26 Μαΐ 2016

Προ των πυλών η διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Η διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυοφορείται σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ και δεν είναι μόνο οι Βρετανοί που φλερτάρουν με την έξοδο.Σε μια Πανευρωπαϊκή δημοσκόπιση τον Απρίλιο του τρέχοντος χρόνου από το Ινστιτούτο IPSOS MORI που έγινε ελάχιστα γνωστή, τέθηκαν τα εξής ερωτήματα σε 11.000 Ευρωπαίους διαφορετικών χωρών:


(α)  Επιθυμείτε να διεξαχθεί στη χώρα σας ένα δημοψήφισμα, όσον αφορά τη συμμετοχή της στην ΕΕ;

(β)  Εάν ναι, τότε θα ψηφίζατε υπέρ της εξόδου της;

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης φαίνονται στο ως άνω γράφημα.Οι Ιταλοί έρχονται πρώτοι με 58%, όσον αφορά αυτούς που θα ήθελαν ένα δημοψήφισμα (μπλε στήλες), ενώ το 48% θα ψήφιζε υπέρ της εξόδου (κίτρινες στήλες).Το υπόλοιπο 52% δε διευκρινίζεται τι θα ψήφιζε αφού δεν τέθηκε τέτοιο πρώίμο ερώτημα.

Αμέσως μετά έρχονται οι Γάλλοι, με ελάχιστες διαφορές – το 55% θα ήθελε να διεξαχθεί δημοψήφισμα, ενώ το 41% θα ψήφιζε υπέρ της εξόδου. Ακολουθούν οι Σουηδοί, οι Βέλγοι, οι Πολωνοί, οι Γερμανοί, οι Ισπανοί και οι Ούγγροι – χώρες δηλαδή που, σε αντίθεση με την Ελλάδα, έχουν πράγματι τη δυνατότητα να αποχωρήσουν.

Είναι προφανές ότι σε περίπτωση που οι Βρετανοί ψηφίσουν υπερ της εξόδου της χώρας τους από την ΕΕ, στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, αυτό θα λειτουργήσει ως χιονοστιβάδα διάλυσης για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: