27 Απρ 2016

Guardian : Ξανά στο προσκήνιο το Grexit

Τα σενάρια περί ελληνικής χρεοκοπίας επαναφέρει βρετανική εφημερίδα Guardian η οποία σε νέο δημοσίευμά της τονίζει πως η λέξη "Grexit" έχει αρχίσει να ψιθυρίζεται ξανά.Όπως σημειώνει στο ρεπορτάζ της η Helena Smith, «τις τελευταίες εβδομάδες οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε ένα όλο και πιο νευρικό σημείο». «Το 86 δισ. ευρώ πρόγραμμα διάσωσης που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο του 2015 -το τρίτο μέσα σε 6 χρόνια μίας χώρας που είναι χτυπημένη από το χρέος -ακολούθησαν μήνες δράματος σε υψηλούς τόνους που
έβαλε την Αθήνα στο χείλος της χρεοκοπίας και στην έξοδο από το ευρώ.Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ελλάδα είναι τώρα σε έναν αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο.
"Οι επενδυτές άρχισαν να ανησυχούν και πάλι, οι διαδηλωτές βγαίνουν ξανά στους δρόμους και το Grexit άρχισε να ψιθυρίζεται ξανά", σημειώνει ο Guardian.
"Ο κίνδυνος ότι ένα ατύχημα μπορεί να συμβεί είναι πέρα από αμελητέος", λέει στην εφημερίδα ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Παγουλάτος, σημειώνοντας πως «οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να παγώσουν ενόψει του δημοψηφίσματος στη Βρετανία" και υπογραμμίζοντας ότι "υπάρχει ένα παράθυρο που κλείνει τον Μάιο".
Αναφορά γίνεται και στην προσπάθεια του Έλληνα Πρωθυπουργού να κερδίσει χρόνο λόγω της προσφυγικής κρίσης, η οποία όμως τελείωσε άδοξα όταν το περασμένο Σαββατοκύριακο, το ΔΝΤ πρότεινε πρόσθετα μέτρα 3 δισ. Ευρώ.
Σχολιάζοντας το αίτημα αυτό ο Αριστείδης Χατζής, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σχολιάζει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει κάθε απόφαση που θα έφερνε ρήξη ανάμεσα στα δύο κόμματα που τη συνθέτουν. "Αλλά η απαίτηση για επιπλέον μέτρα θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε σπασμωδικές κινήσεις, να αποσταθεροποιήσει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα και τη ίδια τη δημοκρατία. Καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να πουλήσει τέτοια μέτρα, ούτε καν μία υπό τον Αλέξη Τσίπρα", συνεχίζει.
"Όλοι συμφωνούν ότι η Αθήνα είναι τώρα σε έναν αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο. Με μικρή ένδειξη ότι το αδιεξόδου θα ξεπεραστεί κατά τη συνεδρίαση της Ευρωζώνης την Παρασκευή, οι αναλυτές λένε ότι είναι ζωτικής σημασίας η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το Μάιο πριν η Ευρώπη ξεκινήσει να ετοιμάζεται για το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την ΕΕ", αναφέρει το άρθρο σημειώνοντας τους αυξανόμενους κινδύνους που θα προκύψουν αν συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: