26 Σεπ 2016

«Αρπαχτές» και ...μεγάλα «κόλπα» στο Προσφυγικό

Καταγγελίες-σοκ από τον Βουδούρη για υπερτιμολογήσεις, απευθείας αναθέσεις και «πάρτι» με τα κονδύλια. Σιγήν ιχθύος τηρεί η κυβέρνηση έπειτα από τις καταγγελίες-φωτιά που έκανε ο Οδυσσέας Βουδούρης για το Προσφυγικό. Ο πρώην γενικός γραμματέας Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης επιτέθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κατηγορώντας τον ότι έχει στήσει ένα «παράλληλο σύστημα» για να ελέγχει τα κονδύλια. Κατήγγειλε υπερτιμολογήσεις και απευθείας αναθέσεις, υποστηρίζοντας ότι σκόπιμα ο κ. Μουζάλας «φουσκώνει» τον αριθμό των προσφύγων. Το ερώτημα πάντως είναι πώς έπειτα από τόσο σοβαρές καταγγελίες για διασπάθιση δημόσιου χρήματος δεν έχει παρέμβει ακόμα ο εισαγγελέας.

«Καρφιά»

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» είπε χθες μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο κ. Βουδούρης, ο οποίος «κάρφωσε» δημόσια τον Γ. Μουζάλα ότι έχει παρακάμψει την τεχνική υπηρεσία που υπάρχει, και έχει ορίσει δικό του άνθρωπο για να ελέγχει τις εργασίες στα κέντρα υποδοχής προσφύγων, κάτι που, όπως κατήγγειλε, έχει ως αποτέλεσμα «τη χαμηλή απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων», η οποία φτάνει μόλις στο 28%. Κατηγόρησε επίσης τον πρώην προϊστάμενό του ότι επέλεξε οικίσκους φιλοξενίας προσφύγων κατά 60.000.000 ευρώ πιο ακριβούς από αυτούς που προτείνει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. «Η Υ.Α. έχει οικίσκους 8x3 μ. που κοστίζουν περίπου 8.000 ευρώ, ενώ ο υπουργός προτιμά οικίσκους 8x3,60 μ. που κοστίζουν 10.000-12.000 ευρώ. Τους πρώτους τους έχει έτοιμους η Υπατη Αρμοστεία ή έχει συμβόλαια με εργοστάσια που μπορούν να τους παραδώσουν μέσα σε λίγες εβδομάδες, ενώ οι δεύτεροι θα καθυστερήσουν δημιουργώντας πίεση για απευθείας ανάθεση»!

Αναφέρθηκε μάλιστα συγκεκριμένα στη δομή φιλοξενίας στο πρώην εργοστάσιο της Softex στο Κορδελιό της Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι μια ΜΚΟ είχε εξασφαλίσει 2.500.000 ευρώ από τον επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας Χρήστο Στυλιανίδη για την ανέγερση καταυλισμού αλλά το γραφείο του κ. Μουζάλα απέρριψε (!) αυτή την πρόταση, προκρίνοντας άλλη που κόστιζε 8.600.000 ευρώ. Επίσης ανέφερε ότι ανακοινώνονται σκοπίμως ψευδή στοιχεία για τον αριθμό των προσφύγων που παραμένουν στην Ελλάδα. Το συντονιστικό όργανο για το Προσφυγικό τούς υπολογίζει σε περίπου 60.000, όμως ο Στρατός κάνει λόγο για περίπου 45.000, ανέφερε ο κ. Βουδούρης! Οι καταγγελίες του προκάλεσαν την αντίδραση της Ν.Δ., που ζήτησε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.



Δεν υπάρχουν σχόλια: