29 Νοε 2016

Νέο Ασφαλιστικό το 2017! Ολες οι συντάξεις πάλι από την αρχή

Μ. Ροζάκος

Με νέο Ασφαλιστικό μέσα στο 2017 ισοδυναμούν οι ισοπεδωτικές μνημονιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και οι οποίες εξειδικεύονται περαιτέρω στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του 3ου Μνημονίου, καθώς προβλέπεται ότι όλες οι συντάξεις θα μπουν σε διαδικασία επανυπολογισμού ως τον Δεκέμβριο της προσεχούς χρονιάς,
θα αναθεωρηθεί ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ και θα καταργηθεί το ΕΚΑΣ. Οι επαχθείς αυτές αλλαγές αναμένεται να συνδυαστούν με κατάργηση φοροαπαλλαγών, όπως η έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος, η έκπτωση ιατρικών δαπανών και το ειδικό καθεστώς αυτοτελούς φορολόγησης των ναυτικών, αλλά και η περικοπή επιδομάτων, όπως το επίδομα θέρμανσης το φοιτητικό επίδομα και τα οικογενειακά επιδόματα που χορηγούνται μέσω του ΟΓΑ σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Η αναθεώρηση του 3ου Μνημονίου, που επεξεργάζονται τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών με τα αρμόδια στελέχη των υπουργείων, περιλαμβάνει μια εκτενή λίστα προαπαιτούμενων μέτρων για το Ασφαλιστικό, όπως: Αναπροσαρμογή όλων των ήδη καταβαλλόμενων έως τις 12/05/2016 κύριων συντάξεων, σύμφωνα με τις νέες ασφαλιστικές παραμέτρους και τους ενιαίους κανόνες, με εξαίρεση τον ΟΓΑ. Η αναπροσαρμογή θα γίνει βάσει της τρέχουσας αξίας των συντάξιμων αποδοχών. Ο επανυπολογισμός πρέπει να ολοκληρωθεί ως τον Δεκέμβριο του 2017. Υπολογισμός των επικουρικών συντάξεων για τις οποίες κατατέθηκαν δικαιολογητικά ως το 2014, βάσει του νέου, μειωμένου συντελεστή αναπλήρωσης 0,45. Αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού των εφάπαξ, που ανοίγει τον δρόμο για νέες μειώσεις στα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι. Κατάργηση του ΕΚΑΣ από 01/01/2017 και για τους εναπομείναντες 200.000-230.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Παράλληλα, ορθάνοιχτα παραμένουν τα μεγάλα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, δηλαδή τα εργασιακά, τα δημοσιονομικά και οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας. Η τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των δανειστών το απόγευμα του Σαββάτου απέβη άκαρπη. Ετσι, τα βλέμματα στρέφονται στο σημερινό Euro Working Group (EWG), όπου οι τεχνοκράτες της ευρωζώνης αναμένεται να καθορίσουν πόσο κοντά ή μακριά βρίσκεται η επίτευξη συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Σχεδόν παράλληλα με τη συνεδρίαση του EWG, ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί θα συναντάται με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ το βράδυ θα μιλήσει στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Ο κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε χθες εφικτή την επίτευξη συμφωνίας τις επόμενες ημέρες, ενώ, ερωτηθείς για τα πρωτογενή πλεονάσματα, απέκλεισε, εμμέσως πλην σαφώς, την άμεση μείωσή τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: