11 Ιουλ 2016

Προειδοποιεί η Deutsche bank: Οι τράπεζες στην ΕΕ θα χρειαστούν 150 δισ ευρώ με Bailout - Η ΕΕ είναι σοβαρά άρρωστη

Καλλιόπη Σουφλή

Προειδοποιεί η Deutsche bank: Οι τράπεζες στην ΕΕ θα χρειαστούν 150 δισ ευρώ με Bailout - Η ΕΕ είναι σοβαρά άρρωστη.Η Ευρώπη είναι σοβαρά άρρωστη και αν δεν υπάρξει άμεσα αντίδραση θα υπάρξει ατύχημα προειδοποιεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche bank. Οι ευρωπαικές τράπεζες θα χρειαστούν ένα γενναίο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης 150 δισεκ. ευρώ μέσω bailout δηλαδή κρατική
βοήθεια.... προειδοποιεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche bank David Folkerts-Landau...σε συνέντευξη του στην Γερμανική εφημερίδα Welt am sonntag.

(Η παρέμβαση του οικονομολόγου της Deutsche bank αποτελεί απόδειξη ότι το τραπεζικό σύστημα της ΕΕ νοσεί αλλά και ότι η....Deutsche bank έχει σοβαρότατο κεφαλαιακό πρόβλημα)
 Η Ευρώπη κινδυνεύει με νέα τραπεζική κρίση. O David Folkerts-Landau, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, προτείνει ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα διάσωσης της ΕΕ με bailout δηλαδή με κρατική βοήθεια ενώ αναφέρει ότι δεν πρέπει να συμμετάσχουν ιδιώτες επενδυτές, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank ζητάει ένα γενναίο πακέτο διάσωσης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Μάλιστα προτείνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην ΕΕ να πραγματοποιηθεί με νέα κεφάλαια κατά τα αμερικανικά πρότυπα.
Οι αμερικανικές τράπεζες χρειάστηκαν 475 δισεκ. σε κεφάλαια και άμεση ρευστότητα.


Στην Ευρώπη με 150 δισεκ. οι τράπεζες θα μπορούσαν να ανακεφαλαιοποιηθούν δήλωσε ο David Folkerts-Landau της "Welt am Sonntag".Στην Ιταλία η κατάσταση των τοπικών τραπεζών προκαλεί μεγάλες ανησυχίες. Με βάση κάποιες εκτιμήσεις οι Ιταλικές τράπεζες θα χρειαστούν 40 δισεκ. ευρώ νέα κεφάλαια και η εκτίμηση αυτή μάλλον είναι ρεαλιστική, δήλωσε ο Folkerts-Landau.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche bank, Folkerts-Landau προειδοποιεί ότι η Ευρώπη είναι σοβαρά άρρωστη.

Κατά τον γερμανό οικονομολόγο, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα πρέπει να συμμετάσχουν ιδιώτες αλλά τα κράτη, να υπάρξει κρατική ενίσχυση.Οι τωρινοί κανόνες απαγορεύουν τις κρατικές ενισχύσεις.Η οδηγία BRRD και το bail in δεν είναι πολιτικά εφικτή επειδή θα καταστρέψει στην Ιταλία τους ομολογιούχους και καταθέτες.

Επίσης αν ενεργοποιηθεί το bail in στην Ιταλία είναι πιθανό να εκτυλιχθεί σαν χιθονοστιβάδα το πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη. Η μεγάλη πτώση των τραπεζικών μετοχών είναι μόνο σύμπτωμα.
Υπάρχει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα ένας θανατηφόρος συνδυασμός....χαμηλής ανάπτυξης, υψηλού χρέους και αποπληθωρισμός.

Η Ευρώπη είναι σοβαρά άρρωστη και αν δεν υπάρξει άμεσα αντίδραση θα υπάρξει ατύχημα προειδοποιεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche bank.Σοκάρει η προειδοποίηση του επικεφαλής οικονομολόγου της Deutsche bank.Οι προειδοποιήσεις του επικεφαλής Οικονομολόγου της Deutsche bank σοκάρουν και επιβεβαιώνουν αυτό που πολλοί υποψιάζονταν.
Οι ευρωπαικές τράπεζες είναι μεγάλος ασθενής και χρειάζεται 150 δισεκ. για να ανακεφαλαιοποιηθούν. Μόνο οι ιταλικές τράπεζες θα χρειαστούν 40 δισεκ.

Το ακόμη σημαντικότερο είναι ότι η Deutsche bank προτείνει bailout και όχι bail in για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.Προτείνει bailout δηλαδή κρατική βοήθεια με κρατικά κεφάλαια να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες και όχι από τους ιδιώτες μετόχους, ομολογιούχους και καταθέτες bail in. Το bailout όμως θα προκαλέσει τεράστιο dilution στους ιδιώτες μετόχους ενώ το bail in θα καταστρέψει τους ιδιώτες μετόχους, ομολογιούχους και ίσως καταθέτες.

Για τους μετόχους ισχύει το εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα. Μετά το Brexit, μεγάλο μέρος του επενδυτικού κοινού έχει στραφεί προς τις ιταλικές τράπεζες που βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση. Οι ιταλικές τράπεζες χρειάζονται νέα κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν τα 360 δισεκ. προβληματικά δάνεια.

Λόγω όμως των νέων κανόνων διάσωσης των τραπεζών αν οι μέτοχοι δεν ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες θα πάρουν σειρά υποχρεωτικά οι ομολογιούχοι που στην Ιταλία κατέχουν 200 δισεκ. και ακολούθως οι καταθέτες.Αν ενεργοποιηθεί το bail in στην Ιταλία θα καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα.

Οι εξελίξεις αυτές, έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση των μετοχών των ιταλικών τραπεζών - και όχι μόνο - ενώ ο κίνδυνος αθέτησης - στις ιταλικές τράπεζες έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ.
Μέχρι στιγμής τα αιτήματα διάσωσης της Ιταλίας μέσω κρατικών κεφαλαίων έχουν ως επί το πλείστον πέσει στο κενό, καθώς οι πολιτικοί ηγέτες της Γερμανίας έχουν αντιδράσει τονίζοντας ότι υπάρχουν κανόνες για την διάσωση των τραπεζών.

Η στάση της Γερμανίας προκάλεσε την αντίδραση του Renzi του πρωθυπουργού της Ιταλίας ο οποίος δήλωσε ότι "υπάρχουν τράπεζες στην Ευρώπη εκτεθειμένες σε παράγωγα που είναι πολύ πιο επικίνδυνες από τις ιταλικές τράπεζες" εννοώντας την Deutsche bank που έχει έκθεση σε παράγωγα 52 τρισεκ. ευρώ....

Η παρέμβαση σοκ του γερμανού οικονομολόγου της Deutsche bank αποδεικνύει ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο δεν περιορίζεται στην Ιταλία, αγγίζει την Γερμανία και άλλες χώρες.

Αττικά Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: