1 Νοε 2016

Ερχεται και άλλο Μνημόνιο με ΔΝΤ;

Μάριος Ροζάκος

Βόμβα από τον Τζ. Ράις εκπρόσωπο του Ταμείου: «Διαπραγματεύσεις για ένα ακόμα πρόγραμμα»
Πιο κοντά στην πιθανότητα ενός νέου Μνημονίου μεταξύ Ελλάδας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), που θα είναι το τρίτο κατά σειρά μεταξύ των δύο πλευρών, βρίσκει τη χώρα μας η αυλαία του πρώτου γύρου φθινοπωρινών διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής των δανειστών.
Παράλληλα, μεγάλη παραμένει η απόσταση που χωρίζει κυβέρνηση και πιστωτές σε όλα τα ακανθώδη ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης του 3ου Μνημονίου, όπως τα εργασιακά και τα δημοσιονομικά.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις άφησε την περασμένη Πέμπτη ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο πλήρους συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και μάλιστα πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις προς αυτή την κατεύθυνση, παράλληλα με τις συνομιλίες για τη δεύτερη αξιολόγηση του υφιστάμενου Μνημονίου. Οπως είπε ο κ. Ράις, το Ταμείο είναι πιθανόν να αποφασίσει πριν από το τέλος του έτους αν θα συμμετάσχει και οικονομικά σε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, κάτι που θα σήμαινε την υπογραφή νέου Μνημονίου Ελλάδας - ΔΝΤ. Ωστόσο, έσπευσε να συμπληρώσει ότι, όπως έχει πει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, το Ταμείο είναι διατεθειμένο να λάβει μέρος σε ένα πρόγραμμα με αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, σημαντική ελάφρυνση χρέους και στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ. Επιπλέον, ο κ. Ράις «στρίμωξε» ξανά την ελληνική πλευρά, υπογραμμίζοντας ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο.

Οι επαφές
Οι υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι των δανειστών ολοκλήρωσαν την περασμένη Πέμπτη τον πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση για τη δεύτερη αξιολόγηση και προβλέπεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 14 Νοεμβρίου. Πηγές της Κομισιόν έκαναν λόγο για εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις και δέσμευση όλων των εμπλεκομένων να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Εντούτοις, η εμμονή των πιστωτών σε θέματα όπως ο υποκατώτατος μισθός και οι ομαδικές απολύσεις, οι αμφιβολίες τους για την πορεία του φετινού και του νέου Προϋπολογισμού, τα αφανή κρατικά «φέσια» ύψους 3 δισ. ευρώ που εντόπισαν, και οι διαφωνίες στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, την οικειοθελή δήλωση αποκρυβέντων εισοδημάτων κ.λπ. δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για κάτι τέτοιο.

Εκτοξεύτηκαν τα φέσια ( 92,7 δις ευρώ!) προς το Δημόσιο
Νέο εντυπωσιακό άλμα έκαναν τον Σεπτέμβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο, οι οποίες φτάνουν πλέον το δυσθεώρητο ύψος των 92,758 δισ. ευρώ και ξεπερνούν το ήμισυ του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας μας! Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), τον Σεπτέμβριο οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών προς την Εφορία εκτινάχθηκαν στα 9,035 δισ. ευρώ, έναντι 7,755 δισ. ευρώ τον Αύγουστο. Η αύξηση κατά 1,28 δισ. ευρώ μέσα σε έναν μήνα οφείλεται στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και τον φόρο εισοδήματος. Αν ληφθούν υπόψη και οι μη φορολογικές οφειλές προς το Δημόσιο (π.χ. χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία), τότε το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ιδιωτών έφτασε τον Σεπτέμβριο τα 10,340 δισ. ευρώ, έναντι 8,966 δισ. ευρώ τον Αύγουστο. Με δεδομένο ότι οι παλιές οφειλές (δηλαδή τα χρέη που είχαν δημιουργηθεί έως τις 31/12/2015) διαμορφώθηκαν τον Σεπτέμβριο στα 82,418 δισ. ευρώ, προκύπτει ότι το σύνολο παλαιών και νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών εκτοξεύθηκε τον Σεπτέμβριο στα 92,758 δισ. ευρώ.

Ο συνολικός αριθμός των οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη έφτασε τον Σεπτέμβριο τα 4.374.475 άτομα, από 4.030.950 τον Αύγουστο. Αναγκαστικά μέτρα είσπραξης είχαν επιβληθεί τον Σεπτέμβριο σε 788.947 οφειλέτες, ενώ εκείνοι στους οποίους θα μπορούσαν να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης έφτασαν τα 1.618.460 άτομα (ένας στους πέντε φορολογουμένους).

Ο Ι. Δραγασάκης δηλώνει αισιόδοξος(!) για το χρέος
Παράλογη και επιζήμια χαρακτήρισε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης τη συζήτηση περί τέταρτου Μνημονίου, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο και ότι πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που θα μιλούν για τέταρτο και πέμπτο Μνημόνιο. Παράλληλα, εμφανίστηκε υπεραισιόδοξος για την ελάφρυνση του χρέους, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται «στον αστερισμό της συμφωνίας για το χρέος». Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, ο κ. Δραγασάκης χαρακτήρισε το χρέος «βαρίδι στα πόδια της χώρας» και πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει τις ευρύτερες δυνατές συμμαχίες, ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. «Ο τρόπος που θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στην Ελλάδα θα καθορίσει και τον τρόπο καθορισμού των προβλημάτων των υπόλοιπων χωρών» είπε. Υπογράμμισε επίσης την αναγκαιότητα συγκρότησης ενός συμπαγούς μετώπου, με στόχο να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος διευθέτησης του χρέους. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε ότι δεν είναι στον κυβερνητικό σχεδιασμό, καθώς «υπάρχουν οι δυνατότητες να προχωρήσουμε».

Κ. Χρυσόγονος: Πάμε σε άτακτη χρεοκοπία αν...
Δυσοίωνες προοπτικές για τη χώρα αν δεν βγει στις αγορές το 2018 προέβλεψε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος(φωτό), τονίζοντας ότι «αν δεν βγούμε στις αγορές το 2018, πάμε σε άτακτη χρεοκοπία». Κι αυτό γιατί, όπως υποστήριξε, δεν πρόκειται να υπάρξει τέταρτο Μνημόνιο, καθώς δεν θα υπάρχει κανείς για να μας δανείσει τέταρτη φορά...«Και τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα από ό,τι τώρα», καθώς «δεν είναι εύκολο οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης να μας δανείσουν ξανά». Αναφερόμενος στην υφέρπουσα πολιτική κρίση είπε ότι «δεν ωφελεί τη χώρα μια οικουμενική κυβέρνηση, αλλά μια διαφορετική πολιτική κουλτούρα και ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο, που θα οδηγήσει την οικονομία σε απογείωση», ενώ προέτρεψε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε κίνηση ανασχηματισμού, σχολιάζοντας ότι «πρέπει να υπάρξουν διορθώσεις στις πολιτικές που ακολουθούνται».

Τέλος, με αφορμή την εξέλιξη της υπόθεσης με τις τηλεοπτικές άδειες (θέμα στο οποίο, άλλωστε, έχει παρέμβει επανειλημμένα), είπε σε καυστικό τόνο ότι «δεν υπάρχει απόφαση του ΣτΕ, αλλά διαρροή του αποτελέσματος, το οποίο και αυτό είναι παράνομο». Επέμεινε, πάντως, ότι πρέπει να υπάρξουν τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, συγκρότηση του ΕΣΡ και διαγωνισμός «ξανά»...


Δεν υπάρχουν σχόλια: