29 Μαρ 2016

Μπουρλότο στην ΑΟΖ της Κύπρου από Τουρκία

Απειλεί ακόμη και με πόλεμο, αν δοθούν οι άδειες για έρευνες από τη Λευκωσία
Μπουρλότο βάζει πάλι η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ, με εξωφρενικές διεκδικήσεις κατά της Κύπρου (και αιχμές κατά της Ελλάδας), δυναμιτίζοντας τη σταθερότητα στην περιοχή. Σε μία προκλητική-αναιδή ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, έχοντας ως «φερέφωνο» και τον κατοχικό ηγέτη Ακιντζί, θεωρεί ότι έχει λόγο σε ολόκληρη τη γεωγραφικά νοούμενη υφαλοκρηπίδα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ενώ εξαπολύει απειλές για τη χρήση ακόμα και πολεμικής βίας, σε περίπτωση που προχωρήσουν οι αδειοδοτήσεις προς τις εταιρίες έρευνας υδρογονανθράκων που εξήγγειλε η Λευκωσία.


Ενα 24ωρο πριν από την επανάληψη των συνομιλιών Αναστασιάδη - Ακιντζί (συναντιούνται σήμερα για επισκόπηση των συνομιλιών) και έναν χρόνο μετά το «Μπαρμπαρός», η Αγκυρα βάζει ξανά φωτιά στην Μεσόγειο υπονομεύοντας ευθέως την ομαλή συνέχιση των συνομιλιών.
Αφορμή στάθηκε η πρόσφατη ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω της οποίας ανήγγειλε τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τον τρίτο γύρο των αδειοδοτήσεων ερευνών στα Οικόπεδα 6, 8 και 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Σε απάντηση, το τουρκικό ΥΠΕΞ ανήμερα την ημέρα της Εθνικής Επετείου εξέδωσε προκλητική ανακοίνωση, με την οποία απαιτεί διακοπή της διαδικασίας και απειλεί θεούς και δαίμονες.

Ισχυρισμοί

Ισχυρίζεται, ειδικότερα, ότι μέρος του Οικοπέδου 6 βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά παραβλέπει τα ίσα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επί των φυσικών πόρων του νησιού και συμπεριφέρεται σαν να είναι ο μόνος ιδιοκτήτης». Από διπλωματικούς κύκλους εκτιμάται ότι -εν μέρει- πρόκειται για «πράξη εκδίκησης» λόγω της πρόσφατης ήττας της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο άνοιγμα των ενταξιακών της κεφαλαίων, καθώς εισακούστηκαν οι επιφυλάξεις της Λευκωσίας.
Αμεση υπήρξε η απάντηση του κυπριακού ΥΠΕΞ, χαρακτηρίζοντας προκλητική και αποσταθεροποιητική τη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία «ερμηνεύει αυθαίρετα τις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις», δηλώνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματά της».


Δεν υπάρχουν σχόλια: