29 Σεπ 2016

Πέφτει σαν χάρτινος πύργος η γερμανική Deutsche Bank!

Γιώργος Τραπεζιώτης

Διαταγή του αδίστακτου Σόιμπλε στον Ντράγκι για αύξηση επιτοκίων εδώ και τώρα. Τσουνάμι απειλεί τους Ελληνες δανειολήπτες
Η Deutsche Bank συνέχιζε χθες την ελεύθερη πτώση της στη χρηματιστηριακή άβυσσο. Παρ' όλα αυτά, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ετοιμαζόταν να δώσει «μάχη» με τον Μάριο Ντράγκι, για να μπει τέλος στην εποχή των χαμηλών επιτοκίων.
Την ίδια ώρα, εντύπωση προκαλούσε το ότι οι υπερευαίσθητες στις οικονομικές αναταράξεις γερμανικές εφημερίδες δεν έγραφαν ούτε λέξη για τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού γίγαντα της χώρας. Μόνο στον διεθνή Τύπο καταγραφόταν η προφανής ταύτιση: «Αν πέσει η Deutsche Bank, μαζί της θα πέσει και η Μέρκελ».

Η Ιστορία μοιάζει να παίρνει την εκδίκησή της! Το πάλαι ποτέ καμάρι της γερμανικής χρηματοπιστωτικής μηχανής απειλείται, αλλά και απειλεί, ενώ ήδη μετρά απώλειες που έχουν οδηγήσει τη μετοχή να χάσει σχεδόν το 90% της αρχικής τιμής της, που έκλεισε χθες στα 10,47 ευρώ. Και δικαιολογημένα, όταν ο τραπεζικός γίγαντας όχι μόνο της Γερμανίας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης νοσεί, στο σύνολό της η ευρωζώνη αρχίζει να τρέμει. Η χθεσινή νέα πτώση της DB άσκησε έντονες πιέσεις και στις μετοχές των ιταλικών τραπεζών, ενώ πιέσεις δέχτηκε βέβαια και η δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα - η Commerzbank. Παράλληλα, χθες ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης Τραπεζών της Ευρώπης (SRM) ζήτησε και από τις ελληνικές τράπεζες να παρουσιάσουν τα λεγόμενα «πλάνα επιβίωσης» (recovery plans) που αφορούν τη διαχείριση ενός πιθανού «ατυχήματος». Πλάνα στα οποία οι τράπεζες καλούνται να περιγράψουν πώς θα διαχειριστούν την πιθανότητα να χρειαστούν διάσωσή τους με νέα κεφάλαια, χωρίς όμως να «κουρέψουν» τις καταθέσεις των πελατών τους.

Μπροστά στο χάος, το Βερολίνο «δεν αποκλείεται να εξετάσει το σενάριο της κρατικής διάσωσης (bail out)», παραβιάζοντας όμως κατάφωρα τους κανόνες που το ίδιο επέβαλε στους αδύναμους κρίκους του κοινού νομίσματος το προηγούμενο διάστημα. Ηδη δε μεγάλοι γερμανικοί όμιλοι λέγεται πως προκρίνουν μια τέτοια λύση, μόνο που εκείνοι δεν σκέφτονται πως κάτι τέτοιο θα απαιτούσε χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων, τους οποίους η Μέρκελ τούτη την περίοδο αντιμετωπίζει ως ψηφοφόρους εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2017.

Ανακεφαλαιοποίηση
Υπάρχουν βέβαια και οι φωνές που περισσότερες πιθανότητες δίνουν σε ένα bail in, προσδοκώντας δηλαδή στην ανακεφαλαιοποίηση της Deutsche Bank μέσω χρημάτων που θα προέρχονται από τους μετόχους, τους ομολογιούχους και, αν χρειαστεί, και τους καταθέτες. Επιλογή, όμως, που θα σημάνει «κούρεμα», το οποίο επίσης θα δυσαρεστήσει πολλούς στη Γερμανία. Ο μόνος που δεν δείχνει να συγκινείται με το... αίμα που θα τρέξει είναι ο Σόιμπλε. «Θα μπορούσαμε να αφήσουμε αυτή τη φάση των χαμηλών επιτοκίων πίσω μας μόνο εάν έχουμε περισσότερη ανάπτυξη στην Ευρώπη (σ.σ.: το πιο εφιαλτικό σενάριο για τους Ελληνες δανειολήπτες). Κι αυτό δεν θα το πετύχουμε εάν συνεχίσουμε να κινούμαστε σε παλιά μονοπάτια, με νέα χρήματα, αλλά μόνο αν αλλάξουμε πορεία» τόνιζε στη FAZ, υπογραμμίζοντας πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να μειώνουν «τα αβάστακτα χρέη τους, προκειμένου να γίνουν πιο ανθεκτικά στα εξωτερικά σοκ». Μάλλον θα εννοούσε τα σοκ σαν κι αυτό της Deutsche Bank.

Σε τεντωμένο σχοινί τώρα η Μέρκελ!
Μακριά από τον... παλιό, καλό, ψυχρό εαυτό της, που ήξερε να διαβάζει και να μιλά μόνο στη γλώσσα των αριθμών, η Μέρκελ μοιάζει πια να προσπαθεί να ισορροπήσει επάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί, δεμένο στη μία άκρη του με τον κόμπο του Προσφυγικού και στην άλλη με το πρόβλημα της Deutsche Bank. «Ελπίζω» είναι το ρήμα που συνηθίζει να χρησιμοποιεί τελευταία στις δηλώσεις της. Το ίδιο χρησιμοποίησε και όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το αν ανησυχεί για την Deutsche Bank, αλλά και για το αν εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής βοήθειας στην τράπεζα. «Η Deutsche Bank είναι μέρος του γερμανικού τραπεζικού και χρηματοοικονομικού τομέα. Και φυσικά ελπίζω πως όλες οι εταιρίες, εάν επίσης αντιμετωπίζουν προσωρινά προβλήματα, θα μπορέσουν να αναπτυχθούν προς τη σωστή κατεύθυνση» ανέφερε στη μάλλον θολή απάντησή της.


Δεν υπάρχουν σχόλια: