20 Οκτ 2016

Προϋπολογισμός αβεβαιότητας

Θ. Μαράκης

Η αβεβαιότητα ως προς τα μεγέθη του χαρακτηρίζει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017, που κατέθεσε προς συζήτηση στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής η Κυβέρνηση. Ιδιαίτερα αμφισβητούνται ως προς την προβλεψιμότητα η αισιοδοξία για ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 2,7% και του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 1,7%. Πράγμα που σημαίνει σε απόλυτους αριθμούς ΑΕΠ 182,3 δισ. Ευρώ το 2017,
από 176,1 δισ ευρώ φέτος και πρωτογενές πλεόνασμα 3,33 δισ ευρώ, από 1,11 δισ ευρώ, που προβλέπεται για το 2016. Η κυβέρνηση μιλάει με περίσσιο θράσος για “δίκαιη ανάπτυξη” και μέσα σ' αυτά τα πλαίσια για “φιλεύσπλαχνο” προϋπολογισμό. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απάτη και ψέμα με σκοπό τον αποπροσανατολισμό του κομματικού της ακροατηρίου, γιατί στις πλατιές φτωχοποιημένες μάζες αυτά δεν πιάνουν πλέον, όλα δείχνουν ότι θα βιώσουμε ένα ακόμη προϋπολογισμό λιτότητας και επίθεσης στο λαϊκό εισόδημα. Γιατί κατ' αρχή γενικά ο κρατικός προϋπολογισμός ανεξάρτητα αν είναι μνημονιακός η μη είναι ένα σημαντικό οικονομικό μέγεθος, που κυμαίνεται μεταξύ 35-40% του ΑΕΠ στην υπηρεσία του συστήματος, στην ενίσχυση της αναπαραγωγής του κεφαλαίου και πιο συγκεκριμένα ένας μηχανισμός ανακατανομής του εισοδήματος σε βάρος των λαϊκών μαζών. Έχει ταξικό πρόσημο δεν είναι κοινωνικά ουδέτερος.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Αν εξαιρέσουμε την κυβέρνηση και το ΔΝΤ,όλοι οι άλλοι διεθνείς και ντόπιοι οργανισμοί και οικονομολόγοι αμφισβητούν το 2,7% της ανάπτυξης, προβλέπουν στην καλύτερη των περιπτώσεων ανάπτυξη μεταξύ 1,2% Bank of America και 1,8% της Moody's, για σοβαρούς εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες, που δημιουργούν την βάση της αβεβαιότητας. Το κλίμα στην παγκόσμια οικονομία-με τις ουκ ολίγες “φούσκες”- είναι ρευστό, ρευστό και ιδιαίτερα αβέβαιο στο μεγάλο μας συνέταιρο την ΕΕ, όπου το τραπεζικό σύστημα σε Ιταλία και Γερμανία έχει τα προβλήματά του, υπάρχει το Brexit για το οποίο όταν θα υλοποιείται δεν γνωρίζουμε πως θα αντιδράσουν τα χρηματιστήρια και η πολιτική αβεβαιότητα από τις επερχόμενες εκλογές σε ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία. Για να υπάρξει δυναμική ανάπτυξη κοντά στο 3% χρειάζονται όπως εκτιμά ο ΣΕΒ και σοβαροί αστοί οικονομολόγοι επενδύσεις της τάξης 5-6 δισ ευρώ συμπληρωματικά με την επαναλειτουργία του αργούντος παραγωγικού δυναμικού. Αυτό προϋποθέτει την αύξηση της ζήτησης, αλλά το σχέδιο του προϋπολογισμού μέσα από τα μεγέθη του στέλνει το μήνυμα για συνέχεια της λιτότητας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται μείωση των δαπανών στα 43,5 δισ ευρώ, έναντι 44,8 δισ ευρώ φέτος. Μαχαίρι 600,4 εκατ ευρώ στις συντάξεις. Φοροεισπρακτικά μέτρα της τάξης των 4,3 δισ ευρώ τα οποία θα προέλθουν:
-1,4 δισ ευρώ από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τις αυξήσεις των εισφορών κλπ
- Άλλο 1,4 δισ ευρώ από το νέο καθεστώς φορολόγησης των εισοδημάτων
- Επιπλέον 1,5 δισ ευρώ από τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους
Το τελευταίο σημαίνει: 1) Ενιαίος ΦΠΑ 24% σ' όλη τη χώρα (πλήγμα για τον τουρισμό) 2) φόροι στα καύσιμα, 3) φόροι στα τσιγάρα 4) ειδικός φόρος στον καφέ 5) φόρος στα ηλεκτρονικά τσιγάρα 6) φόρος στη σταθερή τηλεφωνία 7) αυξάνεται ο φόρος στα μερίσματα από 10% σε 15%!! Και όπως όλοι γνωρίζουν οι έμμεσοι φόροι πλήττουν κύρια τα λαϊκά εισοδήματα.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Μαρίας Νεγρεπόντη Δελιβάνη: “...τρόμο προκαλεί η προβλεπόμενη στο σχέδιο αβυσσαλέα μείωση του κονδυλίου για μισθούς και συντάξεις από 18.162 εκατ. Ευρώ το 2016, σε12.293 εκατ. Ευρώ το 2017.” (Ίσκρα 6/10/2016) Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου την περίοδο 2008-2016 υπέστησαν πτώση κατά 70% (!!) και η ζήτηση κατά 18,2%. Ο αριθμός των επιχειρήσεων που κλείνουν είναι μακρυά μεγαλύτερος από αυτόν που ανοίγουν. Μέσα στα πλαίσια αυτού του οικονομικού και πολιτικού, βέβαια,κλίματος ιδιωτικές επενδύσεις ντόπιες ή ξένες δεν πρόκειται να έρθουν παρά τον αναπτυξιακό νόμο. Οι ντόπιοι καπιταλιστές με τον ΣΕΒ επί κεφαλή ζητάνε ακόμη μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές, όσο αφορά τις ξένες επενδύσεις αυτό που αποκαλύπτεται είναι ότι ενδιαφέρονται να αγοράσουν φτηνά δημόσιες επιχειρήσεις, η μεγάλη πτώση των μισθών και των ημερομισθίων δεν φαίνεται να τους δελεάζει. Τώρα όσο αφορά τις δημόσιες επενδύσεις προαναγγέλλεται η αύξηση τους κατά 250 εκτ ευρώ σε σχέση με φέτος για να φτάσουν το 1 δισ ευρώ πράγμα που μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό, όταν ο ΣΕΒ εκτιμά ότι χρειάζονται 100 δισ ευρώ στα επόμενα λίγα χρόνια για να ανακάμψει η οικονομία!!

Δεν είμαστε καταστροφολόγοι γιατί εκτιμούμε ότι η ανάκαμψη θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση της εργατικής τάξης όταν θα νιώθει την ανεργία να μειώνεται και να γίνονται προσλήψεις, να έρχονται παραγγελίες και να αδειάζουν οι αποθήκες. Αλλά οι συνθήκες που υπάρχουν δεν μας επιτρέπουν να συμμεριστούμε τους υπεραισιόδοξους στόχους της κυβέρνησης. Λογικά αν δεν προκύψει κάποιο πολιτικό ή οικονομικό ατύχημα στην παγκόσμια οικονομία και ιδιαίτερα στη ΕΕ μπορεί να ελπίζει η κυβέρνηση σε μια ασθενική ανάκαμψη, λόγω της κυκλικής συγκυρίας ή αλλιώς πώς επειδή πιάσαμε πάτο και πιο κάτω δεν γίνεται να πάμε... αν δεν προκύψει ατύχημα!! Παρά την ανάκαμψη και το μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα (αν παραδεχτούμε προς στιγμή το κυβερνητικό σενάριο) το δημόσιο χρέος σε απόλυτο αριθμό θα αυξηθεί και από τα 326,5 δισ ευρώ θα ανέλθει στο 330! Του διαόλου λειτουργάμε!! Επίσης όσο αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα προέλθει από την ανάπτυξη αλλά από την μείωση των δαπανών , την επέκταση της φτωχοποίησης, το κόψιμο των μισθών και των συντάξεων την υποβάθμιση της υγείας και της παιδείας, από τις αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού.

Με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού είχαμε ανακοίνωση από το ΥΠΟΙΚ με την οποία δηλώνει ότι για την κυβέρνηση : “...παραμένει η προτεραιότητα της αποκατάστασης της κοινωνικής δικαιοσύνης... Γι αυτό το λόγο ο προϋπολογισμός του 2017 ενσωματώνει μια σειρά παρεμβάσεις μεταξύ των οποίων:
- Η πλήρης επέκταση του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης με πιστώσεις που φτάνουν τα 760 εκατ ευρώ και προβλέπεται να καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που βιώνουν συνθήκες ακραίας φτώχειας.
- Η πρόβλεψη 300 εκατ. Ευρώ για την ενίσχυση της υγείας, της κοινωνικής προστασίας και της παιδείας... για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες πιστώσεις.
- Η συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων...

Οι παραπάνω παρεμβάσεις ομολογούν πανηγυρικά ότι και για 2017 θα συνεχισθεί και θα βαθύνει η φτωχοποίηση των λαϊκών μαζών ότι η ανάπτυξη δεν θα αναστρέψει στο ελάχιστο την εξαθλίωση μας, ότι τον πλούτο που θα δημιουργήσει η όποια ανάκαμψη προκύψει θα τον ιδιοποιηθεί το κεφάλαιο και οι δανειστές. Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, της γής οι κολασμένοι, χρειάζεται να απαντήσουν στην ελεημοσύνη της κυβέρνησης και του κεφαλαίου με φωνή στεντόρεια και αγώνες: Θέλουμε δουλειές και όχι κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης με λεφτά δικά μας που μας τα έχετε κλέψει από μισθούς και συντάξεις. Η πρόβλεψη για ενίσχυση της υγείας και της παιδείας με 300 εκατ είναι απάτη, στάχτη στα μάτια μας γιατί μόνο την περίοδο 2009-2013 οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν κατά 42,5% σχεδόν στο μισό. Πάνω από 2,5 εκατ άνθρωποι δεν έχουν καμία ασφάλιση. Τώρα όσο αφορά τα 100 εκατ. Ευρώ για τα “κόκκινα” δάνεια αυτά θα τα καρπωθούν οι τραπεζίτες, μπόνους, γιατί με τα λεφτά που έχουμε πληρώσει και εξακολουθούμε να πληρώνουμε για την ανακεφαλαιοποίηση τους έχουμε κατά πολύ περισσότερο ξεχρεωθεί από τα “κόκκινα” δάνεια. Μας χρωστάνε δεν τους χρωστάμε!! ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ

Γι αυτό το ΚΚΕ και οι αριστερές οργανώσεις μαζί με τα ταξικά συνδικάτα οφείλουν να καταγγείλουν τον μνημονιακό προϋπολογισμό της λιτότητας και να οργανώσουν αγώνες ενάντιά του διεκδικώντας:
- Διαγραφή του χρέους
- Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις
- Εθνικοποίηση των τραπεζών και των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων με εργατικό έλεγχο και διαχείριση
- Δημόσια έργα για να δουλέψουν οι άνεργοι
- Λεφτά για την υγεία και την παιδεία
- Έξοδο από την ευρωζώνη και την ΕΕ
- Κατά συνέπεια εθνικό νόμισμα
Οι κάθε μέρα και νέες λίστες με καταθέτες του εξωτερικού δείχνουν ότι λεφτά υπήρχαν και υπάρχουν, χωρίς αστεία!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια: