15 Σεπ 2016

Άσαντ: Θα ανακαταλάβω όλα τα εδάφη από τους τρομοκράτες

Ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ δήλωσε ότι θέλει να "ανακτήσει" όλες τις περιοχές που δεν τελούν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, μερικές ώρες προτού τεθεί σε ισχύ μια συμφωνία παύσης των εχθροπραξιών. "Το συριακό κράτος είναι αποφασισμένο να ανακτήσει από τους τρομοκράτες όλες τις περιοχές και να αποκαταστήσει την ασφάλεια", δήλωσε ο Άσαντ. Το καθεστώς χρησιμοποιεί τη λέξη "τρομοκράτες" όταν αναφέρεται στους αντάρτες και στους τζιχαντιστές.

"Οι ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν τη δουλειά τους χωρίς δισταγμό  και ανεξάρτητα από εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες", σημείωσε ο Άσαντ, ενώ η παύση των εχθροπραξιών, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις 7 το απόγευμα.
"Υπάρχουν εκείνοι που έχουν ψευδαισθήσεις, και είναι πέντε χρόνια που δεν έχουν απαλλαγεί από τις ψευδαισθήσεις αυτές", πρόσθεσε ο Σύρος πρόεδρος αναφερόμενος στην αντιπολίτευση, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana.
"Ορισμένοι ποντάρουν σε υποσχέσεις από το εξωτερικό", είπε αναφερόμενος σε υποστηρικτές της αντιπολίτευσης όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Βρετανία, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία. Οι υποσχέσεις αυτές "δεν θα υλοποιηθούν", είπε.
Στο μεταξύ, η συριακή αντιπολίτευση ζήτησε "εγγυήσεις" για την εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας.
"Θέλουμε να ξέρουμε ποιες είναι οι εγγυήσεις. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν εγγυήσεις και απαιτούμε εγγυήσεις ειδικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες που μετέχουν στη συμφωνία" εκεχειρίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σάλεμ αλ-Μούσλετ, εκπρόσωπος της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων (HCN) της αντιπολίτευσης.
"Ποιος είναι ο ορισμός που έχει επιλεγεί για την 'τρομοκρατία' και ποια θα είναι η απάντηση σε περίπτωση παραβιάσεων;" αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπος της HCN.
"Προσπαθούμε να εξετάσουμε λεπτομερώς τη συμφωνία. Είναι πραγματικά σημαντικό για εμάς να γνωρίζουμε το επίπεδο των δεσμεύσεων όλων των μερών της συμφωνίας, κυρίως των κρατών" που συνομολόγησαν τη συμφωνία, είπε ο Μούσλετ.
"Θα την εφαρμόσει η Ρωσία; Θα την εφαρμόσει το καθεστώς και θα σταματήσει τους βομβαρδισμούς και τα εγκλήματά του;" αναρωτήθηκε.

Πηγή: goo.gl/ikgA5D

Δεν υπάρχουν σχόλια: