24 Μαρ 2016

Ασφαλιστικό-φορολογικό-προσφυγικό "πνίγουν" την... κυβέρνηση!‏

Νίκος Κούτρικας


Ένα πια είναι το δεδομένο για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ή θα πάει σε ανασχηματισμό άμεσα ή κατευθείαν σε εκλογές το καλοκαίρι που μας έρχεται. Ένας ανασχηματισμός θα ανακατέψει σίγουρα πολιτικά την τράπουλα προσωρινά με νέα πρόσωπα όπου πιθανόν να δώσουν και λίγο χρόνο ακόμα παραμονής στην κυβέρνηση. Οι εκλογές όμως φαντάζουν η πιο πιθανή λύση ως σενάριο. Δεν είναι λίγοι πια αυτοί που υποστηρίζουν ακόμα και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ ότι ασφαλιστικό, φορολογικό και προσφυγικό θα δρομολογήσουν σύντομα (μήνα Ιούνιο) πολιτικές εξελίξεις..
.


Γιατί;
Η απάντηση είναι μία, στο 3ο μνημόνιο των κκ. Τσίπρα-Καμμένου αυξάνονται δραματικά οι φόροι με μεγαλύτερους συντελεστές για όλα τα εισοδήματα. Φορολογούνται ακόμα και οι ελάχιστες καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών γίνονται μειώσεις συντάξεων ακόμα και στις πιο μικρές αλλά μεγαλώνει και ο αριθμός των προσφύγων που μπαίνουν ανεξέλεγκτα στην χώρα.

Αντέχει η κοινωνία;
Ασφαλώς και όχι σε κανένα επίπεδο. Έχει διαταραχθεί ο κοινωνικός ιστός, η ανασφάλεια επικρατεί σε όλα τα "κοινωνικά στρώματα" των Ελλήνων η ανεργία καλπάζει παντού. Οι επιχειρήσεις κλείνουν και όσες μένουν ανοικτές ακόμα δουλεύουν μόνο με μετρητά αφού έχει χαθεί ο τραπεζικός δανεισμός. Οι πολίτες δεν αντέχουν να πληρώνουν άλλους φόρους κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα από την υστέρηση των δημοσίων εσόδων για το έτος 2015.

Θα επιστρέψουν οι καταθέσεις από το εξωτερικό;
Δύσκολο, η φορολόγησή τους και η επιβολή εξόδων στις τραπεζικές συναλλαγές δεν δημιουργούν κίνητρα όσο και αν το θέλει η κυβέρνηση για να πληρώνει το κράτος.

Επενδύσεις θα γίνουν; 
Ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι θεωρούν πως δύσκολα αφού οι μεγάλοι φόροι είναι κατά της ανάπτυξης και των επενδύσεων.

Κινδυνεύουν οι Ελληνικές τράπεζες;
Το τραπεζικό σύστημα αντέχει να λειτουργεί υπό τα capital control ακόμα. Το καμπανάκι έχει όμως αρχίσει και πάλι να κτυπάει πάρα τις δηλώσεις των τραπεζιτών ότι θα αρθούν σύντομα τα capital control , δηλώσεις που κάνουν μόνο στελέχη που είναι διορισμένοι σε κρατικές τράπεζες, οι ιδιώτες τραπεζίτες έχουν αισθανθεί τον κίνδυνο.
Σε μία εποχή που οι τραπεζικές μετοχές έχασαν την αξία τους εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας, οι πιο αισιόδοξοι ιδιώτες τραπεζίτες περιμένουν και αυτοί τις πολιτικές εξελίξεις για να τοποθετηθούν κάνοντας απολύσεις προσωπικού που φθάνουν ακόμα και τους 1000 εργαζομένους στα τραπεζικά ιδρύματα.

Δίνει μάχη η κυβέρνηση για να μην πάμε σε εκλογές;
Αν κρίνουμε από τα γεγονότα με το ΔΝΤ να μην κάνει πίσω για την Ελλάδα και να ζητά και άλλα μέτρα και τον Σόϊμπλε έτσι στα ξαφνικά να "ερωτεύεται" τον κ. Τσίπρα πάμε σε εκλογές. Γιατί λέμε αν, ακόμα και αν η κυβέρνηση περάσει όλα αυτά τα δυσβάσταχτα για τους Έλληνες μέτρα το προσφυγικό μεγαλώνει μαζί με την ανασφάλεια όλων των Ελλήνων. Η εικόνα της κυβέρνησης δείχνει ότι καθυστερεί σε όλα τα μέτωπα κάτι το οποίο δικαιολογεί με την λέξη.... διαπραγμάτευση!
Τώρα πια όσο περνά ο χρόνος οι Έλληνες καταλαβαίνουν, και γίνεται πια ξεκάθαρο ότι η καθυστέρηση για... διαπραγμάτευση κόστισε ακριβά και σε όλα τα μέτωπα στην Ελλάδα, αναμένεται έτσι να... "κοστίσει" και στην κυβέρνηση τις εξελίξεις για εκλογές που όσο πέρνα ο καιρός έρχονται και πιο κοντά...


Δεν υπάρχουν σχόλια: