πλοίων και απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ, τον Κώδικα ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ).
• Επανεξέταση της φορολογικής νομοθεσίας για τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές.
• Επανεξέταση της προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης της ναυτιλιακής κοινότητας.
• Αξιολόγηση και μεταρρύθμιση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, περιλαμβανομένων μέτρων για τους πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων.
• Ολοκλήρωση της μελέτης σχετικά με ενδεχόμενη αύξηση του ορίου των 25.000 ευρώ για την ένταξη σε καθεστώς ΦΠΑ.
• Επέκταση της εθελοντικής εισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας και το 2018.
• Ευθυγράμμιση αντικειμενικών - αγοραίων τιμών έως τον Ιούνιο του 2017, με την πρόβλεψη ότι οι ελληνικές Αρχές θα μπορούσαν να αναβάλουν έως την 1η Ιανουαρίου 2018 την επιβολή φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Τέλος, ορίζεται ότι η λοταρία αποδείξεων πρέπει να λειτουργήσει τον Φεβρουάριο του 2017, ενώ έως τον Ιούνιο της προσεχούς χρονιάς πρέπει να έχουν εγκατασταθεί POS στο 80% των επιχειρήσεων. Εξάλλου, επαναλαμβάνεται η πάγια δέσμευση της κυβέρνησης «να παρακολουθεί τα δημοσιονομικά ρίσκα, περιλαμβανομένων των δικαστικών αποφάσεων, και να λάβει άμεσα διορθωτικά μέτρα, αν χρειαστεί, για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων, στη βάση και του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2018-2021, το οποίο θα πρέπει να ψηφιστεί έως τον Μάιο του 2017, καθώς και κατά την ετήσια επικαιροποίησή του».

Εκτακτη σύσκεψη στο Βερολίνο για το χρέος (χωρίς όμως την Ελλάδα)! 
Με το θέμα της Ελλάδας να κυριαρχεί στην ατζέντα, αλλά χωρίς τη συμμετοχή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Παρασκευή στο Βερολίνο έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας και Ολλανδίας. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν ακόμη, κατά πληροφορίες, και εκπρόσωποι των θεσμών (ΔΝΤ, Κομισιόν, ΕΚΤ), προκειμένου να βρεθεί μεν η χρυσή τομή, ώστε να υπάρξει συμβιβασμός με το Ταμείο στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα, πάντα με ορόσημο το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, και κατ' επέκταση να δοθεί το «στίγμα» για τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Αργά χθες το βράδυ την είδηση για τη συνάντηση της Παρασκευής «χτυπούσε» ως πρώτο θέμα στο διαδίκτυο η γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung», αν και κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο. Εδώ και πολύ καιρό -ανέφεραν- λειτουργεί μια άτυπη ομάδα, το Washington Group, στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών των τεσσάρων μεγαλύτερων κρατών της ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία) καθώς και οι θεσμοί. Μάλιστα σχολίαζαν πως στη σύσκεψη, «η οποία δεν είναι καθόλου έκτακτη», θα συζητηθούν οικονομικά θέματα της ευρωζώνης, και είναι λογικό να συζητηθεί και το ελληνικό χρέος.

Εφυγε το κουαρτέτο, αλλά παραμένει το χάσμα σε εργασιακά, δημοσιονομικά
Δραστικό «κούρεμα» των προσδοκιών της ελληνικής πλευράς για συνολική πολιτική συμφωνία σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου επεφύλαξαν οι επικεφαλής των δανειστών. Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιδίδεται σε επικοινωνιακά τεχνάσματα, προαναγγέλλοντας τη διανομή κοινωνικού μερίσματος από μέρος της (προσδοκώμενης) υπέρβασης του φετινού στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα κατά 1 δισ. ευρώ. Οι υψηλόβαθμοι τεχνοκράτες των πιστωτών αναχώρησαν χθες από την Αθήνα, αφήνοντας πίσω τους ορθάνοιχτα τα μεγάλα μέτωπα των εργασιακών, των δημοσιονομικών και της ενέργειας. Μολονότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως και πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη πριν από το Euro Working Group της προσεχούς Δευτέρας, κύκλοι των θεσμών υποβάθμισαν χθες το ορόσημο της 5ης Δεκεμβρίου, λέγοντας ότι το Eurogroup εκείνης της ημέρας «θα είναι καλή ευκαιρία να αποτιμήσουμε τη διαδικασία» των διαπραγματεύσεων.

Είχε προηγηθεί μια άκαρπη τελευταία συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με το κουαρτέτο των πιστωτών, η οποία ολοκληρώθηκε στις 5.30 χθες το πρωί. Οι δύο πλευρές εξέτασαν διεξοδικά προσχέδιο συμφωνίας, χωρίς όμως να γεφυρώσουν τις διαφορές τους στα τρία προαναφερθέντα πεδία. Αντιθέτως, όπως παραδέχθηκε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, η πρόοδος στα εργασιακά ήταν μηδενική.

Το ΔΝΤ
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, το χάσμα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι τεράστιο, καθώς εμμένει στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και τη θέσπιση της ανταπεργίας (lock out). Επίσης, απορρίπτει σταθερά την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων.Διπλή είναι η εμπλοκή στα δημοσιονομικά, αφού παραμένει η «τρύπα» 600.000.000 ευρώ που εντοπίζουν οι δανειστές στο 2018 και επιπλέον οι τεχνοκράτες των πιστωτών δεν είχαν εξουσιοδότηση να συζητήσουν για πρωτογενή πλεονάσματα χαμηλότερα του 3,5% του ΑΕΠ την περίοδο 2019-2020. Σε αυτά τα «αγκάθια» προστίθεται η απαίτηση των πιστωτών για αλλαγές στις δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ. Η εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών Ανίκα Μπράιτχαρντ δήλωσε, πάντως, χθες ικανοποιημένη από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα και πρόσθεσε ότι στόχος παραμένει «η επίτευξη συνολικής συμφωνίας σύντομα».

Προϋπολογισμός: Αντιδράσεις από εμπόρους και βιοτέχνες!
Εντονη κριτική στον Προϋπολογισμό του 2017 ασκούν οι πρόεδροι του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Παύλος Ραβάνης. Ο κ. Μίχαλος χαρακτηρίζει τους στόχους που θέτει η κυβέρνηση υπεραισιόδοξους, καθώς προβλέπεται μια καταιγίδα φόρων, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Υπογραμμίζει ότι οι πρόσθετοι φόροι των 2,6 δισ. ευρώ είναι στον «αέρα», αφού η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει πλέον εξαντληθεί. Από την πλευρά του, ο κ. Ραβάνης κάνει λόγο για φοροκεντρικό, υφεσιακό αλλά και αβάσιμα αισιόδοξο Προϋπολογισμό. Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΒΕΑ, ο Προϋπολογισμός περιλαμβάνει νέους φόρους ύψους 2,6 δισ. ευρώ, με υψηλές προσδοκίες για ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα 3,25 δισ. ευρώ (1,8% του ΑΕΠ). Προσθέτει πως η ανακατανομή φορολογικών βαρών μπορεί να γίνει με συστηματικότερες πολιτικές παρεμβάσεις, για αποτελεσματική περιστολή της φοροδιαφυγής, διεύρυνση της φορολογικής βάσης, εκλογίκευση των φορολογικών αλλαγών και γενικότερα ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Από αύριο αρχίζει η συζήτηση, στις 10 Δεκεμβρίου θα ψηφιστεί 
Αρχίζει αύριο στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2017. Η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις συνεδριάσεις, ενώ η συζήτηση στην Ολομέλεια έχει οριστεί για την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. Τελευταίος θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και θα ακολουθήσει η διεξαγωγή φανερής ονομαστικής ψηφοφορίας, η οποία εκλαμβάνεται κατά παράδοση και ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2017 κατέθεσε για λογαριασμό της κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, διευκρινίζοντας ότι μαζί με τον τόμο που αναφέρεται στις φορολογικές δαπάνες κατέθεσε και τις εκθέσεις των γενικών διευθυντών Φορολογίας και Φορολογικών Ελέγχων, Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, Διοίκησης και Δημοσιονομικών Ελέγχων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το 2017 προβλέπεται ότι θα υπερκαλυφθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 1,75% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Στον Προϋπολογισμό έχει ενταχθεί η επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης σε 250 χιλιάδες νοικοκυριά που διαβιούν υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Φρένο σε νέες ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμα
Στο συρτάρι βάζει το υπουργείο Οικονομικών τα σχέδια που ετοίμαζε για νέες ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο με ευνοϊκούς όρους, δηλαδή με περισσότερες από τις 12 δόσεις που προβλέπει το υφιστάμενο καθεστώς της πάγιας ρύθμισης. Στο προσχέδιο της συμφωνίας που ετοιμάζουν κυβέρνηση και δανειστές θα αναφέρεται ρητά ότι η κυβέρνηση δεν θα εισαγάγει νέες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών ούτε θα επεκταθούν οι δόσεις στις υφιστάμενες. Με την κίνηση αυτή μπαίνει φρένο στο σχέδιο που ετοίμαζε το οικονομικό επιτελείο για να δώσει ακόμη μία ευκαιρία και σε όσους έχασαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων με επανένταξη σε ρύθμιση αλλά σε 120 δόσεις.

Πιέσεις
Σημειώνεται ότι οι δανειστές είχαν πιέσει το προηγούμενο διάστημα και κατάφεραν να γίνει αυστηρότερη η διαδικασία για όσους έχουν οφειλές ή δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο. Συγκεκριμένα, από την 1η Ιουλίου 2016 η νομοθεσία έγινε ακόμα σκληρότερη για τους οφειλέτες, καθώς όσοι είναι ενταγμένοι στη ρύθμιση των 100 δόσεων και θα δημιουργήσουν νέες οφειλές για το χρονικό διάστημα από 1ης Ιουλίου 2016 έως 31 Δεκεμβρίου 2017 πρέπει να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους το αργότερο 15 μέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας. Μετά το πέρας των 15 ημερών χάνουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων, εφόσον δεν έχουν πληρώσει. Από την 1η Ιανουαρίου 2018 προϋπόθεση για τη διατήρηση της ρύθμισης είναι η εξόφληση των νέων οφειλών εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους, δηλαδή ακριβώς με την καταληκτική ημερομηνία.
Στ. Κράλογλου
____
Σώμα «Ράμπο» εναντίον της διαφθοράς
Ενας νέος ελεγκτικός βραχίονας δημιουργείται, υπό τη σκέπη των οικονομικών εισαγγελέων, με ενισχυμένες αρμοδιότητες στις υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος. Το Σώμα αυτό θα χειρίζεται κάθε υπόθεση φοροδιαφυγής και διαφθοράς με ποινική διάσταση και, όπως διαβεβαιώνεται αρμοδίως, δεν θα υποκαταστήσει τον ρόλο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Η Φορολογική Διοίκηση θα συνεχίσει να κάνει τους δικούς της ελέγχους, με στόχευση κυρίως στις παραβάσεις οι οποίες επισύρουν διοικητικές ποινές, ενώ το ποινικό κομμάτι της διαδικασίας θα αποτελεί πεδίο ελέγχου της νέας Αρχής. Οσον αφορά τη στελέχωσή του, προβλέπεται να απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος ελεγκτών του παλαιού ΣΔΟΕ με μεγάλη εμπειρία στις «βαριές» υποθέσεις φοροδιαφυγής και διαφθοράς, ορισμένοι εκ των οποίων εντάχθηκαν στο δυναμικό της ΓΓΔΕ, ελεγκτών από το Ενιαίο Σώμα Δημόσιας Διοίκησης, ειδικών επιστημόνων, αλλά και αστυνομικών.

Εκκρεμότητες
Η δημιουργία του νέου Σώματος θα περιληφθεί στα προαπαιτούμενα της νέας συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές. Κατά τον τελευταίο κύκλο επαφών του κουαρτέτου των Ντ. Κοστέλο, Φρ. Ντρούντι, Ν. Τζιαμαρόλι και Ντ. Βελκουλέσκου, διαπιστώθηκε ότι βρίσκονται σε εκκρεμότητα 2.600 εισαγγελικές παραγγελίες φορολογικών ελέγχων, οι οποίες αφορούν περισσότερα από 8.000 ΑΦΜ. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο για τη «λίστα Μπόργιανς» των 10.800 Ελλήνων με καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες έχουν εκδοθεί περίπου 1.000 εισαγγελικές παραγγελίες, αλλά ο έλεγχος των πρώτων 55 υποθέσεων ξεκίνησε μόλις τον περασμένο Απρίλιο και έως σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί κανείς.


Δεν υπάρχουν σχόλια: