4 Οκτ 2016

Ο Προϋπολογισμός του 2017 με 13 δισ. έλλειμμα και 4,3 δισ. € υπερφορολόγηση

Στ. Κράλογλου

Υπό τριπλή πίεση βρίσκεται η κυβέρνηση, που καταθέτει σήμερα στη Βουλή ένα προσχέδιο Προϋπολογισμού με υπερβολικά φιλόδοξους στόχους για το 2017 (ανάπτυξη 2,7% και πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 2% υπό συνθήκες υπερφορολόγησης και έλλειψης επενδύσεων), έχει μεγάλα ανοιχτά μέτωπα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και επιπλέον είναι αντιμέτωπη με πρόσθετο έλλειμμα ύψους 500.000.000 ευρώ για το 2015. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δημοσιονομικά στοιχεία που έστειλε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) στη Eurostat και την Κομισιόν την περασμένη Παρασκευή δείχνουν ότι η περυσινή χρονιά έκλεισε τελικά με έλλειμμα μεγαλύτερο κατά 500.000.000 ευρώ σε σχέση με τα στοιχεία που είχαν αποσταλεί τον περασμένο Απρίλιο. Τότε το έλλειμμα του 2015 είχε υπολογιστεί στα 12,8 δισ. ευρώ ή 7,2% του ΑΕΠ, ενώ τώρα εμφανίζεται να αγγίζει τα 13,3 δισ. ευρώ, λόγω μεθοδολογικών αλλαγών και επειδή η Eurostat αρνήθηκε να προσμετρηθούν πλεονάσματα του λογαριασμού θησαυροφυλακίου. Ο τελικός λογαριασμός θα φανεί στις 21 Οκτωβρίου, όταν η Eurostat θα ανακοινώσει τα στοιχεία της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος (EDP).

Η κυβέρνηση έχει μόλις μία εβδομάδα μπροστά της για να καλύψει τα τελευταία εκκρεμή προαπαιτούμενα για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ (ενεργειακά μέτρα, νομοσχέδιο για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ολοκλήρωση αλλαγών στις τραπεζικές διοικήσεις, τοποθέτηση μελών εποπτικού συμβουλίου του Κατοχικού Ταμείου, πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου). Αν τα καταφέρει, το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας 10 Οκτωβρίου θα εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης. Μία εβδομάδα αργότερα θα αρχίσει η μεγάλη μάχη της δεύτερης αξιολόγησης, με σημείο αιχμής τα εργασιακά, δηλαδή τον τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την πλήρη αναδιάρθρωση της λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων, την επαναφορά της ανταπεργίας (lockout), τον τρόπο λήψης αποφάσεων για απεργίες και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Και ο Σταθάκης δεν βλέπει λύση για το χρέος πριν από το 2018
Μετά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης παραδέχθηκε ευθέως ότι δεν πρόκειται να δοθεί οριστική λύση στο ασφυκτικό πρόβλημα του χρέους πριν από τη λήξη του τρίτου Μνημονίου, το 2018. Ουσιαστικά, δηλαδή, ομολογεί ότι το θέμα του χρέους θα αντιμετωπιστεί όπως επιθυμεί το Βερολίνο. «Η απόφαση του Eurogroup του Μαΐου κάνει λόγο για παρέμβαση σε τρία στάδια. Το βραχυχρόνιο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, ενώ παράλληλα προχωρούν οι συζητήσεις για τις μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις, που θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του προγράμματος. Τότε θα αποτιμηθούν οι περαιτέρω πρωτοβουλίες, προκειμένου το χρέος να είναι βιώσιμο σε μακροχρόνια βάση» ανέφερε ο κ. Σταθάκης σε προχθεσινή συνέντευξη στην εφημερίδα «Αγορά».

Το ΣτΕ θα κρίνει το πλαφόν στο εφάπαξ!
Αναίρεση υπέρ του νόμου ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας άσκησε η γενική επίτροπος Επικράτειας των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Ευτυχία Φουντουλάκη, σε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά σχετικά με τη συνταγματικότητα ή μη του περιορισμού, κατ' ανώτατο όριο, του εφάπαξ βοηθήματος που χορηγείται στους ασφαλισμένους του ΤΑΠΙΤ. Τόσο το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά όσο και το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά δικαίωσαν συνταξιούχο ο οποίος ζητούσε να του καταβληθεί το εφάπαξ βοήθημα χωρίς ανώτατο πλαφόν. Ωστόσο, η γενική επίτροπος στην έκθεση αναίρεσης που άσκησε επισημαίνει ότι «ο καθορισμός ανωτάτου ορίου με τις διατάξεις των Π.Δ. 675/1997 και 389/1998 στο ύψος του παρεχόμενου από το ΤΑΠΙΤ εφάπαξ βοηθήματος επιβάλλεται από λόγους γενικότερου δημοσίου συμφέροντος και δεν αντίκειται στα άρθρα 2 παρ. 1, 4, παρ. 1 και 5, 22, παρ. 5 και 25, παρ. 1 και 4 του Συντάγματος, δεδομένου ότι, σύμφωνα με την ως άνω από Φεβρουάριο του έτους 2010 αναλογιστική μελέτη της Διεύθυνσης Αναλογιστικών Μελετών της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το Ταμείο, με την εφαρμογή ανωτάτου ορίου στο ύψος του παρεχόμενου εφάπαξ βοηθήματος, παρουσιάζει αναλογιστικό πλεόνασμα ύψους 1.740.179 ευρώ, ενώ, υπό την εκδοχή της άρσεως του ανωτάτου ορίου, παρουσιάζει αναλογιστικό έλλειμμα ύψους 12.602.730 ευρώ, τιθέμενου κατ' αυτόν τον τρόπο ζητήματος της διασφαλίσεως της βιωσιμότητας του Ταμείου...». Την τελική απόφαση θα λάβει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Βάσω Παλαιού

Τόμσεν: «Το ΔΝΤ θα επιστρέψει αν...»
«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει κανόνες. Δεν θα αλλάξουμε τους κανόνες του για την Ελλάδα. Η Γερμανία θα αποφασίσει αν θέλει την επιστροφή μας στο πρόγραμμα ή όχι».
Με αυτά τα λόγια φαίνεται ότι ξεκαθάρισε τις προθέσεις του επιτελείου της Κριστίν Λαγκάρντ ο Πολ Τόμσεν σε συνομιλίες που είχε στην Ουάσινγκτον. Αρκετοί αξιωματούχοι του Ταμείου δίνουν ελάχιστες πιθανότητες να επιστρέψει το ΔΝΤ στη χρηματοδότηση, παρά την επιμονή της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Βάσει της συμφωνίας, αυτό θα πρέπει να αποφασιστεί έως το τέλος του 2016. Σύμφωνα με Ευρωπαίο υψηλόβαθμο αξιωματούχο και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου, οι επιλογές είναι δύο: Είτε θα πρέπει να γίνει ελάφρυνση του χρέους, ώστε να μπορεί να επιστρέψει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, είτε θα πρέπει η καγκελάριος Μέρκελ να πείσει το γερμανικό Κοινοβούλιο ότι η παρουσία του ΔΝΤ δεν είναι απαραίτητη.
Στο μεταξύ, Τόμσεν και Βελκουλέσκου ενημέρωσαν πρόσφατα τους ανώτατους αξιωματούχους του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και δεν έκρυψαν τις χαμηλές προσδοκίες τους. Σύμφωνα με πηγές του Ταμείου, και οι δύο ανέφεραν σε συνομιλητές τους ότι δεν συμμερίζονται τα αισιόδοξα σενάρια της Κομισιόν και των Ευρωπαίων εταίρων σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης και τα πλεονάσματα που θα μπορούσε να πετύχει η Ελλάδα.

Σκοπευτήριο Καισαριανής: Μέσα ομιλία Τσίπρα με πανηγύρια, έξω φουλ χημικά
Πανηγυρικό ήταν χθες το βράδυ το κλίμα στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στον χώρο του Σκοπευτηρίου Καισαριανής. Εξω όμως από αυτόν, σε μικρή απόσταση και λίγο προτού αρχίσει η εκδήλωση, η περιοχή πνίγηκε από τα χημικά που έριξαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ, προκειμένου να διαλύσουν δεκάδες αριστερούς διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την παρουσία του πρωθυπουργού στον χώρο της θυσίας. Ο κ. Τσίπρας, στην ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πανελλαδικός Σύνδεσμος Αγωνιστών ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, απέδωσε τον χώρο του Σκοπευτηρίου από το Δημόσιο στον Δήμο της Καισαριανής, απόντος, όμως, του δημάρχου Ηλία Σταμέλου -πρόσκειται στο ΚΚΕ-, καθώς δεν παρέστη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Επεισόδια
Στον χαιρετισμό του ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η Πολιτεία τιμά τους αγωνιστές της Αντίστασης και χρησιμοποίησε μια φράση της Βούλας Δαμιανάκου (που απεβίωσε την περασμένη εβδομάδα) ότι «οι αγωνιστές δεν μετακινούνται ποτέ από τη θέση τους», για να καταλήξει λέγοντας ότι, ως κυβέρνηση, ακολουθεί τον ίδιο δρόμο. Συγκεντρωμένα μέλη της Λαϊκής Ενότητας, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων αριστερών οργανώσεων κινήθηκαν προς τον χώρο της εκδήλωσης όπου θα μιλούσε ο πρωθυπουργός και προκλήθηκαν εκτεταμένα επεισόδια, καθώς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τούς απέτρεψαν και τελικά τους απώθησαν κάνοντας χρήση χημικών. Ο δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος με επιστολή του είχε γνωστοποιήσει ότι δεν θα παρευρεθεί στην εκδήλωση, αναφέροντας: «Η παραχώρηση του Σκοπευτηρίου είναι αποτέλεσμα των αγώνων του λαού, δεν του χαρίστηκε από κανέναν και δεν μπορεί να αξιοποιηθεί στην προσπάθεια εξιλέωσης της κυβερνητικής πολιτικής».

Αυξήσεις σε καύσιμα, τσιγάρα, καφέ, τηλεφωνία
Πρόσθετα βάρη στους Ελληνες φορολογουμένους φέρνει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2017, που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή. Περιλαμβάνει μέτρα συνολικού ύψους 4,3 δισ. ευρώ. O σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει:
• Αγροτικό πετρέλαιο: Από την 1η Οκτωβρίου 2016 ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που επιβαρύνει το πετρέλαιο κίνησης, το οποίο χρησιμοποιούν οι αγρότες για την υποστήριξη της παραγωγικής τους δραστηριότητας, θα αυξηθεί κατά 65% ή κατά 0,13 ευρώ το λίτρο, από το 0,20 στο 0,33 ευρώ.
• Πετρέλαιο θέρμανσης: Από τις 15 Οκτωβρίου αυξάνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης: Ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης θα αυξηθεί από τις 15 Οκτωβρίου 2016 κατά 0,05 ευρώ το λίτρο, από το 0,23 στο 0,28 ευρώ. Οι λιανικές τιμές πώλησης του καυσίμου θα επιβαρυνθούν με επιπλέον 0,06-0,07 ευρώ το λίτρο.
• Αυξήσεις στα καύσιμα: Από την 1η Ιανουαρίου 2017 ο ΕΦΚ στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά τρία λεπτά το λίτρο, από το 0,67 στο 0,7 ευρώ, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά οχτώ λεπτά το λίτρο, από το 0,33 στο 0,41 ευρώ. 
• Τσιγάρα: Αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού. Το αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών στους ΕΦΚ των τσιγάρων και του καπνού θα είναι να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης από 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο. 
• Καφές: Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και τον εγχώρια παραγόμενο καφέ. Η επιβολή του φόρου αυτού αναμένεται να επιβαρύνει κατά 10%-20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διάφορων ειδών καφέ. 
• Σταθερή τηλεφωνία: Νέο φορολογικό τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: