13 Οκτ 2016

12 Οκτωβρίου 1944 : η απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς



12 Οκτωβρίου 1944,εβδομήντα δύο χρόνια πρίν, η Αθήνα γιορτάζει την απελευθέρωσή της από τους Γερμανούς. Το πρωΐ στις 8:00 π.μ. της ίδιας μέρας, 1944 ο Γερμανός στρατηγός Φέλμι συνοδευόμενος από το διορισμένο δήμαρχο Αθηναίων Γεωργάτο κατάθεσε στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη, ενώ
ήδη οι μηχανοκίνητες φάλαγγες των κατακτητών εγκατέλειπαν από νωρίς την Αθήνα διαμέσου της Ιεράς Οδού
Στις 9:15 π.μ. η γερμανική φρουρά της Ακρόπολης προχώρησε στην υποστολή της ναζιστικής σημαίας έπειτα από συνολικά 1.624 μέρες κατοχής ή 3,5 έτη, που μεσολάβησαν από τον Απρίλιο του 1941 έως εκείνη την ημέρα. Ένας στρατιώτης της Βέρμαχτ τύλιξε βιαστικά το σύμβολο της κατοχής και αποχώρησε από τον Ιερό Βράχο. Πριν λάβουν την εντολή εκκένωσης της πρωτεύουσας, οι S-S προχώρησαν στην εκτέλεση 72 ελλήνων πατριωτών στο Δαφνί, ενώ εξόντωσαν και την ομάδα των συνεργατών τους διερμηνέων, προκειμένου να μην αποκαλυφθούν λεπτομέρειες των εγκληματικών τους πράξεων.
Ακολούθησαν συγκρούσεις μεταξύ ΕΛΑΣ και Ελλήνων εργατών με τους ναζί  που απέτρεψαν την καταστροφή του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο Κερατσίνι. ¨ομως, σημαντικό τμήμα του λιμανιού του Πειραιά ανατινάχθηκε από τους Γερμανούς.

Με την αποχώρησή των στρατευμάτων κατοχής, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους και με σε αλαλαγμούς χαράς, γιόρτασαν τη μεγάλη στιγμή που περίμεναν να έλθει τριάμισι ολόκληρα χρόνια.

Οι Γερμανοί, αφού σκότωσαν,βασάνισαν, έκαψαν,κατέστρεψαν τη χώρα έφυγαν αφήνοντας πίσω τους ερείπια.Τεράστιο ήταν το ηθικό και υλικό χρέος που φορτώθηκαν από το αιματοκύλισμα της Ευρώπης για δεύτερη φορά. Όμως,τα χρέη αυτά και οι πολεμικές αποζημιώσεις που όφειλαν, ποτέ δεν καταβλήθηκαν Με τη συμφωνία του Λονδίνου το 1953 χαρίστηκε το μεγαλύτερο μέρος των χρεών τους. 

Σήμερα 72 χρόνια αργότερα οι Γερμανοί βρίσκονται και πάλι εδώ ως κατακτητές με ένα πιο ραφιναρισμένο αλλά πιο απατηλό τρόπο.Με τον έλεγχο του νομίσματος,του ευρώ και των τραπεζών. Οι Γερμανοί έχασαν τον πόλεμο αλλά κέρδισαν στα μεθεόρτια τους νικητές του πολέμου. Τραγικά παιχνίδια της ιστορίας.



    Δεν υπάρχουν σχόλια: