8 Σεπ 2016

Για πρώτη φορά Βρετανός πρεσβευτής στο Ιράν από το 2011

Η Βρετανία διόρισε τον πρώτο πρεσβευτή της στο Ιράν από το 2011, καθώς επιδιώκει να βελτιώσει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Ο Νίκολας Χόπτον, πρώην πρεσβευτής της Βρετανίας στο Κατάρ και στην Υεμένη, θα αναλάβει τη θέση αυτή. Μόλις πριν από έναν χρόνο η Βρετανία άνοιξε και πάλι την πρεσβεία της στην Τεχεράνη, η οποία είχε κλείσει για σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την επίθεση που είχε δεχθεί από διαδηλωτές.


Τον Νοέμβριο του 2011, χιλιάδες Ιρανοί διαδηλωτές εισέβαλαν στην βρετανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα Τεχεράνη, απειλώντας την ασφάλεια του προσωπικού και προκαλώντας έντονη αναταραχή, κίνηση που ο τότε πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέηβιντ Κάμερον,  χαρακτήρισε «εξωφρενική». Η επίθεση κατά της βρετανικής πρεσβείας οδήγησε στην διακοπή των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών και την εκδίωξη των διπλωματικών αρχών της Τεχεράνης από την Μεγάλη Βρετανία.

"Η αναβάθμιση στις διπλωματικές σχέσεις μάς δίνει την ευκαιρία να αναπτύξουμε τις συζητήσεις μας σε ένα εύρος θεμάτων, περιλαμβανομένων των προξενικών υποθέσεών μας για τις οποίες ενδιαφέρομαι βαθιά", ανέφερε σήμερα σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον. "Ελπίζω ότι θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας πιο παραγωγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας που θα μας επιτρέψει να συζητούμε πιο άμεσα θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο ρόλος του Ιράν στην περιοχή".

Πηγή:
goo.gl/TnDeGh

Δεν υπάρχουν σχόλια: