14 Οκτ 2016

Απελπισμένοι τέσσερις στους πέντε

Οι Ελληνες δεν βλέπουν φως στο τούνελ της Οικονομίας
Απαισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας, αλλά και των προσωπικών οικονομικών τους δηλώνουν τέσσερις στους πέντε Ελληνες! Πρόκειται μάλιστα για ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά που έχουν σημειωθεί διαχρονικά, όπως επισημαίνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, που διεξήγαγε την έρευνα με τίτλο «Οικονομικό Βαρόμετρο». Ειδικότερα, το 81% των πολιτών διατηρεί απαισιόδοξη στάση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας,
μόλις το 9% των συμμετεχόντων διατηρεί αισιόδοξη στάση, ενώ το 10% επέλεξε να μην απαντήσει. Στο ερώτημα για τον προσωπικό δείκτη αισιοδοξίας, το 83% των συμμετεχόντων είναι απαισιόδοξο για την πορεία των προσωπικών οικονομικών του, μόλις το 10% των συμμετεχόντων διατηρεί θετική στάση και το 7% απείχε. Οσον αφορά τα υπόλοιπα ευρήματα, ένας στους δύο Ελληνες τάσσεται υπέρ της λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών είναι άντρες μεταξύ 31 και 64 ετών, τουλάχιστον μέσης εκπαίδευσης, και κατοικούν εντός Αττικής. Πέρα απ' αυτό, οι μισοί Ελληνες εκτιμούν ότι, όπως γίνονται σήμερα οι ιδιωτικοποιήσεις, δεν επιφέρουν ουσιαστικό αποτέλεσμα στα δημόσια έσοδα, ενώ στο ερώτημα αυτό παρατηρήθηκε αρκετά μεγάλο ποσοστό αποχής, που άγγιξε το 30%. Επίσης, οι πολίτες στη συντριπτική πλειονότητά τους υποστηρίζουν ισομερώς ότι θέλουν τόσο την πάταξη της φοροδιαφυγής όσο και τη μείωση της φορολογίας.

Για το ΕΒΕΑ
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρία Alco για λογαριασμό του ΕΒΕΑ.
Διεξήχθη το χρονικό διάστημα μεταξύ 3-7 Οκτωβρίου 2016 μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 18 και άνω από όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο, από την έρευνα προκύπτει ότι οι πολίτες επιθυμούν η κυβέρνηση να προχωρήσει τόσο σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις όσο και στην υλοποίηση μέτρων βελτίωσης της οικονομίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: