4 Μαρ 2016

Αποκαλυπτικός διάλογος Σόιμπλε – Τσίπρα πριν γίνει πρωθυπουργός! “Του ευχήθηκα να χάσει τις εκλογές! Η Ελλάδα πλήρωσε ακριβά τις υποσχέσεις του"

- Στο διάλογο που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα πριν γίνει πρωθυπουργός αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του London School of Economic 
- “Αυτό είναι αδύνατο” είπε στον νυν Πρωθυπουργό της Ελλάδας για τη μη εφαρμογή του μνημονίου
- "Καρφιά" για την αξιολόγηση: Δεν έχει ολοκληρωθεί γιατί η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της
- "Αν η Γερμανία έκλεινε τα σύνορά της, η Ελλάδα εντός 48 ωρών θα ήταν ένα αποτυχημένο κράτος"
- Δήλωση... έκπληξη του Σόιμπλε: Η Γερμανία είναι ο μόνος πραγματικός φίλος της Ελλάδας

Στο διάλογο που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα πριν ακόμα γίνει πρωθυπουργός, αναφέρθηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του London School of Economics.
Όπως τόνισε, όταν ο νυν Έλληνας πρωθυπουργός τον συνάντησε στο Βερολίνο όταν δεν είχε αναλάβει ακόμη την εξουσία και του είχε πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά χωρίς να εφαρμόσει το μνημόνιο, τότε ο κ. Σόιμπλε είχε απαντήσει ότι «αυτό είναι απολύτως αδύνατο. Δεν θα συμβεί. Πίστεψέ με».
«Η αντίδρασή μου ήταν να του ευχηθώ να μην κερδίσει τις εκλογές, διότι δεν θα μπορούσε να κρατήσει την υπόσχεσή του. Υποσχέθηκε ένα πράγμα και έξι μήνες μετά έκανε το αντίθετο. Και η Ελλάδα αναγκάστηκε να πληρώσει τρομερό τίμημα για αυτό. Ήταν πολύ ακριβό για την Ελλάδα», ανέφερε.

Το καλοκαίρι ελήφθη μια απόφαση – υπενθύμισε ο κ. Σόιμπλε. «Η συμφωνία είναι συμφωνία. Όλοι πρέπει να τηρήσουν την συμφωνία» ανέφερε.
Ο ίδιος αναγνώρισε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε τρομερή κατάσταση λόγω του προσφυγικού: «Υποφέρει από μια τρομερή έλλειψη αλληλεγγύης από πολλά από τα κράτη-μέλη. Το μόνο ευρωπαϊκό κράτος που υπερασπίζεται αυτές τις μέρες την Ελλάδα στο προσφυγικό - έχει ενδιαφέρον - είναι η Γερμανία», είπε χαρακτηριστικά και απήθυνε έκκληση για ευρωπαϊκές λύσεις στο πρόβλημα. Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ακόμη, ότι και στην Γερμανία υπάρχει η συζήτηση ότι η Καγκελάριος δεν είναι αρκετά αυστηρή σε ό,τι αφορά την μελλοντική ανταγωνιστικότητα της χώρας της. «Την τελευταία χρονιά είχαμε την μεγαλύτερη αύξηση στους πραγματικούς μισθούς εδώ και δεκαετίες. Δεν είμαστε τόσο ηλίθιοι όσο νομίζετε. Αν διαβάζετε μόνο ελληνικές εφημερίδες, θα σχηματίσετε λάθος εντύπωση για την Γερμανία», δήλωσε αστειευόμενος.
"Είναι μεγάλο λάθος να πιστεύει κάποιος ότι η Γερμανία είναι εχθρός της Ελλάδας ή είναι ενάντια στην Ελλάδα. Η Γερμανία είναι ο μόνος φίλος της Ελλάδας και αυτό αποδεικνύεται στο θέμα της προσφυγικής κρίσης".
Τα... καρφιά δεν έλειψαν από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, ο οποίος επισήμανε πως η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δεν έχει ολοκληρωθεί, επειδή η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, και ζήτησε να μην θεωρεί η Αθήνα ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει την προσφυγική κρίση προκειμένου να μην εφαρμόσει τους όρους της συμφωνίας. Ο κ. Σόιμπλε πρόσθεσε ότι αν η Γερμανία έκλεινε τα σύνορά της, η Ελλάδα εντός 48 ωρών θα ήταν ένα αποτυχημένο κράτος, ενώ τόνισε ότι αυτή τη στιγμή, η Γερμανία είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που την στηρίζει.
Επανέλαβε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης, όπως πάντα πίστευε ο ίδιος αλλά και η Γερμανία – αν και αρκετοί μάλλον θυμούνται διαφορετικά – αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να σεβαστεί αυτά στα οποία συμφώνησε το καλοκαίρι με τους εταίρους της.
Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση της Ευρώπης στην κρίση, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι η Ευρώπη κινείται, αν και πολύ αργά, συχνά σχεδόν βαρετά, και προέβλεψε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Δευτέρας θα υπάρξει κάποια κίνηση. Αναφέρθηκε δε, σε συζήτηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο πριν από πέντε εβδομάδες: «Του είπα ότι αν η Γερμανία αποφάσιζε αυτό που ζητούν πολλοί από τους πολίτες μας και πολλοί από τους γείτονές μας, δύο μέρες μετά η Ελλάδα θα ήταν ένα «αποτυχημένο κράτος» (failed state) - δεν θα το κάνουμε». Όχι μόνο για την Ελλάδα, συνέχισε, αλλά και για το συμφέρον της Ευρώπης, η οποία πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό της, τις αξίες της. «Δεν μπορούμε στην Ευρώπη να σώσουμε επτά δισεκατομμύρια ανθρώπους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να σώσουμε εκείνους που μπορούμε», υπογράμμισε και ζήτησε να βρεθεί η σωστή αναλογία και να επενδυθούν περισσότερα χρήματα στις περιοχές κοντά στην Συρία, ενώ ανέδειξε το γεγονός ότι η χώρα του έχει διαθέσει το 50% του ποσού που χρειαζόταν για αυτό ο ΟΗΕ. 

«Ως υπουργός Οικονομικών - ως ανόητος, όπως μπορεί να φαντάζεστε - είπα εδώ και μήνες στην κυρία Μέρκελ: Ό,τι χρειαστείς για την χρηματοδότηση περιοχών προκειμένου να μην αναγκαστούν τόσοι πολλοί άνθρωποι να έρθουν στην Ευρώπη, καν' το. Πάντα θα το στηρίζω αυτό», κατέληξε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: