13 Ιουλ 2016

Μια ανατρεπτική ανάλυση για το Brexit

Μια ανατρεπτική ανάλυση για το Brexit του Γάλλου καθηγητή Ιστορίας του Δικαίου Ζακ ντε Σαν Βικτόρ δημοσίευσε χθες η «Le Figaro», η οποία μιλά για την «επανάσταση των ελίτ»!
Σύμφωνα με τον καθηγητή, «η αντίδραση στο Λονδίνο όσων δεν ψήφισαν Brexit σημαίνει ότι αντέδρασαν όσοι δεν ξέρουν να χάνουν». Ο Ντε Σαν Βικτόρ υποστηρίζει ότι υπάρχει μια αστική ελίτ η οποία βρίσκεται σε απόγνωση, καθώς θεωρεί ότι προδόθηκε από την επαρχία, τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα. Κατά
τη γνώμη του καθηγητή, πρόκειται για μια απόρριψη της δημοκρατίας, που θα ονόμαζε «επανάσταση των ελίτ», σε αντίθεση με την «επανάσταση των μαζών».

Ο Ντε Σαν Βικτόρ εξηγεί ότι «οι ελίτ σήμερα ζουν σε μια απίστευτη απομόνωση, είναι ικανοποιημένες από τον εαυτό τους και απορρίπτουν όλα όσα διαφεύγουν από την προσωπική απόλαυσή τους. Πρόκειται για παγκόσμιες κοινωνικές τάξεις, από το Λονδίνο ως τη Σιγκαπούρη και το Παρίσι, οι οποίες είναι αδιάφορες για τη μοίρα των τοπικών γειτόνων τους. Οταν αυτές οι ελίτ έρχονται αντιμέτωπες με μια βίαιη επιστροφή στην πραγματικότητα, όπως π.χ. το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος, δεν διστάζουν να μιλήσουν κατά της δημοκρατίας».

Για τον καθηγητή, αυτή η αντιδημοκρατική ομοιομορφία ευθύνεται για τα παρατράγουδα. Υπενθυμίζει ότι το 1992 οι Δανοί ψήφισαν εναντίον του Συμφώνου του Μάαστριχτ και οι Βρυξέλλες τούς φέρθηκαν με αλαζονεία. Σύμφωνα με τον Ντε Σαν Βικτόρ, πολλά χρόνια αργότερα, ακόμα και οι πιο φανατικοί φιλοευρωπαίοι αηδίασαν με τον τρόπο που απευθύνονταν στην Ελλάδα ο Γιούνκερ και ο Σόιμπλε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: