26 Ιουν 2016

Φινλανδία: Μαζεύουν υπογραφές για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος

Ένα αίτημα να διοργανωθεί δημοψήφισμα για την παραμονή ή την αποχώρηση της Φινλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με πρωτοβουλία του εθνικιστικού, αντιευρωπαϊκού κόμματος των Φινλανδών (σ.σ. των πρώην Αληθινών Φινλανδών) έχει συγκεντρώσει 10.000 υπογραφές μέχρι στιγμής, μετέδωσε το δημόσιο φινλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο yle.Η κίνηση αυτή, την πρωτοβουλία για την οποία ανέλαβε ο πρόεδρος της νεολαίας του κόμματος των Φινλανδών, Σεμπάστιαν Τίνκινεν, έχει ως εκ
τούτου συγκεντρώσει ως τώρα το εν πέμπτο των υπογραφών που απαιτούνται για να εξεταστεί από το φινλανδικό κοινοβούλιο, διευκρίνισε η φινλανδική δημόσια τηλεόραση. Ο Τίνκινεν χαιρέτισε, ανακοινώνοντας την πρωτοβουλία, την ψήφο υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο την Πέμπτη.Η Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστήριξε ο Τίνκινεν, προκαλεί χάος στην Ευρώπη.


Πρόσθεσε ότι η Φινλανδία χρειάζεται ένα δημοψήφισμα όπως αυτό που διεξήχθη στο ΗΒ για να «απελευθερωθεί», μετέδωσε το yle.Στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, το 51,9% των ψηφοφόρων —ή περίπου 17,4 εκατομμύρια υπήκοοι του ΗΒ— τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ, ενώ 16,1 εκατομμύρια τάχθηκαν υπέρ της παραμονής σε αυτήν.

Τον Απρίλιο είχε εξεταστεί στη Βουλή της Φινλανδίας το εάν θα έπρεπε να διεξαχθεί δημοψήφισμα προκειμένου οι πολίτες να αποφασίσουν εάν η χώρα θα εγκαταλείψει ή όχι την ευρωζώνη. Η συζήτηση έγινε αφού μια αίτηση γι' αυτό συγκέντρωσε πάνω από τις απαιτούμενες 50.000 υπογραφές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: