27 Μαρ 2016

Βασιλιάς της Ιορδανίας : Η Τουρκία κατασκευάζει και στέλνει Τζιχαντιστές στην Ευρώπη

Σύμφωνα με την εφημερίδα |Independent, ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα αποκάλυψε σε συζήτησή του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ότι, οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους «κατασκευάζονται» στην Τουρκία και στη συνέχεια «απελευθερώνονται» στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συνάντησή του με Αμερικάνους πολιτικούς αναφέρθηκε εκτενώς στον ρόλο της Τουρκίας και τις σχέσεις της με την ακραία ισλαμιστική οργάνωση, υπενθυμίζοντας την «ένοχη» στάση της Άγκυρας η οποία, όπως είπε, αγοράζει πετρέλαιο από το Ισλαμικό Κράτος.«Το γεγονός ότι οι τρομοκράτες πηγαίνουν στην Ευρώπη, είναι μέρος της τουρκικής πολιτικής», φέρεται να είπε, σημειώνοντας ότι, ο αυταρχικός Ερντογάν πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει μια «ριζοσπαστική, ισλαμιστική λύση στην περιοχή».


«Η Τουρκία ζήτησε μια θρησκευτική λύση για τη Συρία», ανέφερε επίσης κατά τη συνάντηση η οποία έλαβε χώρα στις 11 Ιανουαρίου του 2016, ωστόσο, μόλις τώρα είδαν το «φως» της δημοσιότητας οι επίμαχες αναφορές του Αμπντάλα.

Ανάμεσα στους πολιτικούς στους οποίους μίλησε ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τζον Μακέιν και Πολ Ράιαν, ενώ ο βασιλιάς φέρεται να τους είπε ακόμη ότι οι ειδικές δυνάμεις της Ιορδανίας, συμμετείχαν σε μυστικές επιχειρήσεις στη Συρία.  Αν και η παρουσία Ιορδανών στρατιωτών στη Συρία δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, ωστόσο, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, είναι γνωστό πως η Ιορδανία συμμετέχει στην εκπαίδευση μαχητών της αντιπολίτευσης, ενώ τους παρέχει επίσης όπλα και πυρομαχικά.

Όμως, όπως χαρακτηριστά αναφέρει ο «Independent», αν αυξηθεί η παρουσία της Ιορδανίας στη Συρία, τότε είναι πιθανό να έρθει σε σύγκρουση με την Τουρκία και τη Ρωσία. Μάλιστα, στη συζήτηση που είχε με τους πολιτικούς στις ΗΠΑ, ο Αμπντάλα περιέγραψε μια «τεταμένη κατάσταση» στην περιοχή, ανάμεσα σε τουρκικά, ισραηλινά και ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη!

Τουρκία και Ιορδανία θεωρούνται επισήμως σύμμαχοι, ωστόσο, η προσφυγική κρίση δημιούργησε  μεγάλες εντάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Αμπντάλα φέρεται να είναι επίσης «εξοργισμένος» με την «γενναιόδωρη» στάση της της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Άγκυρα, προκειμένου η δεύτερη να περιορίσει τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Ιορδανία φιλοξενεί περισσότερους από 600.000 από τους συνολικά 4.6 εκατ. που έφυγαν από τη γειτονική Συρία λόγω του εμφυλίου πολέμου, τα τελευταία πέντε χρόνια. Το παρακάτω συγκλονιστικό βίντεο, που τραβήχτηκε τον περασμένο Φεβρουάριο από ελικόπτερο, δείχνει τον καταυλισμό Αλ Ζαατάρι στην Ιορδανία, εκεί όπου περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους πρόσφυγες από τη Συρία, ζουν σε σκηνές και σε προσωρινά καταλύματα, μέσα στην έρημο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: