2 Ιουλ 2016

Δημοψήφισμα και στην Τσεχία για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακολουθούν Αυστρία, Γαλλία,Ολανδία,Φιλανδία, ΙταλίαΙταλ΄θια, Γαλλία

Απανωτά είναι τα χτυπήματα που δέχεται η Ευρώπη της Γερμανίας μετά το Brexit. Ως απαρχή του domino effect,εκτός των άλλων, έρχεται η ανακοίνωση του Προέδρου της Τσεχίας Milos Zeman για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το ερώτημα της  παραμονής της χώρας του στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.  Ο ηγέτης της Τσεχίας, όπως έκανε και ο Κάμερον, ανέφερε ότι θα λάβει θέση υπέρ της παραμονής αλλά κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δε θα συμβεί το αντίθετο όπως ακριβώς έγινε στη Μ. Βρετανία. Για το ίδιο θέμα, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά  υπόψη η εχθρότητα με την οποία
αντιμετωπίζουν οι Τσέχοι πολίτες την Ευρώπη της Γερμανίας, από την οποία έχουν οδυνηρές μνήμες από την εποχή του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, όταν ο Χίτλερ κατέλαβε τη χώρα τους χωρίς να δώσει σε λόγο σε κανένα.

Η κοινή γνώμη στην Τσεχία είναι έντονα ευρωσκεπτικιστική. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η ικανοποίηση από τη συμμετοχή στην Ε.Ε. έχει υποχωρήσει στο 25% σύμφωνα με έρευνα του Απριλίου, έναντι 32% ένα χρόνο πριν.

Εκτός από την Τσεχία, σε τροχιά εξόδου από την ΕΕ μπαίνουν η Αυστρία, η Γαλλία, η Ολανδία, η Φιλανδία και πάνω απ' όλους η Ιταλία. Στην Αυστρία, θα επαναληφθούν οι εκλογές με πολύ πιθανή νίκη του κόμματος της Ελευθερίας που έχει προαναγγείλει δημοψήφισμα για έξοδο από την ΕΕ. Στη Γαλλία η Μαρί Λεπέν η οποία ενισχύεται δυναμικά τελευταία, έχει εξαγγείλει το ίδιο. Στην Ολανδία και τη Φιλανδία ενισχύονται επίσης οι ίδιες απόψεις. Και στην Ιταλία πρωτεύει δημοσκοπικά ένας ακόμα ευρωσκεπτικιστής, ο Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος έχει επίσης ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έξοδο από την ΕΕ. Δημοσκόπηση της εφημερίδας  La Repubblica.δίνει προβάδισμα δύο μονάδων στο Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) σε σχέση με την πρόθεση ψήφου των Ιταλών σε περίπτωση βουλευτικών εκλογών. Το κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέμπε Γκρίλο εξασφαλίζει ποσοστό 32,3%, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι ακολουθεί με 30,3%.


Δεν υπάρχουν σχόλια: