12 Σεπ 2016

Ερχονται δύο νέα χαράτσια στα ακίνητα!

Η ταυτότητα κτιρίου και η επέκταση του πιστοποιητικού νομιμότητας
Βράζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με τα νέα χαράτσια που κρύβει το σχέδιο νόμου για την αυθαίρετη δόμηση. Η δημιουργία της ταυτότητας κτιρίου και η υποχρεωτική έκδοση πιστοποιητικού νομιμότητας για κάθε δικαιοπραξία αναμένεται να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους πολίτες και να «παγώσουν» τις αποδοχές κληρονομιάς. Εκτιμάται ότι για την ταυτότητα κτιρίου η αμοιβή του μηχανικού θα αρχίζει από τα 200 ευρώ,
ενώ άλλα 300 ευρώ ενδέχεται να απαιτηθούν για τη βεβαίωση απουσίας πολεοδομικών παραβάσεων. Με το... καλημέρα, δηλαδή, οι ιδιοκτήτες πρέπει να πληρώσουν τουλάχιστον 500 ευρώ για να λάβουν βεβαίωση από μηχανικό ότι δεν υπάρχουν πολεοδομικές παραβάσεις (ή έχουν υπαχθεί σε νόμο τακτοποίησης), προκειμένου να μπορέσουν να νοικιάσουν ή να κληρονομήσουν ένα ακίνητο, αλλά και για να συμπληρώσουν τον φάκελο της ταυτότητας κτιρίου. Και λέμε τουλάχιστον, γιατί τα χαράτσια μπορεί να είναι πολλαπλάσια, ανάλογα με το μέγεθος του ακινήτου και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.
Δυσβάσταχτο βάρος
Αν δε προσθέσει κανείς το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, η έκδοση του οποίου είναι υποχρεωτική, και τον ΕΝΦΙΑ, που θα... συντροφεύει τους Ελληνες τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του 2017, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη, κατανοεί ότι το βάρος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων γίνεται δυσβάσταχτο. Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά την απόσυρση των δύο διατάξεων, καλώντας την κυβέρνηση να σταματήσει να επιβάλλει στους ιδιοκτήτες ακινήτων νέα χαράτσια χωρίς αντίκρισμα. «Κάθε καλόπιστος πολίτης αναρωτιέται πού βρίσκεται η Δικαιοσύνη σε μια ρύθμιση που επιβάλλει στα εκατομμύρια των ιδιοκτητών, που ήδη βιώνουν την οικονομική καταστροφή του ΕΝΦΙΑ, να γίνουν αναγκαστικοί πελάτες εις το διηνεκές της πανίσχυρης συντεχνίας των μηχανικών για την έκδοση της λεγόμενης "ταυτότητας κτιρίων".
Το άρθρο 22 του νομοσχεδίου επιβάλλει τον υποχρεωτικό επανέλεγχο όλων των κτιρίων ανά πενταετία και των όλων των κατοικιών ανά επταετία, με υποχρεωτικές αμοιβές άγνωστου ύψους των ιδιωτών μηχανικών που θα τους διενεργούν» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων. Οσον αφορά την επέκταση της βεβαίωσης μηχανικού στις αποδοχές κληρονομιάς, η ΠΟΜΙΔΑ υποστηρίζει ότι θα οδηγήσει σε μαζικές αποποιήσεις και περαιτέρω εγκατάλειψη και «ρήμαγμα» των ακινήτων. Ουσιαστικά, για να αποδεχθεί πλέον κάποιος συμβολαιογραφικά μια κληρονομιά, θα πρέπει να προσκομίσει στον συμβολαιογράφο πιστοποιητικό μηχανικού ότι ο θανών δεν είχε κατασκευάσει αυθαίρετα, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν τέτοια.
Στο στόχαστρο της τρόικας οι απαλλαγές σε γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές
Σοκ ξανά στην ιδιοκτησία ακινήτων στην Ελλάδα, καθώς οι δανειστές φέρεται ότι ζητούν να κοπούν οι εκπτώσεις για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και φορείς του Δημοσίου. Στο στόχαστρο βάζουν και τις φοροαπαλλαγές σε γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές και φόρους μεταβίβασης ακινήτων. Οι αλλαγές θα είναι σαρωτικές, κάτι που σημαίνει ότι από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν θα θιγούν αφορολόγητα ποσά, κλίμακες, συντελεστές φόρων, ακόμη και φοροαπαλλαγές προκειμένου να υπάρχει αντίκρισμα στα φορολογικά έσοδα. Το σημερινό φορολογικό καθεστώς στη φορολογία κεφαλαίου θεωρείται από τους τροϊκανούς εξαιρετικά χαριστικό για τους φορολογουμένους, καθώς τα ποσά που πληρώνουν είναι «μικρά» λόγω των υψηλών αφορολόγητων ορίων και των χαμηλών συντελεστών στις σχετικές κλίμακες.
Στο στόχαστρο της τρόικας έχει μπει κυρίως η πρώτη κλίμακα των κληρονομιών και των γονικών παροχών. Το αφορολόγητο όριο στην κλίμακα αυτή είναι 150.000 ευρώ και στο δεύτερο φορολογικό κλιμάκιο των επιπλέον 150.000 ευρώ αξίας ο φορολογικός συντελεστής είναι μόλις 1%. Αυτό σημαίνει ότι για μεταβιβαζόμενη αξία περιουσία 300.000 ευρώ ο φόρος που αναλογεί είναι 1.500 ευρώ. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην ίδια κλίμακα ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής είναι 10%, που σημαίνει ότι η μεταβίβαση πολύ μεγάλων περιουσιών φορολογείται με αυτόν τον συντελεστή. Υπό εξέταση θα τεθούν και τα αφορολόγητα όρια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Το αφορολόγητο όριο είναι σήμερα 200.000 ευρώ για τον άγαμο, 250.000 ευρώ για τον έγγαμο και αυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα πρώτα δύο παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για καθένα από τα επόμενα. Για παράδειγμα, ο έγγαμος με δύο παιδιά δεν καταβάλλει φόρο, εφόσον αποκτήσει πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ.

Πηγή: goo.gl/oCDhGR

Δεν υπάρχουν σχόλια: