2 Ιουλ 2016

Από τον Αύγουστο η πρώτη δόση για τον ΕΝΦΙΑ που θα καταργούσε η ΠΦΑ

Δεν φτάνει που το υπουργείο Οικονομικών «φούσκωσε» τον λογαριασμό του φετινού Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για 600.000 φυσικά πρόσωπα και για 250.000 εταιρίες, επιδιώκει κι από πάνω να τον εισπράξει σε 5 μηνιαίες δόσεις, με πρώτη έως τις 31 Αυγούστου και τελευταία έως τις 30 Δεκεμβρίου.Στόχος είναι να αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ στο TAXISnet το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, ώστε η πρώτη δόση να καταβληθεί ως τις 31 Αυγούστου, ενώ δεν προβλέπεται επέκταση των δόσεων έως τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους, όπως είχε γίνει πέρυσι, με αποτέλεσμα να σφίγγει ακόμα περισσότερο η θηλιά για τους φορολογουμένους.


Το φετινό «χαράτσι» θα είναι διπλό για όσους κατέχουν ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, καθώς το όριο επιβολής του συμπληρωματικού φόρου μειώθηκε στο ποσόν αυτό από τα 300.000 ευρώ πέρυσι. Παράλληλα, για πρώτη φορά επιβαρύνονται και τα ακίνητα όπου στεγάζονται οι επιχειρήσεις. Ολα αυτά χάριν της φιλοδοξίας να υπερβούν τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ τα 3 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά περισσότερο από 13% τα αντίστοιχα περσινά.

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει αμετάβλητος για τη συντριπτική πλειονότητα των φυσικών προσώπων με ιδιοκτησίες συνολικής αντικειμενικής αξίας χαμηλότερης των 200.000 ευρώ, ενώ θα είναι μειωμένος ως και 25% για το 15%-20% των φορολογουμένων που κατέχουν μόνο μία ή δύο το πολύ κατοικίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: