4 Οκτ 2016

Ο αμετανόητος Νίκος Φίλης!

Aμετανόητος για τις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών, αλλά και με διάθεση να ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Εκκλησία, αφήνοντας αιχμές ακόμη και κατά του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, εμφανίστηκε σε συνέντευξή του ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. «Η εφαρμογή των νέων προγραμμάτων για τα Θρησκευτικά είναι αποτέλεσμα τριετούς πιλοτικής διδασκαλίας και αξιολόγησης. [...]
Τα Θρησκευτικά από ομολογιακό μάθημα γίνονται μάθημα γνώσης των θρησκειών, βεβαίως με προτεραιότητα τη γνώση του ορθόδοξου πολιτισμού» υποστήριξε αρχικά, χαρακτηρίζοντας την εισαγωγή (τραγελαφικών) μουσικών παραθεμάτων ελκυστικό τρόπο διδασκαλίας για τα παιδιά. «Το σχολείο προετοιμάζει πολίτες και όχι πιστούς. Αυτό είναι δουλειά του κατηχητικού» ανέφερε στη συνέχεια και σημείωσε ότι «όσοι ακραίοι κύκλοι επιχειρήσουν να προκαλέσουν αναστάτωση στα σχολεία για τα Θρησκευτικά θα αντιληφθούν ότι δεν είμαστε στην εποχή των ταυτοτήτων».

Στην Κατοχή
Ο υπουργός Παιδείας στη συνέχεια ερωτήθηκε αν επιμένει στις δηλώσεις του για τον ρόλο της Εκκλησίας την περίοδο της χούντας και απάντησε: «Αναφέρθηκα σε δύο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής Ιστορίας, την Κατοχή και τη χούντα, και στον αρνητικό ρόλο που διαδραμάτισαν κορυφαίοι παράγοντες της επίσημης Εκκλησίας. Προφανώς και δεν αφορά όλους τους ανθρώπους της Εκκλησίας. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, μεγάλο μέρος του λαϊκού κλήρου, σε αντίθεση με τη μεγάλη πλειοψηφία των ιεραρχών, συμμετείχε στην Αντίσταση. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, η εκκλησιαστική διοίκηση συνεργάστηκε με τη χούντα, πολλοί έμειναν σιωπηλοί και ελάχιστοι αντιτάχθηκαν» υπογράμμισε, προσθέτοντας -με νόημα- ότι «οι άνθρωποι που δεν “διάβαζαν” την περίοδο της χούντας είναι πολλοί και ευτυχώς ζουν ακόμη ανάμεσά μας». Κληθείς να σχολιάσει την επιστολή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου προς τον πρωθυπουργό, ο κ. Φίλης είπε ότι η επιστολή δεν απευθύνεται προς τον ίδιο, διευκρίνισε ότι σέβεται τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και πρόσθεσε ότι αναμένει τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας, περιμένοντας «να αποδοκιμαστεί η αντιχριστιανική επίθεση που έχει εξαπολύσει εναντίον μου ο θιασώτης της Χρυσής Αυγής μητροπολίτης Αμβρόσιος». Καταλήγοντας, μάλιστα, επικαλέστηκε δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν «το αίτημα για διαχωρισμό (σ.σ.: Κράτους - Εκκλησίας) να συναντά την αποδοχή του 70% των πολιτών».

Οργή του Σιατίστης Παύλου: Λασπολόγος ο υπ. Παιδείας
Ολομέτωπη επίθεση στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη εξαπέλυσε με άρθρο του στην ιστοσελίδα www.romfea.gr ο μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος (φωτό), μετά τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις του υπουργού στο ζήτημα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών. Ο μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης χαρακτήρισε τον υπουργό Παιδείας «λασπολόγο», «αναξιόπιστο πρόσωπο» και «γιαλαντζί αριστερό», ενώ επικαλέστηκε και τοποθέτηση του Μανώλη Γλέζου σχετικά με τον σπουδαίο ρόλο που διαδραμάτισε η Εκκλησία στα χρόνια της Κατοχής και σε άλλες κρίσιμες ιστορικές περιόδους. «Τον κ. Φίλη τον τελείωσε ο αγωνιστής της Αριστεράς Μανώλης Γλέζος, που είπε ξεκάθαρα ότι η Εκκλησία υπήρξε ο πρώτος αντιστασιακός. Ο θλιβερός υπουργός της Παιδείας ως γνήσιος γιαλαντζί αριστερός χρησιμοποίησε λάσπη για να πλήξει την Εκκλησία.
Λειτούργησε ως σύγχρονος Νέρων, που έβαλε φωτιά στη Ρώμη και, στη συνέχεια, την απέδωσε στους χριστιανούς» τόνισε ο μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης, που έδωσε τα εύσημα στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τη στάση του στο θέμα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών και χαρακτήρισε τις προτάσεις Φίλη για το περιεχόμενο του μαθήματος θρησκειολογική σούπα. «Πολύ ορθά ο Αρχιεπίσκοπος αρνείται να συνομιλήσει μαζί του. Ο υπουργός ζητάει από τους Ισραηλίτες, τους μουσουλμάνους και τους ρωμαιοκαθολικούς να ορίσουν το περιεχόμενο διδασκαλίας των Θρησκευτικών, αλλά αυτό το αρνείται στην Ορθόδοξη Εκκλησία» σημείωσε ο μητροπολίτης.

Στο πλευρό του Ιερωνύμου και ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος 
Κοινή γραμμή με την Εκκλησία της Ελλάδος υιοθετεί η Εκκλησία της Κρήτης στο ζήτημα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών, με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο να συγχαίρει ολόψυχα, μέσω επιστολής, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο για τη στάση που τήρησε στις προκλήσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη. «Θερμά συγχαρητήρια για την όλη τοποθέτησή σας σε αυτό το πολύ λεπτό, σημαντικό θέμα. Συμφωνώ απολύτως μαζί σας» αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος στην επιστολή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των δύο Εκκλησιών θα υπάρξουν το ερχόμενο διάστημα αρκετές επαφές, προκειμένου να χαράξουν μια κοινή στρατηγική σε μια σειρά σημαντικών εκκλησιαστικών ζητημάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: