4 Νοε 2016

Η Ελλάδα σηκώθηκε απο τα τέσσερα και...μπλόκαρε ευρωπαϊκές κυρώσεις σε ιρανική τράπεζα !

Η Αμερικάνικη κυβέρνηση προφανώς έκλεισε το μάτι στους εδώ Ύπατους Αρμοστές και η Ελλάδα σηκώθηκε απο τα τέσσερα και προέβαλλε ..βέτο στο μπλόκο για την ανανέωση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της ιρανικής τράπεζας Saderat, την οποία επί χρόνια κατηγορούν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί πως συνδέεται με την τρομοκρατία.Η απίθανη αυτή είδηση έγινε γνωστή μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal το οποίο επικαλείται
Αμερικανούς, Ευρωπαίους αλλά και Έλληνες αξιωματούχους και κάνει λόγο για βέτο της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα 9 ουάουυυυυυυ) στην ανανέωση των κυρώσεων κατά της ιρανικής τράπεζας Saderat.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση να πάει κόντρα δηλαδή σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς σε μία προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων με το Ιράν, κάτι που είχε προσπαθήσει η κυβέρνηση και στην πρώτη της θητεία.
Μάλιστα, όπως αναφέρει η Wall Street Journal υπήρξαν σοβαρότατες πιέσεις τόσο από ευρωπαίους εταίρους όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η Ελλάδα επέμεινε να βάλει μπλόκο στις αποφάσεις της Ευρώπης.
Υπήρξαν μάλιστα και σαφείς προειδοποιήσεις από αμερικανούς βουλευτές, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση και φέρεται να τόνισαν πως η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες εάν επιτρέψει στην ιρανική τράπεζα Saderat να λειτουργήσει εκ νέου. Αναφέρεται επίσης πως η συγκεκριμένη ιρανική τράπεζα είχε γραφείο στην Αθήνα που έκλεισε μετά τις κυρώσεις των Ευρωπαίων.
Επισημαίνεται πως είναι η πρώτη φορά που κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμποδίζει ουσιαστικά την επιβολή κυρώσεων στο Ιράκ μετά τη διεθνή συμφωνία για τη ρύθμιση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Κυρώσεις στη συγκεκριμένη τράπεζα έχει επιβάλει και η Ουάσινγκτον με την κατηγορία πως χρηματοδοτούσε τρομοκρατικές και ισλαμιστικές οργανώσεις, όπως η Χεζμπολάχ και η Χαμάς.
Επίσης τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ συνδέουν τη συγκεκριμένη τράπεζα με την κατηγορία πως συνδεόταν με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Η εφημερίδα Wall Street Journal επισημαίνει πως το ελληνικό μπλόκο έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα με δεδομένη την επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα και με δεδομένη τις προειδοποιήσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών πως όποια επιχείρηση συνεργάζεται με την ιρανική τράπεζα Saderat θα αποκοπεί από το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Όπως και αν έχει η όλη υπόθεση, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι, η κίνηση αυτή είναι προς το συμφέρον της χώρας.Αλλά πολύ δύσκολα πείθει ότι έγινε χωρίς το κλέισιμο του ματιού της Ουασιγκτον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: