30 Ιουν 2016

Vox: Το ευρώ ήταν καταστροφικό για την οικονομία της Ισπανίας. Γιατί δεν επαναστατεί όπως η Βρετανία;

Στους λόγους για τους οποίους οι Ισπανοί, αν και σε χειρότερη οικονομική θέση από την Βρετανία, δεν πρόκειται να ζητήσουν σύντομα δημοψήφισμα για την έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αναφέρεται το Vox. Σε άρθρο με τίτλο «Το ευρώ ήταν καταστροφικό για την οικονομία της Ισπανίας. Γιατί δεν επαναστατεί όπως το Ηνωμένο Βασίλειο;», η ιστοσελίδα αποδίδει στο ευρώ ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα του ευρωπαϊκού Νότου: η ανεργία βρίσκεται στο 21% (ενώ στην Μ. Βρετανία βρίσκεται στο 5%). Ακόμα, όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο, η χώρα έχει
δεχτεί ένα μεγάλο αριθμό μεταναστών τα τελευταία χρόνια.Παρόλα αυτά, στον δεύτερο γύρο των εκλογών, οι Ισπανοί έβγαλαν μεγάλο νικητή τον κεντροδεξιό Μαριάνο Ραχόι, αν και το κόμμα του (PP) δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την κυβερνητική πλειοψηφία. Το PP κέρδισε περισσότερες θέσεις στο Κοινοβούλιο σε σχέση με τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου, αυξάνοντας τις πιθανότητές του να συνεχίσει -μέσω μιας συνεργασίας- να βρίσκεται στην εξουσία. Ακόμα και εάν ο Ραχόι δεν τα καταφέρει, τα αποτελέσματα, όπως αναφέρει ο διεθνολόγος Borja Lasheras που επικαλείται το Vox, δείχνουν ότι ο ισπανικός λαός δεν θέλει κάποια μεγάλη ανατροπή.

Αρκετοί οικονομολόγοι αποδίδουν την οικονομική κρίση που χτύπησε την Ισπανία -όπως και την χώρα μας- στο ευρώ. Εξάλλου, ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα πέρυσι ήταν η άνοδος των Ποντέμος που υπόσχονταν να έρθουν αντιμέτωποι με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, προκειμένου να στρέψουν την οικονομική πορεία της ΕΕ μακριά από τις πολιτικές λιτότητας. Όπως αναφέρει ο Lasheras, έχει σημειωθεί πράγματι αύξηση του ευρωσκεπτικισμού στην Ισπανία, όμως όχι στο επίπεδο που έχει φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο λόγος, όπως αναφέρει ο διεθνολόγος, έχει να κάνει με το πρόσφατο παρελθόν της χώρας. Ο δικτάτορας Φρανθίσκο Φράνκο πέθανε μόλις το 1975 και για τους Ισπανούς η Ευρώπη αποτέλεσε το χέρι βοηθείας που χρειάζονταν για την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας. Ακόμα, οι Ισπανοί υποστηρίζουν αρκετές από τις ελευθερίες που τους προσφέρει η Ένωση, όπως το γεγονός ότι μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα από χώρα σε χώρα.

«Με λίγα λόγια, οι περισσότεροι Ισπανοί βλέπουν την ΕΕ ως μια αναμφισβήτητα καλή επιλογή για την χώρα τους, παρά τις οικονομικές δυσκολίες. Είναι δυσαρεστημένοι με κάποιες συγκεκριμένες πολιτικές της ΕΕ, όμως, σε αντίθεση με τους ψηφοφόρους της Βρετανίας, δεν είναι έτοιμοι να επαναστατήσουν εναντίον της», καταλήγει το άρθρο της Vox.

HuffPost Greece  |


Δεν υπάρχουν σχόλια: