15 Σεπ 2016

ΠΣΕ: Στο “κόκκινο” οι εξαγωγές

Σε χαμηλό τετραετίας κινούνται οι εξαγωγές. Τα στοιχεία δημοσιεύει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγών(ΠΣΕ), προειδοποιώντας για τις συνέπειες. Σύμφωνα με τα στοιχεία Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρων Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), στο πρώτο εξάμηνο του 2016 η συνολική αξία των εξαγωγών υποχώρησε κατά 8,1%, κάτω από το όριο των 12 δισ. ευρώ (11,8 δισ. ευρώ έναντι 12,8 δισ. ευρώ του αντίστοιχου εξαμήνου του 2015).
Μάλιστα, η μείωση υπάρχει, ακόμη κι αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή (-1,4%, ή 119 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό 6μηνο).
Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΣΕ, εξακολουθούν να πλήττονται από την έλλειψη κανονικότητας στην αγορά, ένα και πλέον χρόνο επιβολής capital contols, poy δυσχεραίνεται από τις διεθνείς εξελίξεις, όπως η απόφαση για το Brexit, που καθηλώνουν τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωοικονομίας που αποτελεί τη βασική αγορά για τα ελληνικά προϊόντα.
Επιπροσθέτως, η ανησυχία στον εξαγωγικό κόσμο προκαλεί εντείνεται από τη συνεχή μείωση των ελληνικών εξαγωγών προς Τρίτες Χώρες, αποτέλεσμα της έλλειψης ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και της αδυναμίας υλοποίησης επιθετικών εκστρατειών προώθησης προβολής ελληνικών προϊόντων σε δυναμικές αγορές.
Σύμφωνα με την ανάλυση του ΠΣΕ και του ΚΕΕΜ, οι συνολικές εξαγωγές προς τις χώρες της Ε.Ε. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, εμφανίζονται οριακά αυξημένες (+1,3%), ενώ οι συνολικές εξαγωγές προς Τρίτες Χώρες εμφατικά μειωμένες (-18,7%).
Σε ό,τι αφορά τις χώρες που αποτελούν τον σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών, πρώτη αναδεικνύεται η Ιταλία, δεύτερη στην σχετική κατάταξη παραμένει η Γερμανία και ακολουθούν η Κύπρος και η Τουρκία, οι οποίες στο αντίστοιχο περσινό εξάμηνο είχαν αντίστροφες θέσεις και στην πέμπτη θέση διατηρείται η Βουλγαρία.
Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά το Ηνωμένο Βασίλειο (από 8η θέση), οι ΗΠΑ (από 6η), ο Λίβανος (από 12η), η Ρουμανία (από 11η) και η Ισπανία (από 9η). Όπως επισημαίνει ο ΠΣΕ, «η ουσιαστική ενίσχυση της εξωστρέφειας και η υποστήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας, θα πρέπει αν αποτελέσει πεδίο εθνικών συνεννοήσεων και συναινέσεων, σε επίπεδο συνεκτικής Εθνικής Στρατηγικής Εξωστρέφειας, με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων και υγιών παραγωγικών και πολιτικών δυνάμεων».
Πτώση και στις εισαγωγές 
Αρνητικό είναι το πρόσημο στο πρώτο εξάμηνο και για τις εισαγωγές, που συνεχίζουν  την πτωτική πορεία (-4,1%). Η αξία τους διαμορφώθηκε σε 20,914 δισ. ευρώ έναντι 21,798 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο 6μηνο του 2015. Ωστόσο, η αντίστοιχη μεταβολή, χωρίς τα πετρελαιοειδή δείχνει αύξηση 1,56%, ή κατά 249,3 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα αυτών των αρνητικών εξελίξεων ήταν να αυξηθεί το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά 1,7%, στα 9,11 δισ. ευρώ (από 8,96 δισ. ευρώ στο α’ 6μηνο του 2015). Αν εξαιρέσουμε τα πετρελαιοειδή, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αυξήθηκε κατά σχεδόν 5,3%.

Πηγή: goo.gl/LAtD1w

Δεν υπάρχουν σχόλια: