9 Ιουλ 2016

Φίλιπ Κερ : Mετά το Brexit, έρχεται το Grexit


ker.jpg

Ο Φίλιπ Κερ
Ψήφισα υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση γιατί πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε μέρος της Ευρώπης. Ωστόσο, νομίζω ότι το Brexit σηματοδοτεί το τέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οταν μια βασική χώρα της Ευρώπης φεύγει, οι υπόλοιπες είναι πιο επισφαλείς.»Είμαστε οι πρώτοι που θα φύγουμε, ωστόσο θα ακολουθήσουν κι άλλες –αυτή την αίσθηση έχω από τις περιοδείες μου σε ευρωπαϊκές χώρες– και η Ελλάδα θα είναι μία από αυτές. Αυτό που μάθαμε είναι ότι πρέπει να ακούμε τον κόσμο. Οι Βρετανοί αισθάνθηκαν ότι κανείς δεν τους ακούει και έτσι πήραν αυτή την απόφαση για να ακουστεί η φωνή τους».Ιδιαίτερα αγαπητός στην Ελλάδα, ο Φίλιπ Κερ, ο δημοφιλής συγγραφέας από το Εδιμβούργο, δεν κρύβει τις πολιτικές επιλογές του. Οπως φαίνεται, ανήκει στην πλειοψηφία των Σκοτσέζων που τάχθηκαν κατά του Brexit, ωστόσο πλέον υποστηρίζει τη «φωνή του λαού».
Τον συναντήσαμε χθες το απόγευμα στο Public στο Σύνταγμα, όπου υπέγραφε το νέο βιβλίο του «Το χέρι του θεού», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος, σε μετάφραση Γιώργου Μαραγκού.
Ευδιάθετος, προσιτός, μιλούσε με τον κόσμο που έσπευσε από νωρίς να τον υποδεχτεί και έβγαζε selfies μαζί του. Οπως αποδείχτηκε, τα πολιτικά παιχνίδια ενδιαφέρουν τον Φιλιπ Κερ εξίσου με τα ποδοσφαιρικά παιχνίδια. Γιατί το νέο του μυθιστόρημα είναι μεν αστυνομικό, δεν έχει όμως καμία σχέση με ναζί και Εβραίους, τα θέματα δηλαδή που τον καθιέρωσαν παγκοσμίως και τον ανέβασαν στις λίστες των μπεστ σέλερ.
Ούτε έχει πρωταγωνιστή τον δαιμόνιο ντετέκτιβ του, Μπέρνι Γκούντερ, αλλά τον νέο του ήρωα Σκοτ Μάνσον, που και προπονητής της Σίτι Λόντον είναι και μυστήρια λύνει.
«Το χέρι του θεού» μπορεί να παραπέμπει στον Μαραντόνα, όμως έχει σχέση με την Ελλάδα. Γιατί το στόρι ανοίγει με ένα ματς του Ολυμπιακού εναντίον της Λόντον Σίτι για το Τσάμπιονς Λιγκ.
Με το θερμόμετρο να ανεβαίνει στα ύψη λόγω της ανυπόφορης ζέστης και με ατμόσφαιρα τεταμένη, ο προπονητής Σκοτ Μάνσον προσπαθεί να διατηρήσει συγκεντρωμένους τους παίκτες του, που καλοβλέπουν τα ποτά και τις γυναίκες, στον ύψιστο σκοπό: τη νίκη που θα τους δώσει το εισιτήριο για τον επόμενο αγώνα στην έδρα τους, το Σιλβερτάουν Ντοκ.
Ομως δεν προβλέπει ένα μοιραίο γεγονός. Το αστέρι της Σίτι καταρρέει στη διάρκεια του αγώνα με τον Ολυμπιακό, ενώ οι θεατές και οι ποδοσφαιριστές παθαίνουν σοκ. Αραγε ο παίκτης πέθανε από καρδιακή προσβολή; Ή μήπως ο θάνατος αποδίδεται σε σκευωρία; Οι ελληνικές αρχές ξεκινούν έρευνα για τη δολοφονία και ο Μάνσον καλείται να βρει την ακρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: