3 Οκτ 2016

Spiegel: Η Γερμανία ανησυχεί για πιθανή νίκη του Τραμπ - Μυστικές συναντήσεις στις ΗΠΑ

Τον Απρίλιο, ο Μάρκους Εντερερ, γραμματέας του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών συναντήθηκε εκεί με τον σύμβουλο του Τραμπ, Σαμ Κλόβις. Αποστολή του ήταν να βρει απαντήσεις για το τι θα σημαίνει μία νίκη του Τραμπ για τις γερμανοαμερικανικές σχέσεις. Η γερμανική κυβέρνηση αμφέβαλε εδώ και αρκετό καιρό πως ο υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία Ντόναλντ Τραμπ  θα μπορούσε να είναι ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Spiegel. Για το λόγο αυτό οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συναντιούνται συχνά με συνεργάτες του, επισημαίνει το δημοσίευμα. Τον Απρίλιο, ο Μάρκους Εντερερ, γραμματέας του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών συναντήθηκε εκεί με τον σύμβουλο του Τραμπ, Σαμ Κλόβις. Αποστολή του Εντερερ ήταν να βρει απαντήσεις σε μία βασική ερώτηση. Τι θα σημαίνει μία νίκη του Τραμπ για τις γερμανοαμερικανικές σχέσεις; Και πόσο σοβαρές είναι οι ''θορυβώδεις'' τοποθετήσεις του Ρεπουμπλικανού υποψήφιου στην εξωτερική πολιτική;», αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα.

Την επόμενη εβδομάδα, ο γενικός γραμματέας της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης, Αντρέας Σόιερ θα ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να παρατηρήσει τον αγώνα μεταξύ του Τραμπ  και της Χίλαρι. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας προσπαθεί να έρθει σε επαφή με το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, προκειμένου να καθορίσει τις συνέπειες που θα έχει για τις Ηνωμένες Πολιτείες η εκλογή του Τραμπ. Σε αντίθεση με το «στρατηγείο» της Κλίντον, το οποίο επισκέπτονται διπλωμάτες, οι αξιωματούχοι έχουν αποφύγει τις προφανείς προσεγγίσεις συνεργατών του Τραμπ, επισημαίνει ακόμη το γερμανικό δημοσίευμα. Σύμφωνα με το Spiegel, ο Κλόβις είναι από τους λίγους συνεργάτες του που επιτρέπεται να μιλούν εκ μέρους του και οι επαφές του με τη Γερμανία είναι ο πρέσβης του Βερολίνου στην Ουάσιγκτον και ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Το Βερολίνο ανησυχεί ιδιαίτερα σχετικά με τα όσα έχει πει ο Τραμπ περί μεγαλύτερης συνδομής της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, ο Κλόβις προσπαθεί να κατευνάσει τις ανησυχίες των Γερμανών λέγοντας πως τα πράγματα δεν είναι και τόσα φοβερά και ότι «ο Τραμπ είναι επιχειρηματίας και διαπραγματεύεται τα πάντα». 


Δεν υπάρχουν σχόλια: