23 Νοε 2016

Λιμάνια,αεροδρόμια,εθνικοί δρόμοι,δημόσια περιουσία, ξεπουλιούνται για να εισπράξουν οι δανειστές, όπως χωρίς ντροπή δημοσιεύει η Αυγή

Στη χώρα του "πάση θυσία στο ευρώ", χωρίς αιδώ, χωρίς ντροπή, αν όχι με ανακουφιστική υπερηφάνεια, δημοσίευμα της Αυγής του ΣΥΡΙΖΑ, στις 22 Νοεμβρίου που υπογράφει ο Γιάννης Αγουρίδης,παραθέτει αναλυτικά τις εξελίξεις σχετικά με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, που κομψά αποκαλούνται αποκρατικοποήσεις.Λιμάνια,αεροδρόμια,εθνικοί δρόμοι,δημόσια ακίνητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχουν βγει στο σφυρί με συνοπτικες διαδικασίες για να
περάσουν στο Υπερταμείο και να αποδοθούν απ' ευθείας στους δανειστές που έχουν εγκλωβίσει τη χώρα σε μια παγίδα χρέος που οι ίδιοι δημιούργησαν κατά κύριο λόγο για το σκοπό αυτό. Και όλα αυτά με την μπαγκέτα τροχονόμου της ΠΦΑ που έσκιζε τα ιμάτιά της ως αντιπολίτευση ενάντια στο...ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.
 Όπως γράφει η "αριστερή" Αυγή, σε 500 εκατ. ευρώ εκτιμάται πως θα φτάσουν φέτος τα έσοδα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό του 2017 που κατατέθηκε στη Βουλή. Την ίδια ώρα, για το 2017 προβλέπονται έσοδα 2,59 δισ. ευρώ, όταν για την περίοδο 2011-2016 αναμένονται συνολικά 3,4 δισ. ευρώ. Στα προβλεπόμενα έσοδα για το 2017 περιλαμβάνονται τα 1,23 δισ. ευρώ από την παραχώρηση των 14 μεγαλύτερων περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας στο σχήμα υπό τη γερμανική Fraport, άλλα 300 εκατ. ευρώ από την πρώτη δόση που θα πληρώσει το επενδυτικό σχήμα υπό τη Lamda Development στο οποίο παραχωρείται το Ελληνικό. Ακόμη, το Δημόσιο αναμένει περί τα 560 εκατ. ευρώ από διαγωνισμούς που θα ολοκληρωθούν φέτος, όπως ο ΔΕΣΦΑ, αλλά και από συμβάσεις που θα υπογραφούν το 2017. Επιπλέον, ακόμη 105 εκατ. θα εισπράξει το ΤΑΙΠΕΔ μέσω των δόσεων που καταβάλλουν διάφοροι αγοραστές, κυρίως ακινήτων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.

Λιμένες

Στο κείμενο του προϋπολογισμού επισημαίνεται πως «βρίσκεται υπό συζήτηση το θέμα της μεταφοράς των μετοχών των 10 Οργανισμών Λιμένων (Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας) από το ΤΑΙΠΕΔ στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.».

Οι διαγωνισμοί σε εξέλιξη

Επιπλέον, βρίσκονται σε εξέλιξη οι ακόλουθοι διαγωνισμοί περιουσιακών στοιχείων:
* Η πώληση του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.
* Η πώληση του 100% των μετοχών της ΕΕΣΣΤΥ.
* Η παράταση της Σύμβασης Παραχώρησης (για 20 χρόνια) του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Ελ. Βενιζέλος.
* Η μακροχρόνια παραχώρηση του δικαιώματος λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου Εγνατία Οδός και των επί του αυτοκινητοδρόμου τριών κάθετων αξόνων.
* Η παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των μαρίνων Χίου, Πύλου, Θεσσαλονίκης (Αρετσού, Καλαμαριά) και Αλίμου.
* Η αξιοποίηση του ακινήτου Castelo Bibelli στην Κέρκυρα.
* Η αξιοποίηση ακινήτων σε πόλεις του εξωτερικού και στην Ελλάδα.
Τα συνολικά έσοδα για το 2017, τα οποία αναμένεται να πραγματοποιηθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, ανέρχονται σε 2.590 εκατ. ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: