15 Μαρ 2016

«Μαύρη» Σαρακοστή και πρώιμη εβδομάδα των παθών για την κυβέρνηση

Οι 40 μέρες που θα κρίνουν το μέλλον της κυβέρνησης- Αμήχανος και εγκλωβισμένος ο Τσίπρας
Τρόπους διατήρησης της κοινοβουλευτικής της ισχύος αναζητεί εναγωνίως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Ο Αλέξης Τσίπρας, εγκλωβισμένος στην αδιέξοδη πολιτική που ακολούθησε και αιφνιδιασμένος από τη σφοδρότητα των πιέσεων που δέχεται στα πεδία της προσφυγικής κρίσης και της αξιολόγησης, αναζητά τρόπους να σώσει την πολιτική παρτίδα.

 Στο προσφυγικό ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και η χώρα «γονατίζει» καθημερινά από τις αυξανόμενες προσφυγικές ροές. Παράλληλα, ορθάνοιχτο είναι το μέτωπο της οικονομίας. Οι δανειστές ζητούν συνεχώς όλο και περισσότερα μέτρα τα οποία περιλαμβάνουνπερικοπές μισθών και συντάξεων, ενώ οι φορολογικές επιβαρύνσεις που θέτουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης οδηγεί τους Έλληνες στην εξαθλίωση.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά...
Το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα δημιουργεί στους Έλληνες αρνητική εντύπωση για την κυβέρνηση η οποία δείχνει αδύναμη να το διαχειριστεί.
Το πρόγραμμα βοήθειας εκτάκτου ανάγκης ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια, που ανακοίνωσε η Κομισιόν για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, δείχνει ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει πλέον την Ελλάδα σαν χώρα απόθεσης των προσφύγων και μεταναστών.
Η κυβέρνηση με έναν συνδυασμό λαθών, ανεπάρκειας και ενδεχόμενης παρασκηνιακής διαπραγμάτευσης δείχνει να αποδέχεται την κατάσταση που διαμορφώνεται, δεχόμενη ακόμα και τις πιο ακραίες τουρκικές απαιτήσεις στο Αιγαίο.
Μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση μετρά διπλωματικές ήττες, αφού τα σύνορα με τα Σκόπια είναι κλειστά, ενώ παρότι δέχθηκε τις απαιτήσεις της Τουρκίας για την δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, η επιχείρηση καθυστερεί και είναι αμφίβολο εάν θα αποδώσει.
Δυστυχώς, με τους χειρισμούς της η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να λύσει το προσφυγικό, είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει εθνικό ζήτημα στο Αιγαίο. Η κατάσταση είναι οριακή και οι προθέσεις των Τούρκων πλέον ξεκάθαρες...
Ο ελληνικός λαός μπορεί να στηρίζει, να συμπονά και να βοηθά από το υστέρημά του τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένος να ανεχτεί υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα. Αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας δεν δείχνει να το έχει καταλάβει, μιας και δεν φέρνει την παραμικρή αντίσταση στις τουρκικές απαιτήσεις και το μόνο που κάνει είναι να ακολουθεί πιστά τις αποφάσεις της καγκελαρίου Μέρκελ.
Το επόμενο διάστημα είναι κομβικής σημασίας για το προσφυγικό και θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και το μέλλον της ελληνικής κυβέρνησης. Αν στη Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας υποστεί ακόμα μία διπλωματική ήττα, αν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες εγκλωβιστούν – μόνιμα πλέον – στην Ελλάδα θα έρθει αντιμέτωπος με σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: