11 Απρ 2016

Οι τελευταίες δηλώσεις Σόίμπλε προϊδεάζουν για το φιλικό Grexit ;

Θέοδωρος Κατσανέβας
"Θα βρούμε μία λύση τις προσεχείς εβδομάδες αλλά δεν θα σχετίζεται με την ελάφρυνση χρέους αλλά με την Ελλάδα που θα πρέπει να κάνει περισσότερα προκειμένου να γίνει μία ανταγωνιστική οικονομία" δήλωσε στην συνέντευξή στο γερμανικό κανάλι ARD, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble. Όπως ανέφερε ο ίδιος, με δεδομένο ότι οι λήξεις των ελληνικών δανείων ήδη εκτείνονται έως και 35 έτη και οι αποπληρωμές τόκων έχουν αναβληθεί για 10 χρόνια, όσοι μιλάνε για ελάφρυνση-κούρεμα χρέους απλώς "δεν θέλουν να συζητήσουν για το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα" και τόνισε πως η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τους όρους που έχουν τεθεί. "Βοηθάμε την Ελλάδα - της εξασφαλίζουμε χρόνο" είπε προσθέτοντας ότι οι δανειστές πάντα τηρούσαν τις συμφωνίες τους αλλά ήταν δύσκολο να κάνει το ίδιο και η ελληνική κυβέρνηση.

Η Ελλάδα είναι αδύνατο να αποπληρώσει τις επερχόμενες υποχρεώσεις αποπληρωμής χρεών ύψους 11 δις για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο και συνολικά 19 δις για ολόκληρο το 2016. Για το λόγο αυτό και όχι μόνο, οι δηλώσεις αυτές του Γερμανού υπερυπουργού, είναι πολύ πιθανό να προϊδεάζουν για την εφαρμογή της γνωστής πρότασής του για φιλικό Grexit, έκδοση παράλληλου εθνικού νομίσματος,με εγγύηση στήριξης της υποτίμησής του κατά 25% σε σχέση με το ευρώ, προικοδότησή μας με 50 δις και διαπραγμάτευση για αναδιάρθρωση του χρέους με επιμήκυνση της αποπληρωμής του. Στην περίπτωση αυτή, το Βερολίνο, θα πρέπει να έχει γεφυρώσει την αντίθεσή του με την Ουάσιγκτον, που μέχρι πρόσφατα επέμενε στην παραμονή μας στο ευρώ και τη χώρα μας να σέρνεται μέσα στα σημερινά οικονομικά αδιέξοδα. 
Εκτός και αν ο Σόιμπλε που ποτέ δε μιλά χωρίς να εννοεί κάτι σημαντικό, με τις δηλώσεις του αυτές εννοεί ότι, θα συνεχιστεί το ανελέητο μαστίγωμα της χώρας με περαιτέρω σκληρά μέτρα λιτότητας. Αλλά τα μέτρα αυτά, εκτός από απάνθρωπα, οδηγούν στον φαύλο κύκλο της ύφεσης που οδηγούν σε αντικειμενική αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους μέσα στην ευρωζώνη, κάτι που ο ίδιος αντιλαμβάνεται περισσότερο από τους δικούς μας κυβερνητικούς «φωστήρες».

Η προοπτική του φιλικού Grexit, προσωρινού ή μόνιμου είναι μια αναμφίβολα καλή προοπτική που δεν εμπεριέχει γεωπολιτικούς κινδύνους ή προοπτικές υπερπληθωρισμού. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα φανεί προς τα που θα πορευτούμε. Στο φιλικό Grexit με βάσιμη και βιώσιμη προοπτική ή στη συνέχιση της σημερινής ευρωτραγωδίας. Ίδομεν 

Δεν υπάρχουν σχόλια: