25 Νοε 2016

Ερχονται και ηλεκτρονικές κατασχέσεις

Μετά τους e-πλειστηριασμούς, με ένα ειδικό λογισμικό θα εντοπίζονται οι οφειλέτες και θα γίνεται δέσμευση των ακινήτων τους
Με μία αυτοματοποιημένη ηλεκτρονική διαδικασία θα γίνονται οι κατασχέσεις από το 2017, με ένα λογισμικό που θα εντοπίζει τους οφειλέτες του Δημοσίου και θα προχωρά, με διαδικασίες εξπρές, τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς. Με το που μία οφειλή προς την Εφορία καθίσταται ληξιπρόθεσμη,
το λογισμικό θα την καταχωρίζει στο σύστημα αναγκαστικής είσπραξης πληρωμών. Μέσα σε 15 μέρες θα στέλνεται σήμα προς τις τράπεζες για κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και στα δικαστικά τμήματα των εφοριών προκειμένου να αναζητηθεί η περιουσία του οφειλέτη (ακίνητα, σκάφη κ.λπ.). Ετσι, χάνεται η δυνατότητα που έχουν οι πολίτες να παγώσουν τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης στις εφορίες επικαλούμενοι λογούς ανωτέρας βίας.

Με βάση το προσχέδιο του επικαιροποιημένου Μνημονίου η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για τα εξής:
• Δημιουργία ειδικού λογισμικού για την περαιτέρω αυτοματοποίηση της είσπραξης οφειλών με μία πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία κατασχέσεων.
• Διαχωρισμό των ληξιπρόθεσμων σε εισπράξιμα και μη, και διαγραφή όσων κρίνονται ανεπίδεκτα είσπραξης.
• Ενεργοποίηση διατάξεων νόμου έως τον Μάρτιο του 2017, η οποία θα περιλαμβάνει «ελάφρυνση χρέους» για ανείσπρακτο ΦΠΑ που σχετίζεται με απλήρωτα τιμολόγια αγαθών και υπηρεσιών.
• Μελέτη, έως τον Μάρτιο του 2017, της πιθανότητας εισαγωγής ενός συστήματος τακτικών μηνιαίων πληρωμών, των φόρων μεμονωμένων φορολογουμένων.
• Η Φορολογική Διοίκηση και το ΚΕΑΟ θα πρέπει έως τον Φεβρουάριο του 2017 να κατηγοριοποιήσουν τους οφειλέτες με βάση την οικονομική τους κατάσταση σε συνάρτηση με την ικανότητα να πληρώσουν, κάνοντας μία λίστα των μεγαλύτερων οφειλετών. Η ιεράρχηση των υποθέσεων θα γίνει με βάση τις προοπτικές είσπραξης. Διαφορετικά δεν θα μπορέσει να τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία είσπραξης φόρων και εισφορών από τη Φορολογική Διοίκηση.

Μόνο με εντολή εισαγγελέα κατ' οίκον φορολογικός έλεγχος
Μόνο με την παρουσία δικαστικού λειτουργού και κατόπιν εντολής εισαγγελέα μπορεί να διενεργηθεί πλέον επιτόπιος φορολογικός έλεγχος στην κατοικία του φορολογουμένου. Σε περίπτωση διενέργειας φορολογικού ελέγχου εξ αποστάσεως, ο φορολογούμενος οφείλει να προσέλθει στην αρμόδια φορολογική Αρχή και να προσκομίσει στον ελεγκτή τα τηρούμενα βιβλία και τα εκδοθέντα και ληφθέντα φορολογικά στοιχεία, εφόσον του αποσταλεί σχετική πρόσκληση. Ο φορολογούμενος που ελέγχεται υποχρεούται επίσης να παράσχει στον ελεγκτή της φορολογικής διοίκησης κάθε πληροφορία για την απρόσκοπτη πρόσβασή του σε οποιαδήποτε ηλεκτρονικά αρχεία αποθήκευσης των δεδομένων των βιβλίων και των στοιχείων, ανεξάρτητα από τον τόπο της αποθήκευσης και τη μορφή των δεδομένων αυτών. Τις παραπάνω διευκρινίσεις παρέχει ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής με εγκύκλιο που εξέδωσε και απέστειλε πρόσφατα στα Ελεγκτικά Κέντρα και στις ΔΟΥ, με σκοπό να αποσαφηνίσει τις αλλαγές που επήλθαν στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών από τις αρχές Αυγούστου με τον ν. 4410/2016.

«Καρποί» 9.000.000 ευρώ από  ΕΡΓΟΣΕ και Παρακαταθηκών
Σε ισχύ βρίσκεται εδώ κι έναν χρόνο η αμφίδρομη συνεργασία της ΕΡΓΟΣΕ και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στον τομέα των απαλλοτριώσεων. Η εν λόγω συνεργασία κινείται σε δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά την ταχύτερη μόχλευση των κεφαλαίων του Ταμείου, με σκοπό την επιτάχυνση του επενδυτικού προγράμματος της ΕΡΓΟΣΕ. Ηδη αποδόθηκαν από το Ταμείο στην Τράπεζα της Ελλάδος αδιάθετα υπόλοιπα ύψους 9.000.000 ευρώ από απαλλοτριώσεις που έχουν κηρυχθεί από την ΕΡΓΟΣΕ, ενώ είναι σε διαδικασία εκκαθάρισης κεφάλαια ύψους 20.000.000 ευρώ. Ο δεύτερος άξονας σχετίζεται με την επιτάχυνση των διαδικασιών απόδοσης των αποζημιώσεων στους δικαιούχους, λόγω απαλλοτρίωσης του ακινήτου τους. Για τον σκοπό αυτόν, η ΕΡΓΟΣΕ εγκατέστησε στο Ταμείο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης Αναγνωρίσεων Απαλλοτριώσεων, μέσω του οποίου επιτυγχάνεται τόσο η ταχεία καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους όσο και η ταχεία επιστροφή τυχόν αδιάθετων υπολοίπων παρακαταθέσεων στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην ΤτΕ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: