15 Σεπ 2016

Το τεράστιο χρέος της χώρα μας δημιουργήθηκε κυρίως στην περίοδο της ευρωζώνης και όχι στο παρελθόν.

Ένας απο τους μεγαλύτερους μύθους που διακινεί το κατοχικό καθεστώς και έχει καταφέρει να επηρεάσει μεγάλο μέρος ακόμα και προβληματισμένων πολιτών είναι ότι το χρεός το κληρονομήσαμε από το παρελθόν και ιδιαίτερα απο την οκταετία του 1980. Τότε που ο Αντρέας Παπανδρέου μοίραζε, όπως υποστηρίζουν οι κατοχικοί προπαγανδιστές, αφειδώς χρήματα σε όλους. Φυσικά και δεν πρέπει να επαναλειφθεί το
έγκλημα της μοιρασιάς χρημάτων στους πολλούς και στους φτωχούς, αφού τα πολλά πρέπει να τα παίρνουν οι λίγοι και ότι λίγο μένει, να διαμοιράζεται ως πινάκιο φακής στους πολλούς και στους φτωχούς. 

Όμως αλοίμονο, η αλήθεια είναι εντλώς διαφορετική.Το χρέος της χώρας μας σε αναλογία του ΑΕΠ, ήταν κάτω από το 50% κατά μέσο όρο στη δεκαετία του 1980, όπως και στη δεκαετία του 1970. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 αυξήθηκε στο 60% , μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990 σε 75% και περίπου σε 100% ύστερα από τα μέσα της ίδιας δεκαετίας.  Όμως, το μεγάλο άλμα του χρέους σε  επίπεδα του 180%, γίνεται μέσα στην ευρωζώνη ύστερα από το 2008 και τώρα πια σχεδόν ξεπερνάει α το 200%  του ΑΕΠ.

ΙΣΤΟΓΡΑΜΜΑ

Πορεία του ελληνικού χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 1970 μέχρι σήμερα




Πηγή : Eurostat and the European Comission


Μέσα στον «παράδεισο» της ευρωζώνης, το χρέος σχεδόν διπλασιάστηκε. Αυξήθηκε αλματωδώς και συνεχίζει να αυξάνεται, παρ’ όλη την ανακεφαλαιοποίηση ή  κούρεμα ( PSI) το 2012 με αφαίμαξη των ομολόγων ελληνικών δημόσιων φορέων και Ελλήνων πολιτών,την κλοπή και αφελληνισμό των ελληνικών τραπεζών το 2014, το αυθαίρετο ξεπούλημα δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, τη ληστρική συρρίκνωση των εισοδημάτων μέσω της φορολογίας, τη μείωση συντάξεων και μισθών. 

Όλα αυτά φαίνονται ξεκάθαρα από το ως άνω ιστόγραμμα που προέρχεται από επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Eurostat. 

Αλλά υπάρχουν και άλλα ανατριχιαστικά ντοκουμέντα σχετικά με το χρέος. Όπως αποκαλύφθηκε από μελέτη του European School of Management and Technology με έδρα το Βερολίνο

(η οποία έχει δημοσιευτεί στην έγκυρη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ), λιγότερο από το 5% των δανείων, ύψους 220 δισεκατομμυρίων ευρώ, που δόθηκαν στην Ελλάδα στα πέντε πρώτα χρόνια των μνημονίων, κατέληξαν στον ελληνικό προϋπολογισμό, ενώ τα υπόλοιπα πήγαν στη διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Μας δανείζουν δηλ. για να πληρώνουμε ένα διαρκώς διογκούμενο χρέος που τέλος δεν έχει και έτσι μας κρατούν αλυσσοδεμένους και απόλυτα υποτελείς για πάντα. 

Τα αδιαμφισβήτητα αυτά στατιστικά στοιχεία αναδεικνύουν τον πραγματικό ένοχο της σύγχρονης Ελληνικής Τραγωδίας, αλλά  αποκρύπτονται από τα συστημικά παπαγαλάκια των ΜΜΕ όπως και από τους βαρύγδουπους αργυρώνυτους αναλυτές. Γιατί καλή στατιστική και καλή είδηση είναι μόνο αυτή που συμφέρει στο κατοχικό καθεστώς και μόνο αυτή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: