8 Απρ 2016

Ο βουλευτής του Ποταμιού, Ιλχάν απαιτεί να διαβάζονται μόνο τα τούρκικα οι ανακοινώσεις στα μειονοτικά σχολεία της Δ.Θράκης

Ζητά να διαβάζονται οι ανακοινώσεις στα μειονοτικά σχολεία μόνο στα τουρκικά! Στην υπηρεσία του τουρκικού προξενείου βρίσκεται ο βουλευτής του Ποταμιού Ιλχάν Αχμέτ! Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, με την οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, ζητεί οι ανακοινώσεις που εκφωνούνται στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης να γίνονται στα τουρκικά και όχι στα ελληνικά.


Ειδικότερα, ο κ. Ιλχάν ζητεί να μην ισχύσει το έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου Φ.2.4./1224 της 1/4/2016 της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π&Δ Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, που υπογράφτηκε από τον διευθυντή Παναγιώτη Κεραμάρη και ανέφερε ρητά ότι «οι ανακοινώσεις στους μαθητές των σχολείων θα εκφωνούνται στην επίσημη γλώσσα του κράτους». Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί άλλο έγγραφο στις 7/3/2016 του ιδίου προσώπου, που υπογράμμισε ότι «στο εξής οι όποιες ανακοινώσεις ή ενημερωτικά σημειώματα στέλνονται στα σχολεία, εκ μέρους τους, να είναι στην επίσημη γλώσσα του κράτους, δηλαδή την ελληνική».

Κατόπιν εντολής

Ο βουλευτής του Ποταμιού, έχοντας προφανώς πάρει εντολή, φτάνει στο σημείο να καταγγείλει ότι οι «παρεμβάσεις του κ. Κεραμάρη συνιστούν ευθεία παραβίαση των συνθηκών και των πρωτοκόλλων που διέπουν το καθεστώς της μειονοτικής εκπαίδευσης, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ελεύθερη χρήση της τουρκικής γλώσσας στα μειονοτικά σχολεία». Σημειώνει δε ότι το δικαίωμα χρήσης της τουρκικής γλώσσας στα μειονοτικά, δίγλωσσα σχολεία της Θράκης αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης, της λειτουργίας και της ίδιας της υπόστασης αυτών των σχολείων, όπως αυτή καθορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάννης.
Τέλος, ρωτά τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη εάν σκοπεύει να παρέμβει προκειμένου να ανακληθούν διά ανάλογου επίσημου διοικητικού εγγράφου οι παραπάνω γραπτές εντολές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: