18 Σεπ 2016

Τζάκ Ράσμους : εθνικοποίηση τραπεζών και εθνικό νόμισμα η μόνη λύση για την Ελλάδα

Μετά τον Τζόζεφ_Στίγκλιτς, ήταν η σειρά του καθηγητή Τζάκ Ράσμους να μιλήσει σε συνέτευξή του για την Ελλάδα, υποστηρίζοντας τα αυτονόητα. Το ότι δηλαδή για να σωθεί η Ελλάδα αυτή την στιγμή, πρέπει επειγόντως να εθνικοποιηθεί το τραπεζικό σύστημα, και να γυρίσει η χώρα στο εθνικό της νόμισμα. 

Ο Ράσμους προτρέπει τον Τσίπρα να αποκρούσει όλα  τα αιτήματά του  Διεθνούς Νομισματικού  Ταμείου (ΔΝΤ) για δήθεν «μεταρρυθμίσεις» στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, προκειμένου να εξασφαλίσει μια τρίτη διάσωση, αφού όπως αναφέρει, είναι κάτι το οποίο δεν οδηγεί πουθενά. 

Θα μειωθεί περαιτέρω η αγοραστική δύναμη των πολιτών και η ύφεση θα βαθύνει ακόμα περισσότερο. «Δεν μπορεί να υπάρξει σωτηρία για την Ελλάδα - σημειώνει - εντός της ευρωζώνης και με νεκρή αγροτική οικονομία. 

Και προσθέτει: «Έτσι και εθνικοποιήσει το τραπεζικό σύστημα η Ελλάδα, θα διαθέτει ένα τεράστιο  διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της,  διότι τώρα η ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) ,  οι Γερμανοί και το ΔΝΤ, «σφίγγουν την μέγγενη» στην χώρα κατά το δοκούν , ειδικά  κάθε φορά που υπάρχουν  διαπραγματεύσεις. Φέρνουν συνεχώς την οικονομία στο χείλος του γκρεμού για να επιτύχουν τις άνομες επιδιώξεις τους.


Όλη αυτή η αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, η μείωση των μισθών και η κατάργηση των συνδικαλιστικών  διαπραγματεύσεων,  είναι μια κατάσταση που είναι σε εξέλιξη σε όλη την  Ευρώπη  αυτή τη στιγμή, και αποτελεί   ένα προϊόν μιας  εντελώς αποτυχημένης  ευρωζώνης, μιας αποτυχημένης τραπεζικής ένωσης, και μιας αποτυχημένης νομισματικής ένωσης, όπου οι χώρες οι οποίες είναι οικονομικά ασθενέστερες  καταλήγουν με ένα τεράστιο  χρέος,  το οποίο αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν και να πληρώσουν γι αυτό». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: